Raspberry Pi vs BeagleBone Black vs pcDuino vs Arduino

De markt voor ontwikkelsystemen en mini-pc’s ontwikkelt zich snel. Voor het grote publiek betekende de komst van de Raspberry Pi de doorbraak. Soortgelijke (en betere) boards volgen dit succes nu in rap tempo op. Daarnaast begeeft Arduino zich al een tijdje op deze markt. Hoewel Arduino niet één op één te vergelijken is met de concurrerende boards, is het wel degelijk een product om rekening mee te houden.

We hebben de vier populairste development board annex mini-pc’s voor u op een rijtje gezet. Met behulp van deze informatie wordt de keus voor het juiste board wellicht wat eenvoudiger.

 

Raspberry Pi

De Raspberry Pi model B is een klein 750 MHz computertje in het formaat van een creditcard. Dankzij dit compacte formaat is het voor veel toepassingen te gebruiken. Via de USB-aansluitingen is het makkelijk een muis of toetsenbord aan te sluiten, via de SD-kaart lezer kunt u eenvoudig een OS gebruiken. Tevens is de Raspberry Pi voorzien van een ethernet-aansluiting voor netwerkgebruik. De RPi is compatible met verschillende besturingssystemen (OS), denk hierbij aan Android en Linux. Mede door de krachtige grafische chip is dit board uitermate geschikt als HTPC, aangezien alles in full-HD resolutie (1080p) af te spelen is. Kortom: de Raspberry Pi model B is vooral geschikt voor video- en computertoepassingen.

> Bekijk de Raspberry Pi

Beaglebone Black

De Beaglebone Black is een mix tussen een computer en een development board. Met zijn krachtige 1 GHz processor kan hij gecompliceerde schakelingen snel uitvoeren.

De Beaglebone Black is uitgevoerd met 512MB werkgeheugen en 2GB onboard flashgeheugen, dit om een OS intern te kunnen draaien en daarnaast nog de SD-kaartlezer te kunnen gebruiken voor logs, opslag enz. Uiteraard is de Beaglebone Black voorzien van een USB-host voor alle randapparatuur en een ethernet-aansluiting voor netwerkgebruik. Dit board is compatible met verschillende besturingssystemen, enkele mogelijkheden zijn Linux en Android.

Conclusie: de BeagleBone Black biedt u een snelle oplossing om verschillende applicaties aan te sturen. Het grote aantal digitale aansluitingen maakt tal van projecten mogelijk, perfect voor knutselaars dus.

> Bekijk de BeagleBone Black

Arduino

Dan zijn er nog de Arduino-boards. Deze zijn niet rechtstreeks te vergelijken met de andere besproken boards. De toepassing moet vooral gezocht worden in ontwikkeling en aansturing van projecten. Voor de typische computertoepassingen is een Arduino namelijk niet geschikt. Hier staat wel een aanzienlijk lagere inkoopprijs tegenover.

De populairste Arduino is de Arduino Uno. Deze heeft een ATmega328 microcontroller welke uitermate geschikt is om schakelingen te maken. Delay, sensormeting, en acties uitvoeren zijn geen probleem voor dit Arduino board. Arduino is ook voor beginners heel eenvoudig te begrijpen, dit door de vele libraries en de uitermate simpele programmeeromgeving van Arduino.

Kortom de Arduino development boards zijn vooral geschikt voor het aansturen van verschillende apparatuur en het uitlezen van sensoren.

> Bekijk de Arduino boards

Vergelijking

Wanneer we de verschillende developmentboards met elkaar vergelijken, krijgen we dit beeld. Voor het overzicht hebben we de best- en slechtst presterende systemen een groene of rode kleur gegeven.
 

Board Raspberry Pi BeagleBone black pcDuino Arduino Uno
Kloksnelheid 750 MHz 1024 MHz 1024 MHz 16 MHz
Werkgeheugen 512 MB 512 MB 1024 GB -
Onboard flash Nee 2 GB 2 GB 32 kB
Flash-ondersteuning Nee Nee Ja Nee
Video-output 1080p 720p 1080p Geen
Analoge aansluitingen - - 6 6
Digitale aansluitingen 26 65 14 14
Besturingssysteem Linux, Android Linux, Android Linux, Arduino, Android Arduino
Toepassingen PC PC
Development
PC
Development
Development