Kies de juiste striptang

Wat is een striptang?

Een striptang is een speciaal gereedschap dat wordt gebruikt voor het strippen van kabels. Het maakt een gecontroleerde scheiding mogelijk van de bestaande isolatie, vaak plastic of rubber, van de elektrische geleider. Er is daarom geen risico dat de kabel wordt beschadigd, zoals kan gebeuren als een kabel verkeerd wordt gestript met behulp van een mes of een tang. Tegenwoordig worden veel modellen striptangen zowel op het gebied van doe-het-zelf als onder professionals gebruikt. 

Welke soorten striptangen zijn er?

 • Universele striptang
  De universele striptang is vrij eenvoudig qua ontwerp en functies: de tang heeft een ronde of V-vormige opening die niet volledig kan worden gesloten. Om zich aan de kabeldiameter aan te passen, kunnen de snijgereedschappen met de hand worden aangepast, zolang er geen vaste maat is gedefinieerd. Het insnijden en verwijderen van de isolatie kan dan rustig worden gedaan.

 • Automatische striptangen
  Iets groter en een stuk complexer qua ontwerp dan conventionele draadstrippers zijn de automatische striptangen. Deze worden gezien als professioneel gereedschap. Als gevolg hiervan zijn de gereedschappen in deze productcategorie duurder en kunnen ze worden gebruikt in het professionele veld en om snel en veilig werk uit te voeren.    

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een striptang?

Type striptang

Gebruik van de striptang

 • Gebruik van hoogwaardige materialen
 • Ergonomisch ontwerp
 • Gebruikersvriendelijk

Kabelspecificaties

 • Kabelmaat (minimale en maximale kabeldoorsnede)
 • Kabeltype (bijv. enkele geleider, lintkabel, coaxkabel) 
 • Isolatiestructuur (bijv. PVC, rubber)

Tip

Automatische striptangen worden meer en meer gebruikt in de professionele sector. Nadat het gereedschap is aangepast aan de dikte van de isolatie, past het zich automatisch aan de buitendiameter van de geleider aan, waardoor elk risico op schade aan de geleider wordt vermeden. Samengevat: automatische striptangen zorgen voor bijzonder snel en veilig werken.

Veilig werken met kabelstrippers

Alle werkzaamheden aan elektrische installaties vereisen grote precisie en grote zorg. Daarom wordt het ten zeerste afgeraden kabels te strippen met een mes of een draadtang.

Gebruik in plaats daarvan geschikt gereedschap: de draadstripper biedt u veiligheid en precisie.
Het is van essentieel belang dat het gebruikte gereedschap een onberispelijke afwerking biedt. Op deze manier kunt u veilig en langdurig werken.

Bovendien wordt het aanbevolen dat onervaren gebruikers aandacht besteden aan de informatie die de fabrikant ter beschikking heeft gesteld voordat ze met de werkzaamheden beginnen, om de striptang veilig te kunnen hanteren om zo vanaf het begin fouten te voorkomen.  

Andere functies

Veel fabrikanten bieden veelzijdige striptangen met extra functies. Met name automatische striptangen bieden vaak de mogelijkheid om het gebruikte snijgereedschap na een bepaalde tijd permanent te verwisselen tegen een nieuw mes. Modellen met een stop of een geïntegreerd mes zijn ook populair. Deze functies worden expliciet vermeld in de productbeschrijving, zodat het gemakkelijk mogelijk is om gerichte aanvullende nuttige functies te selecteren.
 

FAQ: veelgestelde vragen over striptangen

Is er een draadstripper die in alle gevallen kan worden gebruikt?

Afhankelijk van het model verschillen de striptangen qua gebruiksmogelijkheden. Vooral veelzijdige modellen dekken een breed scala van mogelijke toepassingen, terwijl voor conventionele modellen in veel gevallen het gebruik van meer dan één tool nodig kan zijn. Dit verschil wordt natuurlijk ook weerspiegeld in de prijs.

Wat kost een striptang?

De prijs is afhankelijk van de productgroep. Terwijl automatische draadstrippers voor professioneel gebruik in het hogere prijssegment zitten, zijn traditionele draadstrippers voor incidenteel gebruik goedkoper. Bepaalde speciale gereedschappen (bijvoorbeeld voor draadstrippers of lintkabels) kunnen ook veel meer kosten.

Wat zijn de alternatieven voor een striptang?

Voor bepaalde toepassingen kunnen de stripgereedschappen een alternatief vormen voor de striptang. Ze kunnen echter geen draadstripper vervangen die goed werkt. Zelfs de messen voor kabels en kniptangen zijn om de hierboven genoemde redenen geen geschikt alternatief voor draadstrippers.  

Samengevat: hoe vindt u de juiste draadstripper?

Uiteindelijk zijn er verschillende factoren die bepalend zijn voor het beste stripgereedschap voor het type gebruik. Om aankoopfouten te voorkomen, moet u rekening houden met de technische specificaties van de kabel. Bovendien is het relevant om meer te weten te komen over de extra functies van de verschillende modellen kabelstriptangen om met het ideale hulpmiddel veel efficiënter te kunnen werken.

De ervaring leert dat professionele gebruikers de neiging hebben om voor duurdere automatische modellen te kiezen. Als het gereedschap slechts incidenteel wordt gebruikt, volstaat meestal een conventionele draadstripper. Het brede assortiment op onze website omvat een ruime keuze aan draadstrippers en biedt de juiste tool voor elke portemonnee en elk gebruik.