Project: 3D gezichtsmasker maken

Tijdens het thuis zitten, kun je tot de meest mooie ideeën komen. Zo ook één van onze klanten, een echte Maker pur sang. Graag delen wij zijn verhaal en misschien wordt u er wel door geïnspireerd!

“Toen ik in de kelder op zoek was naar mijn oude Wii Fit-board, vond ik een nieuw FFP2-beschermingsmasker. Vorig jaar voor een paar euro bij de bouwhandel gekocht en op dit moment is het bijna goud waard. Dat maakte de Maker in mij wakker. Kan ik dit niet zelf maken? Het Wii Fit Board opzij gezet, aangezien ik me nu geroepen voel om aan de slag te gaan in mijn Man Cave.

Er zijn veel ideeën en benaderingen op internet over zelfgedrukte ademhalingsmaskers. Ik koos voor twee maskers, elk met twee verschillende concepten. Kort gedownload, in de snijmachine gegooid en uitgeprint.

Masker 1

Het eerste masker is van Copper3D, een bedrijf dat 3D-printmaterialen produceert en verkoopt in Chili en de Verenigde Staten. Met hun open source masker "N95" riepen ze op tot "Hack de pandemie" om de makerspace te motiveren om maskers te maken voor medische instellingen. Goed idee. Hier print je drie losse onderdelen in ongeveer 3 uur uit, het masker wordt heel plat uitgeprint en doet denken aan een uitgesneden model. Vervolgens moet je het masker verwarmen met een hete lucht of een normale föhn en het in vorm buigen. Het voordeel hierbij is dat het masker kan worden aangepast aan je eigen gezichtsvorm. Nadeel is dat je de overlappingen moet lijmen of lassen met een 3D pen. Wees voorzichtig als je heet plastic in je gezicht drukt! Gevaar voor brandwonden! Aan de linkerkant van het masker zit een opening waar je volgens de instructies make-up verwijderingspads als filter in kunt schroeven. Maar straks meer over filtermateriaal. Het werkte allemaal best goed, alleen de draad is erg moeilijk te openen.

Masker 2

Het tweede masker is van Thingiverse en bestaat ook uit drie afzonderlijke delen. Print alle drie de onderdelen uit (printtijd ca. 5 uur), plaats filter, klik in elkaar en het masker is klaar. Het voordeel is dat het masker gemakkelijk te printen is en het filter eenvoudiger te vervangen is. Nadeel is dat het moeilijker is om het masker aan te passen aan de vorm van het gezicht. Volgens de instructies moeten openingen worden afgedicht met watten of rubber, maar met een heteluchtpistool lukt het ook.

Filtermateriaal

Op dit moment zijn alle maskers en filtermaterialen moeilijk te verkrijgen. Dus ging ik online op zoek naar wat als alternatief kon worden gebruikt. En ik vond ik iets dat in bijna elk huishouden verkrijgbaar is. Papieren zakdoekjes! Deze zijn ook zeer geschikt. Eenvoudig uitknippen en voor het betreffende masker plaatsen. Maar ook huishoudpapier of katoenen zakdoekken zijn een prima alternatief.

Conclusie

Ik moet heel duidelijk zeggen dat ik geen expert ben in ademhalingsmaskers. Ik kan de efficiëntie van deze DIY-maskers niet eens schatten. Men mag ook niet aannemen dat wie zo'n masker heeft, beter of zelfs volledig beschermd is. De FFP 1, 2 of 3 maskers beschermen alleen binnen een bepaald tijdvenster en moeten dan worden weggegooid. Het beste dat ons beschermt, is thuis blijven, vaak onze handen wassen en afstand houden. Maar wat ik met zekerheid kan zeggen, is dat ik twee geweldige stofmaskers heb gemaakt voor toekomstig slijpwerk!”

Geïnspireerd geraakt? Wij bieden verschillende 3D-printers en filament waar u direct mee aan de slag kunt.