HomeMatic

Een gezellige zomeravond op het terras

Tijdens het barbecuën de terras- en tuinverlichting alsook het zonnescherm via afstandsbediening en wandtoets besturen – heel gemakkelijk en eenvoudig.

Voor het schakelen van de terras- en tuinverlichting installeert u een 2-kanaals opbouwdimmer. Bij één kanaal kunt u de terrasverlichting aanzetten en bij een tweede de tuinverlichting. Een radiografische jaloezie-actuator, voor de motor van het zonnescherm ingebouwd, zorgt voor het automatische in- en uitrollen.

Met een 12-toetsen afstandsbediening wordt het gebruik gemakkelijk. Eén toetsenpaar voor de terrasverlichting, een tweede voor de tuinverlichting en een derde voor de zonneschermbesturing. Bijkomend kunt u in huis een radiografische wandschakelaar met twee wiptoetsen monteren. Eén voor de terras- en tuinverlichting en het andere voor de zonneschermbesturing. Op die manier wordt met één druk op de afstandsbediening of wandtoets de buitenverlichting (terras- of tuinverlichting) in- en uitgeschakeld alsook gedimd en het zonnescherm in- en uitgerold.

Kan levens redden: rookmelder met lichtschakelaar

In het geval van een brand alarmeren de rookmelders en in de slaapkamer gaat bovendien als optische waarschuwing het licht aan.

Plaats in de slaapkamer, hal en kinderkamer een radiografische rookmelder in het midden van het plafond. Om bij een alarm alle vijf rookmelders gelijktijdig te activeren moeten deze met elkaar verbonden zijn, zodat ze samen een groep vormen. In de slaapkamer plaatst u bovendien een radiografische inbouw-actuator in de schakelaar voor de plafondverlichting en verbind u deze met het stroomnet. De plafondlamp moet zich bij het activeren van een alarm automatisch inschakelen. Hiertoe moet de radiografische actuator met de groep rookmelders verbonden worden. Het is voldoende om de actuator aan één rookmelder uit de groep te koppelen. De lichtbesturing kan uitgebreid worden met verdere radiografische actuatoren om bijv. het licht ook in andere vertrekken in te schakelen.

Tegen ongewenste verrassingen: 's avonds beveiligen

Bij duisternis rollen de jaloezieën automatisch naar beneden en de huisdeur vergrendelt zich elke avond om 23.00 uur.

Via de HomeMatic centrale CCU1 kunt u bepaalde handelingen in huis tijdgestuurd laten verlopen – automatisch. Elke jaloezie heeft een motor nodig en daarvoor een (inbouw) jaloezie-actuator. Deze ontvangt zendbevelen, waardoor de jaloezie zich opent , sluit of half opent. De deurslotaandrijving KeyMatic zorgt er voor dat door de zendbevelen via de meegeleverde afstandsbediening de huisdeur ver- of ontgrendeld wordt.

De HomeMatic centrale kan bijkomend bevelen naar de KeyMatic sturen voor het automatisch openen en sluiten. Uiteraard kan de deur ook gewoon nog met de huisdeursleutel geopend en gesloten worden. De HomeMatic centrale kan geprogrammeerd worden zodat de jaloezieën bij zonsondergang in bepaalde kamers helemaal en in andere kamers voor de helft naar beneden rollen. ‘s Morgens rollen dan alle jaloezieën in alle kamers weer omhoog. Bovendien kan de huisdeur om 23:00 uur vergrendeld en op werkdagen om 6:00 uur ontgrendeld (niet geopend) worden.

Tegen struikelgevaar: trappenhuislicht

Het licht in het trappenhuis of hal wordt bij duisternis via een bewegingsmelder automatisch op tijd ingeschakeld.

In het trappenhuis wordt een HomeMatic radiografische schakelaar (inbouw) bij de lichtschakelaar geplaatst en kan met de bestaande toetsen bediend worden. Bijkomend kan het licht dan ook via zendbevelen in- en uitgeschakeld worden. In dezelfde ruimte moet nu een bewegingsmelder op een plek geïnstalleerd worden waar hij alle bewegingen kan waarnemen. Door de geregistreerde beweging wordt een signaal gestuurd. Deze schakelt dan het licht in de gang in. Met een configuratie-adapter via de USB-poort op een PC (d.m.v. de meegeleverde software) is een gedetailleerde configuratie van de HomeMatic apparaten mogelijk. U stelt heel eenvoudig in, dat er bij het binnenkomen het licht in de gang bij schemering voor 120 seconden ingeschakeld wordt.

Gezelligheid met één druk op de knop: de televisie-avond

Met één druk op de knop schakelt u verschillende lampen aan of uit of op een bepaald percentage gedimd.

Bij een gezellige DVD avond wordt vaak dezelfde verlichting gekozen evenals bij de dagelijkse gebeurtenissen, zoals naar bed gaan. Zulke situaties kunt u met de HomeMatic Centrale CCU1 eenvoudig en comfortabel automatiseren. Hiertoe plaatst u in de woonkamer verschillende dimmers. Eén dimmer bestuurt het plafondlicht en een tussenstekker-dimmer wordt voor de staande lamp gebruikt. Een dimmer in het tussenplafond in de gang zorgt voor de verlichting naar de slaapkamer. Via de HomeMatic centrale maakt u het programma "Televisie-avond": Bij het drukken op de knop gaat het licht in de gang uit, in de woonkamer wordt de staande lamp en de plafondlamp gedimd. Het programma "Naar bed gaan" dimt in de woonkamer de verlichting in 60 seconden langzaam omlaag, tegelijkertijd gaat het licht op de gang langzaam omhoog tot 40% en gaat dan naar 2 minuten uit. De afzonderlijke dimmer en de programma’s schakelt u gemakkelijk via een 12- toetsen afstandsbediening.