Outdoor: metaaldetectors

Met een metaaldetector kunt u metalen voorwerpen opsporen. Een metaaldetector maakt gebruik van het natuurkundige principe van elektromagnetische inductie en het ontstaan van wervelstromen.

Metaaldetector uitgevonden

De metaaldetector is ontdekt in 1881 door Alexander Graham Bell, de uitvinder van onder andere de telefoon. Metaaldetectors worden veel gebruikt op vliegvelden en grote evenementen ten behoeve van de veiligheid. Ook als hobby wordt er veelvuldig gezocht met metaaldetectors. Deze hobby houdt momenteel zo`n 40.000 mensen in Nederland bezig. De metaaldetectors worden ingezet op het strand, akkers en zelfs in de duikwereld.

Soorten metaaldetectors

Er zijn globaal genomen drie soorten metaaldetectors verkrijgbaar:

 1. De eenvoudige soorten die metaal kunnen detecteren
 2. Iets luxere modellen die het soort metaal kunnen herkennen
 3. Geavanceerde modellen die een grafische weergave tonen van het object in de bodem

Het hangt er maar net van af of u een beginner bent of juist een al wat ervaren zoeker. Ook speelt mee welk bedrag u wilt uitgeven aan een metaaldetector.

Regels voor hobbyisten

Voor mensen die hobbymatig de bodem willen onderzoeken met een metaaldetector is er een aantal gedragsregels opgesteld:

 • Zorg dat u altijd toestemming verkrijgt van de grondeigenaar om te zoeken.
 • Wilt u gaan zoeken op grond dat eigendom is van een gemeente, neem dan contact op met die betreffende gemeente en informeer of er een plaatselijk detectorverbod van kracht is.
 • Laat het door u bezochte terrein altijd netjes achter. Laat geen afval achter, maar zorg ook dat graspollen weer netjes teruggeplaatst worden.
 • Zoek nooit op een archeologisch monument (wettelijk beschermd rijksmonument).
 • Verstoor nooit een archeologische opgraving.
 • Zoek liever niet in het donker. Dit om verdachtmaking te voorkomen.
 • Als u belangrijke vondsten heeft gedaan, dient u deze aan te melden bij de verantwoordelijke personen en/of instanties.
 • Verkoop geen vondsten aan handelaren in bodemvondsten.
 • Documenteer uw vondsten zorgvuldig. (Dit om de officiële archeologie wellicht in de toekomst van dienst te kunnen zijn)
 • Twijfelt u aan het archeologische belang van een vondst, dan kunt u contact opnemen met de vereniging "de Detector amateur"

Wat is er in de grond te vinden?

Gespen, knopen, vingerhoedjes, munten, gewichten, loodjes, lakstempelzegels, penningen, sieraden, speelgoed, enz. Voorwerpen van elk metaal, zoals goud, zilver, brons, tin, lood en ijzer uit alle periodes van Bronstijd tot heden, vormen onderdelen van collecties die het aanzien meer dan waard zijn. Vooral oude munten en sieraden zijn in trek bij mensen die een metaaldetector aanschaffen.

Waar te zoeken met een metaaldetector

Met een metaaldetector kunt u zich op vrijwel elk terrein bezighouden. Stranden leveren overwegend sieraden en munten op, echter na een zware storm kan men ook oude munten en voorwerpen aantreffen. Ook akkers en weilanden leveren overwegend provinciale en vroege koninkrijksmunten op.

Middeleeuwse munten en voorwerpen worden vaak aangetroffen bij kerkjes (kerkpaden), kloosters en rond oude plaatsen (dorpen/steden). Ook bouwputten en afgravingen in de binnenstad zijn vaak een dorado voor de zoeker. Ook in het "water zoeken" is erg interessant. Veel is daar verloren of weggegooid (grachten, veerovergangen of oude zwemplekken).

Wat heeft u nodig om te zoeken?

In de eerste plaats een metaaldetector en daarnaast zijn een stevig schepje, koptelefoon en (lies)laarzen in de regel onontbeerlijk.

Het assortiment metaaldetectors bij Conrad is voor ieder wat wils. Vooral het merk Garrett heeft veel verschillende oorten; van goedkope “beginners” metaaldetectoren tot de “professionele” GTI modellen. Zoals de GTI 2500 PRO:

De professionele detector voor schatgravers. Eén van de snelste, nauwkeurigste en krachtigste detectoren ter wereld! De grootte en diepte van het gepeilde object wordt berekend en als grafisch ovaal op het display weergegeven. Op het LC-display wordt verder alle informatie over filter- en programma-instellingen, de aard, grootte en diepte van het gepeilde object, de LowBat-weergave en nog veel meer weergegeven. Automatische bodemcompensatiefilter: snelle afstelling tijdens het zoeken op maximaal vermogen met behulp van de sensortoets. De koning onder de metaaldetectors!

De bestseller in ons gamma is de Garret ACE 250

Deze metaaldetector is het ideale instapmodel met een handmatig instelbare discriminator, grafische weergave van object (12 segmenten), diepteaanduiding voor munten, 8 gevoeligheidsstanden (instelbaar) en nog veel meer opties.