Uitleg: UPS

Serverruimtes kunnen niet zonder, menig kantoorplek beschikt er ook over. De Uninterruptable Power Supply, beter bekend als UPS of noodstroomvoorziening, geeft u extra tijd bij een stroomstoring om bijvoorbeeld een back-up te maken. Zo kunt u dataverlies en/of defecte hardware voorkomen.

Wat doet een UPS?

Een UPS beschikt over meerdere uitgangen, maar heeft slechts 1 ingang. De UPS wordt aangesloten op het stroomnet en aan de uitgangen sluit u apparaten aan die ook tijdens een stroomstoring moeten blijven werken, denk bijvoorbeeld aan servers. Zonder een server ligt een bedrijf tenslotte plat. Maar niet alleen bij stroomuitval is een UPS handig, ook tegen piekspanningen beschermt een UPS. De gevoelige hardware is zeer kwetsbaar voor stroompieken en branden dan ook snel door, maar de meeste UPS’s vangen deze pieken op.

Hoe werkt het?

Een UPS beschikt over een accu, die constant opgeladen wordt als de UPS aangesloten is op het stroomnet. Zodra een UPS met zijn sensoren een stroomuitval constateert, schakelt deze automatisch over op zijn ingebouwde accu en voorkomt zo dat uw computer uitvalt. De tijd dat u via de UPS kunt werken, hangt wel van de accucapaciteit af. De meesten geven een tijdsbuffer van 10 á 15 minuten, maar u kunt op sommigen gerust 3 kwartier doorwerken. De tijd is sterk afhankelijk van het aantal apparatuur wat erop is aangesloten, één PC zal langer functioneren dan bijvoorbeeld een PC met twee beeldschermen.

Uitvoeringen:

Een UPS voor thuis- of kantoorgebruik is vaak kleiner dan een gemiddelde midi-tower PC en weegt ongeveer 6 kg. Ze zijn er ook in 19 inch-rackmount-formaat voor bijvoorbeeld plaatsing in een patchkast. En bij bijvoorbeeld ziekenhuizen staan bakbeesten met een kracht van enkele mVA om de systemen draaiende te houden totdat de dieselgeneratoren aanslaan.