Verlichting op het werk

In de donkere maanden kan het zijn dat mensen te weinig natuurlijk daglicht krijgen. Dit heeft een groot effect op ons dagelijkse leven. Bijvoorbeeld onze biologische klok, hormonen, dag- en nachtritme en stofwisseling worden geregeld en beïnvloed door licht.

In de zomermaanden is de lichtsterkte met 100.000 lux vele malen hoger dan in de wintermaanden met 1.000 tot 10.000 lux. Daarnaast zitten we met het koude weer vaak binnen.

 

Het gebeurt regelmatig dat mensen last krijgen van een winterdepressie tijdens de donkere dagen door een tekort aan zonlicht. Hiervoor bestaan speciale lampen om dit tekort tegen te gaan.

Op de werkvloer is het ook belangrijk om genoeg licht te krijgen. Op veel plaatsen is de lichtsterkte 200 tot 400 lux. Werknemers functioneren echter beter bij 1000 tot 1500 lux.
Wanneer u te weinig licht krijgt, kunt u last krijgen van het volgende:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid
 • Lusteloosheid
 • Prikkelbaarheid
 • Een gebrek aan concentratie
 • Zere ogen

Om uw werknemers zo productief mogelijk te laten zijn kunt u de volgende zaken in acht nemen.

 • Lichte kleuren op plafond en wanden
 • Bureaus zo dicht mogelijk bij ramen
 • Gordijnen open laten en zonnewering niet te laag
 • Spiegels die daglicht weerkaatsen

Deze maatregelen zullen er voor zorgen dat werknemers productiever zijn, minder vaak ziek zijn en een beter concentratie hebben.

Met een luxmeter kunt u checken of er op de werkvloer voldoende licht is.

Naast onze uitgebreide lampen assortiment vindt u bij ons ook daglichtlampen. In de winter kunnen verschijnselen optreden door gebrek aan daglicht (verstoring van de hormoonhuishouding): onevenwichtigheid - sombere stemming - gebrek aan energie en impulsen - algemeen onwelzijn - etc. Kunstlicht kan deze verschijnselen niet opheffen. Het speciale, heldere licht van de daglichtlamp kan - zonder geneesmiddelen - de hormoonhuishouding beïnvloeden en is zowel preventief als in de vorm van een behandeling toepasbaar. Deze lamp zorgt voor comfort tijdens de donkere dagen.

Daarnaast zijn er ook lampen met grote fitting ( E27 ) verkrijgbaar met speciaal daglicht. De daglichtlampen (6.000 K), leveren een type licht dat zeer dicht in de buurt komt van daglicht, waardoor u zowel overdag als 's avonds alert en actief blijft.

Deze lampen zijn perfect geschikt als vervanging voor minder efficiënte gloeilampen. Deze snelstartende fluorescentielampen zijn klein en licht. Ze gaan onmiddellijk en met volledige helderheid branden. Met deze spaarlampen bespaart u tot 80% energie; bovendien hebben ze een gemiddelde levensduur van 6000 uur! Daglicht (6.000 °K), deze kleur benadert het natuurlijke daglicht het meest; dit licht houdt u alert en actief, dag en nacht. Zacht wit, een warme kleur die de kleur van een gloeilamp benadert. Deze licht oranje kleur is ideaal voor het creëren van een aangename sfeer.