Vergroot de nauwkeurigheid van uw warmtebeeld inspecties

Het scherp stellen van infraroodbeeld is de belangrijkste (en de meest lastige) factor voor de nauwkeurigheid van de warmtebeeld inspectie. Hierdoor is het van belang dat u de tijd neemt om een nauwkeurige afbeelding met uw warmtebeeldcamera te maken. Hieronder vindt u enkele tips hoe u de nauwkeurigheid van uw warmtebeeld inspectie kunt vergroten:

Focus op de details

Ervaren inspecteurs focussen de warmtebeeldcamera over het algemeen handmatig. Uit ervaring weten zij precies hoe ze het detailniveau perfect kunnen krijgen. Bent u minder ervaren met het handmatig focussen van uw warmtebeeldcamera? Dan hebben wij tips hoe u, net zoals de veteranen, het handmatig focussen onder de knie kunt krijgen:

  • Begin met een monochroom kleurenpalet omdat het menselijk oog over het algemeen eenvoudiger in het zwart en wit (grijsschaal) of zwart en geel (amber) kan focussen.

  • Zoek naar een scherpe rand in het gezichtsveld op dezelfde afstand als uw doelwit en focus daar als eerste op.

Efficiënt scherpstellen

Het scherpstellen van uw infraroodbeeld door middel van laser gestuurde automatische scherpstelling zal u veel tijd besparen. U kunt de laserafstandsmeter gebruik om de afstand te meten. De automatische focus zal de warmtebeeldcamera op basis van de gemeten afstand zeer nauwkeurig scherpstellen. Sommige warmtebeeldcamera’s gaan zelfs nodig verder. Warmtebeeldcamera’s met een multifocale opnamemogelijkheid kunnen meerdere afbeeldingen van verschillende afstanden combineren tot 1 afbeelding met als resultaat een extra scherp diepteperspectief.

Detector/Spatial resolutie en field of view (FOV)

Resolutie kan op twee manieren worden uitgedrukt:

  1. Detector (gemeten in pixels)
    Iedere pixel meet de waarschijnlijke temperatuur van een deel van het object. Hoe meer pixels u meet, hoe hoger de resolutie en des te nauwkeuriger uw beeld is.

  2. Spatial (gemeten in mil / mRads)
    Spatial resolutie is een combinatie van de detector resolutie en de “Field of view (FOV)”. FOV is het gehele perspectief dat te zien is vanaf het standpunt vanuit uw warmtebeeldcamera (zie onderstaande afbeelding). FOV wordt meestal beschreven in horizontale graden x verticale graden (Bijvoorbeeld 23º x 17º). U kunt de FOV het beste vergelijken met de voorruit van uw auto. Alles wat u tijdens het rijden vanuit uw positie door de voorruit kunt zien is de FOV. Door de combinatie van de detector resolutie en de FOV, kan spatial resolutie worden gebruikt om het kleinst mogelijke object te detecteren. Hoe lager de spatial resolutie, hoe beter het detail en des te hoger de kwaliteit van de afbeelding.