Tips: LED-strips

De LED-technologie biedt belangrijke voordelen ten opzichte van conventionele verlichting. De veelvoud aan varianten en het compacte ontwerp in combinatie met het lage energieverbruik, de schokbestendigheid en de langere levensduur zijn slechts enkele kenmerken van LED’s die er voor zorgen dat ze de verlichting van de toekomst zijn.

Kostenbesparende werking, ongekende effecten

Op het gebied van LED-lampen en verlichting spelen LED-strips een belangrijke rol, omdat ze verkrijgbaar zijn in diverse uitvoeringen en voor verschillende toepassingen gebruikt kunnen worden.

Of het nu is voor verlichting van uw huis, trapmarkering, terraria, modelbouw of voor reclamedoeleinden: de mogelijkheden van innovatieve verlichting zijn eindeloos.

Vooral flexibele LED-strips zijn eenvoudig verder te verwerken, omdat deze vaak zelfklevend zijn en doordat ze in bochten en om hoeken gelegd kunnen worden.

Een groot voordeel van de witte LED’s is dat deze tegenwoordig in verschillende kleurtemperaturen gemaakt kunnen worden, zonder dat dit grote invloed heeft op de helderheid.
Zo kan voor iedere toepassing een geschikte wittint gekozen worden met een uitstekende kleurzuiverheid. 
Voor woonruimtes wordt vaak warmwit licht gekozen, terwijl voor werkplaatsen, laboratoria en gebruik buitenshuis vaak gekozen wordt voor neutraal- of koudwit licht.

Het dimmen van de LED-strip is in principe bij alle uitvoeringen mogelijk. Hebben de LED’s of de LED-groepen een constante stroombron, dan kunnen ze gedimd worden door een PWM-module (pulsbreedte modulatie module). Deze module kan de stroomregeling aanpassen en de LED minder fel maken. Dit werkt natuurlijk ook wanneer de LED’s alleen maar door een voorschakelweerstand begrensd worden. Vooral hier kan door het verminderen van de bedrijfsspanning in een bepaald gebied het hele effect bereikt worden.

Kleurige LED-lichteffecten maken

Een ander uniek voordeel van LED’s is de mogelijkheid om kleuren door additieve kleurmenging individueel te kiezen. Het eindproduct is de RGB LED-strip.
Hier hebben de LED’s allemaal de kleuren rood, groen en blauw in één chip. Deze kunnen apart aangestuurd worden, zodat het hele zichtbare lichtspectrum, inclusief de wittinten, zonder problemen na te maken is. Zo kunt u eenvoudig de LED-verlichting aanpassen aan bijvoorbeeld uw persoonlijke stemming of aan het jaargetijde.

Met een RGB stuurapparaat kunnen effecten zoals faden, flikkeren of flitsen moeiteloos gemaakt worden. Met behulp van de software kunnen eigengemaakte effecten toegevoegd worden. Zelfs DMX-toepassingen kunnen in de LED-strip technologie gebruikt worden.

Let op de kwaliteit

Er zijn veel low-budget LED-strips te koop, waar de koper vaak maar kort plezier van heeft.
De betrouwbaarheid, kleurechtheid en kwaliteit van deze LED’s zijn meestal van een laag niveau en zorgen ervoor dat de koper meer problemen dan plezier heeft van zijn ‘koopje’.

Alle bij Conrad beschikbare LED-strips voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Zelfs onze goedkoopste LED-strips voldoen aan de eisen voor standaardtoepassingen en kunnen binnen de toegestane omstandigheden veilig gebruikt worden.