Philips Hue - het intelligente lichtsysteem

Lichtbesturing met uw smartphone

Lampen alleen aan en uit kunnen schakelen is zó ouderwets. Met Philips Hue kan uw verlichting veel meer! Wat dacht u van de keuze uit 16 miljoen kleuren? Draadloos aangestuurd via een app op uw smartphone. Programmeerbare lichtsferen om aan de sfeer bij te dragen: wit licht voor een betere concentratie tijdens het werk, of een aangenaam warme gloed om u ’s avonds te helpen ontspannen. En als er niemand thuis is schrikt u potentiële inbrekers af, door uw huis er bewoond uit te laten zien. De draadloze lichtbesturing biedt u een comfortabele bediening, zoals dat voorheen alleen met dure elektronische installaties mogelijk was. Dankzij Philips Hue is het koppelen van de lampen in het netwerk eigenlijk net zo eenvoudig als het verwisselen van een gloeilamp: vervang uw bestaande lampen door de slimme producten. Zo ontstaat er, zonder kabels te trekken of andere omslachtige werkzaamheden, een intelligent lichtsysteem.

 De voordelen van Philips Hue

 • LED-techniek: Hue-lampen verbruiken enkele Watt en geven mooier licht dan normale spaarlampen
 • Groepenschakeling: meerdere lampen zijn tegelijk te dimmen, maar ook volledig onafhankelijk van elkaar in kleur en helderheid aan te passen
 • Lichtscenes: de instellingen van de lampen zijn programmeerbaar. Zo kunt u met een vingeraanraking in de app een bepaalde lichtsfeer oproepen
 • Timerfunctie: het licht schakelt zich op gewenste tijden aan of uit. Dat gaat ook traploos, ’s avonds bij het in slaap komen of ’s ochtends bij het wakker worden
 • Geofencing: de app herkent via smartphone-lokalisatie wanneer iemand het huis verlaat of betreedt, en kan het licht overeenkomstig schakelen
 • Afstandsbediening: via internet is uw Hue-systeem thuis ook onderweg bereikbaar. Handig als u vergeten bent om de lamp uit te doen!

Welke producten zijn er?

De Hue Bridge is het middelpunt van uw Philips Hue-lichtsysteem. Koppel de Hue Bridge aan uw router in huis en bestuur zo draadloos uw verlichting. Elk startpakket bevat zo’n basisstation. In de meeste gevallen is één Bridge voldoende. Per Bridge zijn namelijk tot wel 50 lampen aan te sturen! Het Hue assortiment bevat lampen voor elk gebruik en ieder toepassingsgebied. Vervang eenvoudig uw oude gloeilampen met grote fitting door de LED-lampen met E27 schroeffitting. Afhankelijk van het model geven ze wit licht (Hue white, Hue Lux), is de kleurtemperatuur van warm-wit naar koud-wit te veranderen (Hue White Ambiance) of naar één van de 16 miljoen kleuren (Hue Color). Bovendien bestaan er Hue LED-strips voor de indirecte verlichting van uw meubels (LightStrips), spots met een GU10 fitting en zelfs complete designerlampen (Hue Phoenix en Hue Go).

 Zo werkt Philips Hue:

 1. Sluit de Hue Bridge aan op uw WiFi router in uw thuisnetwerk
 2. Tot wel 50 verschillende Hue-lampen zijn aan te sturen
 3. Met een app op uw smartphone of tablet bestuur en dimt u het licht
 4. Via het internet doet u alles zelfs onderweg of op vakantie
 5. Als u thuis bent, kunt u een optionele draadloze afstandsbediening of schakelaar gebruiken.

#Tip: draadloze ZigBee standaard

Omdat Hue werkt met de internationale draadloze standaard ZigBee, zijn ook lampen uit de Osram Lightify serie bij de Bridge aan te melden.

Echter geeft Philips geen garantie dat het totale functieaanbod van de Hue-app ook met de lampen van andere fabrikanten ter beschikking staat.

