Voltcraft digitale multimeters

De digitale multimeter (DMM) behoort met de oscilloscoop tot de belangrijkste meet- en diagnose-instrumenten in de elektronica en elektrotechniek. Het instrument heeft een vaste plaats in de gereedschapskist van engineers, technici, elektriciëns, medewerkers van onderhouds-, reparatie- en revisieafdelingen (MRO) en IoT-ontwikkelaars. Een digitale multimeter biedt gebruikers de waarden van relevante elektronische en elektrische parameters voor het meten van spanning, stroom of weerstand en het doormeten van stroom- of signaalkabels. In dit artikel wordt uitgelegd met welke aspecten rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een digitale multimeter. 

Toepassingen digitale multimeter (DMM)

Afhankelijk van het model zijn digitale multimeters geschikt voor metingen in verschillende toepassingen. Denk hierbij aan toepassingen in de industrie, automotive, consumentenelektronica, communicatie, computertechnologie en Internet of Things (IoT). Voordat u een digitale multimeter koopt, moeten u precies weten in welke situaties u het apparaat wilt gebruiken en welke functies relevant zijn voor de toepassing. Afhankelijk van het toepassingsgebied en de meettaken zijn vaste tafel- en systeemmultimeters of draagbare instrumenten mogelijke oplossingen. Deze kunnen worden ingevuld met de Voltcraft 100, 200, 400 en 800 series van Conrad.
Uitgangspunten bij het ontwerp van de Voltcraft-series zijn robuustheid, comfort en eenvoudige bediening. De Voltcraft-serie voldoet vanaf de de instapmodellen tot en met de modellen voor professioneel gebruik aan vrijwel alle gebruikerseisen.

Overzicht van alle CAT-veiligheidsklassen

Bij het kiezen van de meest geschikte digitale multimeter is kennis over de verschillende CAT-veiligheidsklassen onontbeerlijk. Afhankelijk van het toepassingsgebied worden digitale multimeters onderverdeeld in verschillende meetcategorieën, die zijn gebaseerd op de CAT-klassen. Conrad biedt meetinstrumenten voor de volgende veiligheidsklassen volgens EN61010:

  • CAT I instrumenten: voor metingen aan apparaten die op batterijen werken of een ingebouwde transformator voor galvanische isolatie hebben, bijvoorbeeld zaklampen, transistorradio's, stereo's of conventionele 12/24V-elektronica in auto's.

  • CAT II instrumenten: voor metingen aan apparaten die via een wandcontactdoos op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten of elektrisch gereedschap.

  • CAT III instrumenten: voor metingen aan alles dat direct is aangesloten op het verdeelnet van een gebouw, zoals vast aangesloten apparatuur, automaten en wandcontactdozen.

  • CAT IV instrumenten: voor metingen aan laagspanningsinstallaties tot aan de meterkast en buitenapparatuur, bijvoorbeeld hoofdzekeringen, fotovoltaïsche systemen en elektrisch aangedreven motorvoertuigen.

Basisfuncties van een digitale multimeter

De basisfuncties van de draagbare digitale multimeters uit de 100, 200, 400 en 800 Voltcraft series zijn onder meer het meten van spanning, stroom en weerstand in zowel DC- als AC-stroom/spanning situaties. Met sommige modellen kunnen ook continuïteitstesten worden uitgevoerd. Deze test wordt gebruikt om te bepalen of twee punten elektrisch verbonden zijn. Als dat het geval is, geeft de digitale multimeter dit door aan de gebruiker door middel van een hoorbaar signaal. Met de diode-testfunctie kunt u bepalen of een diode werkt of niet. Sommige modellen hebben een extra functie voor het meten van de capaciteit. De geavanceerde Voltcraft digitale multimeters zijn uitgerust met nog meer functies en meetmogelijkheden, bijvoorbeeld frequentie en inductie. Ook het meten van de temperatuur, 3-fase rotatie of duty cycle is mogelijk.

Instapmodel VC 100 serie

De zes instapmodellen uit de VC 100 serie zijn ontworpen voor alle huishoudelijke en hobbymatige meettaken, van heel eenvoudige tot aan CAT III 600 V professionele metingen. Naar gelang de eisen zijn er instrumenten met handmatige of automatische selectie van het meetbereik (auto-range) beschikbaar. De auto-range functie selecteert het optimale meetbereik tijdens een meting en biedt de beste resolutie. Gebruikers kunnen zich hierbij volledig richten op de meting, omdat de bediening veel eenvoudiger wordt.

VC 200 serie zet de norm in veiligheid

Conrad zet de norm in veiligheid met vijf modellen uit de VC 200 serie die zijn geoptimaliseerd voor training en opleiding. Veel van de functies van deze apparaten maken ze ideaal voor zowel hobbyisten als professionals. Door vermindering van het stroomverbruik kan met één batterij een bedrijfsduur tot 6000 uur worden bereikt. Alle modellen van de VC 200 serie zijn uitgerust met een impedantieschakelaar. Hierdoor kan met een druk op de knop de ingangsweerstand kortstondig worden verlaagd van 10 MΩ naar 400 kΩ om foutieve metingen van de strooispanning te voorkomen.

