bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over laadregelaars

  • Bereken het zonnestelsel correct

  • Wat zijn laadregelaars?

  • Hoe is een laadregelaar opgebouwd?

  • Wat zegt het vermogen van laadregelaars?

  • Welke laadregelaars zijn verkrijgbaar bij Conrad?

  • Instructies voor het omgaan met laadregelaars

Bereken het zonnestelsel correct

Test nu onze zonnesysteemcalculator voor 12 V-eilandfotovoltaïsche systemen en vind de juiste laadregelaar.

Naar de rekenmachine van het zonnestelsel

Wat zijn laadregelaars?

Wind- en zonne-energiesystemen zetten de kracht van de wind of de energiestraling van zonlicht om in elektrische energie. Windenergie wordt door een generator omgezet in elektrische energie, terwijl het foto-elektrische effect wordt gebruikt in halfgeleidercellen in zonnestelsels.

Om de periodes zonder zonnestraling of met rust te overbruggen, wordt de energie opgeslagen in accumulatoren. Dit opslagproces wordt aangestuurd door laadregelaars. Ze zorgen ervoor dat de inkomende stroom in de gewenste of vereiste hoeveelheid de accu (s) instroomt. Ze beschermen tegen overladen of diepontlading en dragen zo bij aan de bescherming van de accu's en uiteindelijk aan hun lange levensduur. De laadregelaar heeft ook de uitgangen voor het aansluiten van de verbruikers. De laadregelaar is als het ware het "managementcentrum" tussen stroomopwekking, opslag en verbruik.

Hoe is een laadregelaar opgebouwd?

Een laadregelaar bestaat uit een elektronische analysetool, das die bereitgestellte Energie vom Solarmodul oder Windgenerator und die Bedürfnisse der Verbraucher miteinander vergleicht. Mess- und Regelkomponenten sorgen für die erwünschte Verdeling van de energie voor het opladen van de bufferaccumulator en voor het voeden van aangesloten apparaten. In moderne laadregelaars bestuurt een microprocessor deze processen. Laadregelaars worden geclassificeerd volgens het type laadregeling:

Serie regelaar

De modulestroom wordt ofwel met behulp van een relais of een vermogenshalfgeleider onderbroken wanneer de laadspanning is bereikt. De energiebron is dan inactief. Als de accuspanning is gedaald, wordt de laadbron weer ingeschakeld. Bij shuntregelaars wordt de energiebron overbrugd met een weerstand als opladen niet nodig is.

MPPT-laadregelaar

Het efficiënte werkpunt van de zonnepanelen of windgeneratoren verandert voortdurend. Dit wordt permanent bewaakt door een microcontroller in de laadregelaar en zo aangestuurd dat de bron optimaal werkt en de accu's worden opgeladen met de nodige stroom. Deze laadcontrollers beschermen loodaccu's specifiek tegen diepontlading en overladen en garanderen zo intelligent accu-onderhoud.

PWM-laadregelaar

De laadregelaars gebruiken pulsbreedtemodulatie (PWM). Een microprocessor controleert de verlaging van de laadstroom voordat de accu begint te "gassen". De laadspanning blijft hetzelfde. Deze regelaars worden aanbevolen als de spanning van de energiebron overeenkomt met de accuspanning.

Wat zegt het vermogen van laadregelaars?

De eenheid “wattpiek” wordt gebruikt voor vermogen, evenals veelvouden daarvan zoals kilowattpiek, megawattpiek en gigawattpiek (afkortingen Wp, kWp, MWp of GWp). Een opmerking hierover: Deze eenheid is niet gestandaardiseerd als aanduiding voor elektrisch vermogen (eenheid: watt).

Overal waar geen directe toegang is tot het openbare elektriciteitsnet, wordt het gebruik van zogenaamde individuele systemen of eilandoplossingen voor zonne- of windenergie waarin laadregelaars zijn geïnstalleerd, aanbevolen.

Welke laadregelaars zijn verkrijgbaar bij Conrad?

In onze winkel zijn er verschillende laadcontrollers om uit te kiezen, waarmee u uw energiesysteem naar uw behoefte kunt regelen:

Het prestatiebereik is ontworpen voor aansluiting op module-uitgangen van ongeveer 55 tot 3600 Wp, zodat vrijwel geen enkele toepassing niet wordt gedekt. De nominale spanning van de aangeboden laadregelaars bestrijkt een bereik van 12 tot 90 volt.

In de categorie vind je ook laadregelaars met speciale diepontladingsbeveiliging.

Verder is er een keuzemogelijkheid volgens het beschreven besturingstype MPPT, PWM of serie.

De juiste batterij is een belangrijk criterium om bij aanschaf of vervanging ervan te kunnen reageren op de bestaande infrastructuur. Sommige laadregelaars kunnen intern op de aangesloten accu worden aangepast of doen dit automatisch.

Uiteindelijk kunt u de laadstroom (max.) Van 3 tot 60 ampère kiezen, passend bij het accusysteem.

Veel controllers zijn uitgerust met interne displays om het laadproces en de status te controleren, evenals de energie die door het systeem wordt geleverd. Let op de informatie over welke bronsystemen kunnen worden aangesloten op de betreffende laadregelaar. Sommige regelaars hebben automatische detectie van de bronspanning. Daarnaast zijn er modellen die zijn voorzien van opslagmogelijkheden voor het vastleggen van de laadprocessen of ook via een app met een smartphone te bedienen zijn.

Instructies voor het omgaan met laadregelaars

Alle systemen voor het omzetten van alternatieve energieën bestaan uit elektrische componenten die ter plaatse zijn aangesloten om een totaalsysteem te vormen. Volg altijd de exacte volgorde zoals beschreven für das Anschließen aller Anlagen-Bestandteile ein. De principes van de elektrische installatie moeten in acht worden genomen, waarvoor in geval van twijfel een specialist moet worden geraadpleegd. Zelfs kleine fouten in de installatie kunnen grote gevolgen hebben, waaronder persoonlijk letsel of vernietiging van componenten. Borden en labels op alle componenten zijn voor uw veiligheid. U mag ze niet wijzigen, verwijderen of onherkenbaar maken.

Uitgebreide gebruiksaanwijzing is bijgevoegd. Lees ze aandachtig door voordat u met de installatie en het gebruik begint.

Individuele systemen werken met hoge gelijkstromen. De gebruikte kabels moeten hiervoor ontworpen zijn in termen van stroombelasting, type routering en kabellengte. Dit vermijdt verhitting met als gevolg brandgevaar. Werkzaamheden aan het systeem moeten altijd spanningsvrij worden uitgevoerd.

Laadregelaars en accu's moeten binnenshuis worden geïnstalleerd en er moet voor een goede warmteafvoer voor de laadregelaar worden gezorgd. Batterijen moeten op een koele, vorstvrije, droge en goed geventileerde plaats worden geplaatst.

Neem de laadregelaar onmiddellijk buiten bedrijf en koppel deze los van de accu en stroomgenerator als de controller zelf, de aangesloten kabels, de stroomgenerator of de accu op enigerlei wijze beschadigd zijn. Een laadregelaar mag niet op het openbare stroomnet worden aangesloten.

Onze praktische tip

De aankoop van een multimeter wordt aanbevolen voor installatie, onderhoud en probleemoplossing in zonne- en windenergiecentrales en de bijbehorende componenten. In onze onlineshop vindt u een groot aantal van dergelijke apparaten, die ook geschikt zijn voor vele andere meettaken op professioneel en hobbygebied.