Outdoor: Voordelen van krachtige Brushless motoren

Stuur uw 540 standaardmotor met pensioen en gun uw model een eersteklas krachtige aandrijving. U zult zich dan al snel afvragen wat er plotseling met uw voertuig is gebeurd. De start, versnelling en topsnelheid worden zodanig verbeterd dat ook het rijplezier spectaculair stijgt. En dat is geen wonder! Want met een uitgangsvermogen tot een fenomenale 540 W zullen zelfs de grootste capaciteitsmaniakken onder de RC-freaks volop voldoening krijgen.

Werking van een borstelloze (Brushless) elektromotor

Door de steeds grotere verbreiding van de elektrische modelsport worden de gebruikte motoren voortdurend verder verbeterd. Tot enkele jaren geleden gebruikte men op modelbouwgebied uitsluitend collectormotoren. Deze beschikken over een vaste permanente magneet in de motorkast en een draaibaar gelagerd anker met een koperen spoel. Via koolborstels die op een sleepring zijn geperst, gaat de stroom naar de ankerspoel.

Vanwege deze mechanische commutatie (stroomoverbrenging) ontstaat echter een breed spectrum aan verschillende stoorimpulsen. Dit zwaarwegende nadeel en de vraag naar lichte, krachtige elektrische aandrijvingen hebben de ontwikkeling van borstelloze elektromotoren bespoedigd. Bij het nieuwe motortype bestaat het anker uit hoogwaardig magneetmateriaal. De spoelen van koperdraad zijn rondom het anker vast in de motorkast ondergebracht. Om echter het anker in een draaibeweging te kunnen verplaatsen, moet het magneetveld van de vaste spoelen worden gedraaid. Daarom beschikken borstelloze motoren over 3 aansluitingen en moeten deze met speciale regelaars worden gebruikt. Deze regelaars kunnen de benodigde draaistroom voor de motor opwekken uit de gelijkstroom van de accu. Behalve de geringe stooreffecten op de afstandsbediening blijken deze motoren bovendien een zeer hoog rendement, een zeer rustige loop en weinig slijtage te hebben.

Bekijk onze producten: