NaviTEK IE industrial ethernet netwerk- en kabeltester

Conrad heeft zijn assortiment apparaten voor het testen van netwerken uitgebreid met de eerste handheld netwerktester die speciaal ontworpen is voor inbedrijfstelling, preventief onderhouden en troubleshooting van PROFINET Industrial Ethernet-netwerken.

De nieuwe, robuuste NaviTEK IE van IDEAL Networks, die geschikt is voor het oplossen van problemen in zowel koper- als glasvezelverbindingen, is ontwikkeld om het testen van bekabeling in op het PROFINET-protocol gebaseerde Industrial Ethernet-netwerken te vergemakkelijken en te vereenvoudigen. Tot nu toe konden deze tests alleen worden uitgevoerd met behulp van een laptop en gespecialiseerde software. Dat is nogal omslachtig in de vaak krappe ruimtes waarin dergelijke netwerken gewoonlijk zijn geïnstalleerd.

Voldoet aan specifieke industriële eisen

De nieuwe tester biedt dezelfde functies als de populaire IDEAL Networks NaviTEK NT PRO. Het apparaat bevat ook extra tools om te voldoen aan specifieke eisen die samenhangen met Industrial Ethernet, met name op het gebied van de aflevertijd van datapakketten, die van cruciaal belang zijn voor een goede werking. De in de NaviTEK IE ingebouwde functionaliteit voor controle van de systeemstatus stelt technici in staat om problemen op te sporen voordat ze storingen veroorzaken die kunnen leiden tot kostbare downtime. Het intuïtief te gebruiken menu laat aan de hand van stoplichtcodering de werking van ieder apparaat op het netwerk zien. Door te klikken op een apparaat met een probleem krijg je meer informatie over de ontdekte knelpunten, zodat onderhoud kan worden uitgevoerd voordat er een storing optreedt.

Verhoog de uptime

“Bedrijven zijn vandaag de dag sterk afhankelijk van hun netwerken en stilstand is kostbaar. Hierdoor staan technici onder druk om te zorgen voor 100% uptime. We hebben de NaviTEK IE toegevoegd aan ons assortiment om ervoor te zorgen dat onze klanten de beste hulpmiddelen ter beschikking hebben om hun bedrijf probleemloos draaiende te houden”, zegt Susanne Storch, productmanager bij Conrad.

Bij koperverbindingen toont de NaviTEK IE de juiste bedradingskleuren voor het betreffende protocol en meet de kabellengte. Zo kan de locatie van de kabelfout worden gedetecteerd en kan worden bepaald of de fout het gevolg is van een split pair, een onderbreking, kortsluiting of verkeerde bedrading.

Tim Widdershoven, Marketing Director bij IDEAL Networks, voegt hieraan toe: “Het snel opsporen van kabelstoringen is vooral belangrijk voor Industrial Ethernet-toepassingen. In tegenstelling tot bekabeling in een statische kantooromgeving maken fabrieken vaak gebruik van mobiele apparatuur, die verbonden is met het netwerk, zoals robots, sensoren of transportbanden. Dit brengt een verhoogd risico op beschadiging van de kabels met zich mee.”

Voor glasvezelinstallaties is er een optionele SFP-module voor het testen van verschillende golflengtes en het meten van het ontvangen optische Rx-vermogen. Ook kunnen optische kabelfouten zoals vervuilde connectoren, breuken of knikken worden geïdentificeerd.

Los netwerkproblemen eenvoudig en snel op

De NaviTEK IE bevat functies voor het oplossen van netwerkproblemen, waaronder de mogelijkheid om onjuiste apparaatnamen, dubbele IP-adressen, problemen met de latentietijd en verlies van datapakketten te detecteren. Meer lastig te detecteren intermitterende storingen kunnen worden gevonden aan de hand van de handige eventlogfunctie.

De NETMAP-vergelijkingstool kan het hele netwerk scannen en de scan opslaan. Deze scan kan worden vergeleken met toekomstige scans voor de identificatie van apparaten die zijn toegevoegd of verwijderd, alsmede van apparaten die zijn veranderd, al dan niet als gevolg van automatische updates. De NaviTEK IE kan ook PDF- of CSV-rapporten genereren, die kunnen worden opgeslagen of gedeeld via de IDEAL Anywhere™ app.