Vliegers & Kites

Kinderen zijn graag buiten met mooi weer. Vele ouders nemen op vakantie een vlieger mee om lekker op het strand te vliegeren met de kinderen. Maar wanneer u zelf als volwassen persoon aan de slag gaat, zoekt u toch enigszins meer uitdaging. Dan bieden sportvliegers en matrasvliegers een uitkomst.

Kindervliegers

Voor kinderen zijn er verschillende maten en soorten vliegers. Het meest bekende type vlieger is de diamantvlieger. Deze is voorzien van een vliegerstaart en heeft één vliegertouw met handgreep. Kinderen zijn erg creatief en zo ook 3D-vliegers (ook wel static kites genoemd). Vaak worden dieren hiervoor als voorbeeld gebruikt waarbij de romp en kop kunnen worden opgeblazen. Dit geeft het driedimensionale effect aan de vlieger. Deze vliegers zijn niet groot, waardoor kinderen de vlieger makkelijk kunnen vast houden zonder dat ze worden meegetrokken. Ook is dit type vliegers goedkoop in de aanschaf.

De deltavlieger wordt gezien als een sportieve vlieger met 2 stuurlijnen waarmee prachtige snelle stuurbewegingen gemaakt kunnen worden. Hij is daarom ook meer geschikt voor oudere kinderen en volwassenen. Eolo Sport is een bekend vlieger merk.

Sportvliegers

Sportvliegers zijn vaak een stuk groter dan kindervliegers. Hierdoor vangen zij meer wind en worden er hogere snelheden behaald. Deze kites komt u veelal op het strand tegen, omdat er aan zee meestal voldoende wind is. Dankzij de vorm van de sportvlieger scheert hij als een mes door de wind, zo beleeft u veel plezier aan het freestyle vliegeren. Stuntkites zijn gemaakt van duurzame materialen; zo zijn de stangen van carbon (koolstof versterkt kunststof) en is het zeil gemaakt van nylon, polyester of ripstop. Deze materialen zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes wat wordt uitgedrukt in grammen.

Vlieger repareren of zelf bouwen

Hoe vervelend het ook is, een vlieger kan kapot gaan door een te harde landing. Gelukkig zijn er speciale reparatiesets om de vlieger te herstellen. Afhankelijk van het vlieger frame heeft u de keuze uit een set voor 4mm en 6mm vlieger frames. Daarnaast zijn er losse carbonstaven en glasvezel versterkte kunststofstaven verkrijgbaar. Mocht onverhoopt het zeil van uw vlieger beschadigen, gebruik dan nylon kleefstof. Natuurlijk kunt u met deze reserve onderdelen ook zelf een prachtige vlieger of kite bouwen. In dat geval heeft u ook een Dyneema vliegerlijn nodig.