Intelligente en gestructureerde gebouwbekabeling van Digitus

Met het kabelportfolio van Digitus breidt Conrad haar omvangrijke assortiment voor professionele gebouwtechniek uit.

"De grote hoeveelheden data in tijden van digitalisering zorgen ervoor dat de gebouwinfrastructuur zich continu moet blijven ontwikkelen. Gestructureerde gebouwbekabeling maakt hierbij de overdracht van grote hoeveelheden gegevens mogelijk in combinatie met een optimale energie-efficiëntie", zegt Sven Prang, Productmanager bij Conrad Electronic. "Met de flexibel schaalbare en duurzame oplossingen van Digitus biedt Conrad Electronic haar klanten een toekomstbestendig pakket aan. "Het bekabelingsassortiment van Digitus is ontwikkeld met de nieuwste techniek en voldoet aan de nieuwe industrienormen IEEE802.3at en 3bt voor PoE-toepassingen (Power-over-Ethernet). 

De gestructureerde bekabeling, ook wel 'universele gebouwbekabeling' of 'universele communicatiebekabeling' genoemd, is een concept voor toepassingsneutrale bekabeling in en tussen gebouwen. Vanaf de serverruimte tot het bekabelingstraject en de onderverdeling bij de eindapparatuur biedt Digitus een volledige oplossing met een breed portfolio voor een krachtige en georganiseerde infrastructuur. Een fundamenteel voordeel van gestructureerde gebouwbekabeling is de PoE-voeding van de eindapparatuur. Hierbij wordt de voeding via de ethernet-gegevenskabel verzorgd, waardoor een aanvullende voedingsbron niet langer nodig is. Bij de stroomvoorziening wordt onderscheid gemaakt tussen eindoverspanningen en middenoverspanningen. Bij een eindoverspanning is de switch zelf een PSE (Power Sourcing Equipment) en voorziet zo de aangesloten eindapparaten van stroom. Voor toepassingen gebaseerd op switches die niet PoE-compatibel zijn, zijn er de middenoverspanningsoplossingen. Hierbij wordt een PoE-injector als PSE tussen de schakelaar en het eindapparaat geplaatst, om deze via de ethernet-kabel van stroom te voorzien.

De backbone van elke It-infrastructuur en zodoende ook van gestructureerde gebouwbekabeling is de serverruimte, of in een kleiner formaat de netwerkkast. Met de 24-Port Patch Panel, de Mini GBIC (SFP)-module, ventilatoren, patchkabels OM4 en de aansluitdoos LC OM4 heeft Conrad alle relevante componenten van Digitus in haar assortiment. 

Het bekabelingstraject moet aan verschillende eisen voldoen, een snelle uitwisseling van grote hoeveelheden data mogelijk maken en een hoge mate van betrouwbaarheid bieden. Met name op het gebied van verticale bekabeling is een combinatie van glasvezel- en koperkabels aanbevolen. Terwijl glasvezel vooral geschikt is als medium tussen de serverruimte en de etage-aansluitdozen, zijn koperen kabels nog altijd de beste keuze voor de verbinding met eindapparatuur. Hiervoor biedt Conrad bijvoorbeeld de PoE-compatibele CAT.7 S/FTP Simplex-kabel met AWG/23/1-koperdraadkabels uit het assortiment van Digitus aan. 

In de onderverdeling gaat het erom, dat de centrale bekabeling decentraal voor de eindapparaten wordt verdeeld. De voeding voor de afzonderlijke werkplekken vindt dan plaats via zogenaamde consolidatiepunten. Deze bestaan uit GHMT-gecertificeerde Keystone-modules in geschikte behuizingen, die op bureaus zijn geïnstalleerd, in verlaagde plafonds, onder vloersystemen of verhoogde vloeren en die rechtstreeks op de signaleringsschakelaars zijn aangesloten. De klassieke etageverdeler is dus niet langer nodig.     

Digitus richt zich met haar portfolio volledig op gestructureerde gebouwbekabeling: van de serverruimte tot de werkplek en het eindapparaat. De componenten kunnen flexibel worden gebruikt. Zo kunnen er in het gebouw en in de systemen zonder moeite veranderingen worden aangebracht, waarbij de hele infrastructuur naar wens kan worden aangepast.