Een bijzonder kenmerk van alle modellen in de VC 200 serie is een zelf-resettende zekering van 400 mA. Overschrijding van het stroommeetbereik beperkt de meetstroom en voorkomt het doorbranden van de conventioneel geïntegreerde zekering. Indien de multimeter wordt toegepast bij opleidingen en trainingen is het goed mogelijk dat het meetbereik verkeerd is ingeschat of dat de aansluiting niet correct is uitgevoerd. Zonder zelf-resettende zekering zou dan de doorgebrande zekering vervangen moeten worden, wat tijdverlies en extra kosten met zich mee brengt.

Wat u moet weten over counts

Afhankelijk van het model bieden de apparaten van de VC 200-serie een uitleesbereik van 2000 tot 6000 counts. Het aantal counts is indicatief voor het aantal significante digits in het desbetreffende meetbereik. Zo is bij 6000 counts het weergavebereik van 0 (die meetelt als 1 count) tot 5999. Hoe groter het aantal counts, hoe beter de resolutie van de displaywaarde, die bovendien langer hetzelfde blijft bij overschakelen naar een hoger of lager meetbereik. Het verschil tussen 2000 en 4000 counts is bijvoorbeeld zichtbaar bij een meting van 230,3 V. Een display met 2000 counts laat 230 V zien; een display met 4000 counts toont 230,3 V.

VC-400 E – robuust en IP65-beschermd

De uiterst robuuste VC-400 E multimeterserie bestaat uit drie modellen, die bij uitstek geschikt zijn voor gebruik in de industrie. De IP65 stof- en waterdichte apparaten zijn bestand tegen een val van 2 meter hoogte. Alle modellen zijn voorzien van een omsluitend rubberen frame en hebben vele eigenschappen die de apparaten bijzonder aantrekkelijk maken voor elektriciëns, installateurs en onderhoudstechnici.

VC 800 voor professionals

De vijf modellen van de VC 800 professional serie zijn ideaal voor gebruik in onderzoek en ontwikkeling en beantwoorden aan alle uitdagingen, die aan een multimeter kunnen worden gesteld. Robuust en betrouwbaar, professionele functionaliteit, ergonomische vormgeving en veiligheid zijn de karakteristieke kenmerken van deze professionele DMM's. Op het gebied van veiligheid is er geen beter product dan de VC 800 serie.

Dankzij de speciale behuizingsconstructie kan voor het vervangen van accu's en zekeringen de behuizing alleen worden geopend als het apparaat is losgekoppeld van alle meetsnoeren. De geïntegreerde TLD-functie (Test-Lead-Detection) waarschuwt gebruikers voor onjuist aangesloten meetsnoeren. Als de ingangsspanning hoger is dan 30 V verschijnt er een waarschuwingspictogram op het display. De VC 800-serie is ook uitgerust met een optische interface.

Meten van asymmetrische spanningen en stromen met TrueRMS

Afhankelijk van de toepassing moet de geselecteerde DMM ook de ‘echte effectieve waarde’ van de golfvorm (TrueRMS) kunnen meten. Deze functie meet asymmetrische spanningen en stromen die afwijken van de basisvorm van de sinusgolf. Dergelijke asymmetrische spanningen komen meestal voor in vermogensregelaars zoals dimmers, snelheidsregelaars, klokgestuurde schakelregelaars, pulsladers en elektronische snelheidsregelaars.

Conventionele meetinstrumenten, die de gemiddelde waarde meten, vertonen soms zeer grote meetafwijkingen bij dergelijke speciale meettaken. TrueRMS-metingen zijn mogelijk met onder meer de Voltcraft VC 54 en VC 185 modellen, evenals alle VC 200, VC 400E en VC 800 modellen, met uitzondering van de VC 830.

Betrouwbare metingen dankzij fabriekskalibratie

Als onderdeel van het kwaliteitsborgingsproces zijn alle Voltcraft-meters in de fabriek gekalibreerd. Dit garandeert de hoge kwaliteit en de overeenstemming met 

de tolerantiegrenzen, zoals die zijn gespecificeerd in de technische gegevens in de gebruikershandleiding. De digitale multimeters worden standaard zonder certificaat geleverd. Indien gewenst kunnen ze ook als ISO- of DAkkS-gekalibreerde versie met certificaat worden aangeschaft. Dat geldt voor alle modellen.

Conclusie

Het assortiment digitale multimeters is omvangrijk en loopt van eenvoudige instapmodellen tot professionele apparaten. De Voltcraft series 100, 200, 400 en 800 van Conrad bieden functies die voor u het verschil kunnen maken bij de selectie van het apparaat dat het beste past bij uw specifieke meetbehoeften.

Bekijk alle Voltcraft digitale multimeters >>