Installatiedraad uitgelegd

Installatiedraad is er in vele soorten en maten. In Nederland gebruiken we veel VD-draad voor het aansluiten van elektra via het stopcontact en XMvK buitenkabel voor het aansluiten van elektra waarbij de kabel buiten of in een vochtige ruimte (zoals de kruipruimte) wordt verlegd. Lees hier meer over de verschillende soorten installatiedraad.

VD installatiedraad

VD draad is elektriciteitsdraad dat wordt gebruikt als installatiekabel voor allerlei elektrische installaties. VD draden hebben een kern van massief koper en zijn geïsoleerd met een vinyllaag. Vandaar de naam, vinyldraad. Dit zijn ook de draden waardoor stroom vloeit vanuit de meterkast naar de elektrische apparaten en installaties. 

Vinyldraad is verkrijgbaar in verschillende diameters. De diameter van de draad moet worden aangepast op de maximale stroom die er doorheen gaat en aan de zekeringen. De zekeringen beschermen de apparaten en installaties op het moment dat er een te grote stroom door de draad vloeit. 

Het is mogelijk de vinyldraden met een trekveer door de leidingen te trekken die door bijvoorbeeld een woning lopen. Aftakkingen van deze leidingen worden gemaakt met centraaldozen of lasdozen. De leidingen worden bij deze aftakkingen doorverbonden met lasklemmen of lasdoppen. 

XMVK installatiedraad

Deze lichtinstallatiekabel wordt meestal toegepast in de woningbouw (kruipruimtes), nutsbedrijven, agrarische gebouwen, bijvoorbeeld stallen en soortgelijke installaties. Deze kabel is niet geschikt voor toepassing in kabelbundels. De XMVK buitenkabel is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. De kabel is niet geschikt om in de grond te verwerken, wel bovengronds. 

Ook wordt de XMVK buitenkabel gebruikt voor het aanleggen van bijvoorbeeld tuinverlichting. Deze kabel is overigens niet geschikt om ondergronds te verwerken. Ook is het mogelijk om contactdozen aan te sluiten op de XMVK kabel. Door deze buitenkabel is het ook mogelijk om buitenshuis tuinapparaten te gebruiken. De XMVK kabel bevat de bruine/grijze fasedraad, zwarte schakeldraad, blauwe nuldraad en groen/gele aarddraad in een goed geïsoleerde huls die bestaat uit PVC. Hij is er in 2, 3, 4 en 5-aderige uitvoering. 

De kleur van installatiedraad

Installatiedraad is ter markering voorzien van een kleur. In Nederland heeft elke kleur heeft zijn eigen toepassing:

Bruin - Fasedraad (drie fasen)
Grijs -  Fasedraad (drie fasen)
Zwart -  Schakeldraad
Blauw - Nuldraad
Groen / geel   - Aarddraad

De bruine fasedraad, is de draad die onder spanning staat. Dit ten opzichte van de nuldraad en de aarddraad. De fasedraad kan ook grijs zijn, dan is het een driefasige installatie. 
De zwarte schakeldraad zorgt vanaf de schakelaar voor de stroomtoevoer van het apparaat. 
Blauw, de nuldraad, is de draad die over het algemeen elektrisch gekoppeld is met de aarde. De nuldraad heeft, ten opzichte van de aarddraad, nagenoeg geen spanning. 
De groen/gele aarddraad is de draad die normaal geen stroom of spanning voert. De groen/gele aarddraad wordt verbonden met de aarde. De aarddraad zorgt er voor dat er geen te hoge spanning op bijvoorbeeld een apparaat of andere installatie komt te staan.