Welke stroomtang heeft u nodig?

Veel gebruikers van een energie-logger, power logger of power quality analyzer gebruiken meestal de meegeleverde stroomtang van het gereedschap in hun toepassing. Omdat de geleverde klem een ​​specifiek meetbereik heeft, is het heel goed mogelijk dat deze niet goed past in uw huidige toepassing. Maar welke is dan wél geschikt?

Kies de juiste stroomtang

Laten we de Fluke 43B eenfasige vermogenskwaliteitsanalysator als voorbeeld nemen. De geleverde stroomklem i400s heeft een selecteerbaar bereik van 0,5A - 40A en 0,5A - 400A, met een uitgangsspanning van respectievelijk 10mV / A en 1mV / A. Het meetuitgangssignaal is dus maximaal 400mV.

Feit is dat een AC-stroomklem door zijn ontwerp gevoeliger is voor interferentie in het lage deel van zijn meetbereik en dat het werkelijke uitgangssignaal erg laag is in vergelijking met de naburige spanningsingang. Stel u voor dat uw apparaat een paar mV aan stroomtangsignaal meet naast een 400Vac-signaal met hoge interferentie aan de bovenkant. In deze situatie kunt u interferentie hebben op het kleine signaal, waardoor wordt voorkomen dat een nauwkeurige reinigingswaarde wordt gemeten en een ruisende golfvorm wordt weergegeven.

Kies zelf de klem en stel hem in zodat de verwachte maximale stroom zich binnen het klembereik bevindt, en de nominale stroom ruim boven de minimumwaarde staat die de klem kan meten.

Wanneer gebruikt u de meegeleverde stroomtang?

Voorbeeld 1: als u een 400Vac-systeem met een zekering van 32A en een nominale stroom van 25A heeft, dan gebruikt u de meegeleverde klem (de i400s in dit voorbeeld), maar met de instelling op 0,5 tot 40A. Op deze manier krijgt u het sterkste signaal naar het instrument en verlaagt u de hoeveelheid ruis of interferentie.

Wanneer een andere stroomtang gebruiken?

Voorbeeld 2: U meet aan de uitgang van een omvormer die de 5KA van een groot systeem omzet naar een 0-1A-uitgang op de secundaire. Als u nu de standaard uitgegeven i400's toepast, krijgt u er maar een paar mV uit en zit u aan de ondergrens van de meetcapaciteit. Het resultaat is een luidruchtige en onnauwkeurige golfvorm en waarde. Een betere keuze is een klem die binnen dit bereik past, bijvoorbeeld de Fluke i5s. Deze klem heeft een bereik van 10mA - 5A met een maximaal vermogen van 400mV / A.

Tip

De meeste klemmen die geleverd worden met energie loggers en een power quality analyser zijn geschikt voor de meest voorkomende toepassing. Maar stel uzelf altijd de vraag of de klemmen in úw toepassing passen.