 Apps voor elke toepassing

Met de gratis app voor Android en Apple toestellen heeft u het licht steeds in de hand. Met het overzichtelijk weergegeven programma bestuurt u losse lampen of de hele ruimte, programmeert u prachtige lichtscenes of de handige timerfunctie. Het is niet alleen maar mogelijk om het Hue-systeem met uw smartphone of tablet te bedienen. Er zijn talloze apps van onafhankelijke ontwikkelaars, die soms zelfs meer kunnen dan het origineel van Philips. Zo gebruiken vele de microfoon in uw smartphone, om de ruimte in een disco te veranderen. Synchroon aan de muziek pulseert het licht in verschillende kleuren. Andere simuleren een haardvuur of een vuurwerkshow aan de nachtelijke hemel. Dankzij de externe programmeurs zijn ook Blackberry- of Windows smartphones te gebruiken met de draadloze lichtbesturing.

 Lichtschakelaar met een extra

Hoe praktisch de lichtbesturing met uw smartphone ook kan zijn, soms heeft u hem niet bij de hand. In zo’n geval komt de draadloze schakelaar goed van pas. Deze laat zich in met scenes uit het Hue-systeem. De Hue Tap van Philips werkt bovendien zonder batterijen, omdat hij voor de werking kinetische stroom opwekt. Met een druk op de knop ontstaat er net zoveel energie, als dat de Tap nodig heeft voor zijn draadloze overdracht. Met de vier programmeerbare knoppen activeert u lichtscenes of schakelt u het licht centraal uit.

Spraakbesturing inclusief

Apple gebruikers met besturingssysteem iOS 8.1 of nieuwer, kunnen Hue via spraak besturen. Daarvoor is wel de nieuwe, vierkante Bridge (tweede generatie) vereist. Deze ondersteunt de HomeKit standaard en daarmee ook Apple’s spraakassistent Siri. Activeer eenvoudig de functie in de instellingen van de Hue-app en het systeem luistert naar commando’s als “Zet de lichten uit”. Een prettige (en praktische) bijkomstigheid van het Apple concept is dat wanneer de HomeKit eenmaal verbonden is, Hue ook op bevelen van andere smartphone-apps reageert die de standaard ondersteunen.

#Tip: wat is HomeKit?

Onder de naam HomeKit heeft Apple zijn eigen Smart Home standaard in het leven geroepen. Fabrikanten die apparaten daarvoor willen aanbieden, moeten voldoen aan bepaalde eisen en hun producten door Apple laten certificeren. Voor de bediening is een iPhone of iPad noodzakelijk met besturingssysteem iOS 8.1 of jonger.
Android apparaten kunnen geen gebruik maken van de HomeKit-functies zoals spraakbesturing met Siri.

Voordeel voor Apple gebruikers: Via het HomeKit platform werken apparaten van verschillende merken samen. Ze moeten elkaar aanvullen op het modulaire principe.

Complete thuiskoppeling

De smart home manier: Philips Hue is inmiddels zo verbreed, dat andere fabrikanten het lichtsysteem integreren in hun home automation. Dan bestuurt een app niet alleen het licht, maar ook de verwarming, rolluiken en meer. Naast een extra aan comfort, betekent dit ook beduidend meer veiligheid. Hue-lampen kunnen bijvoorbeeld automatisch de vluchtroute verlichten als een rookmelderalarm slaat. Of wordt middels gekleurd licht eraan herinnerd dat het tijd is om het huis even door te luchten.

Met deze smartphone-systemen is Philips Hue te koppelen:

 • Apple HomeKit
 • Devolo Home Control (binnenkort)
 • IFTTT
 • Nest

 TV kijken met Hue-effect

Bent u in het bezit van een Philips Ambilight TV? Dan geniet u van een bijzonder effect. Met Hue kunt u de dynamische verlichting van uw Ambilight uitbreiden naar de rest van uw woonkamer. De vloerlamp naast de bank wisselt dan synchroon aan uw beeld van lichtkleur. De sterkte en helderheid van de kleurwisseling zijn instelbaar in het menu van de TV, van zacht tot knallend.

Met de smartphone app “Ambilight TV” hebben sportfanaten het optische vuurwerk zelf in de hand. Dompel de kamer om in de kleuren van uw favoriete team, laat rode en gele kaarten begeleiden door passende lichtflitsen. En als het gejuich voor uw Philips televisie toeneemt, past Hue zelf de intensiteit van de verlichting aan. De meting van het geluidsniveau wordt mogelijk gemaakt door de microfoon van uw smartphone.