bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

     

Wetenswaardigheden over 19 inch netwerkkasten

Netwerkkasten worden in de elektronica en elektrotechniek ook wel "racks" genoemd. De termen "serverrack" en "serverkast" verwijzen naar een soortgelijk systeem, maar duiden op een iets ander gebruik. Netwerkkasten zijn de ideale hub voor middelgrote tot grote netwerken. Ze vergemakkelijken de juiste bekabeling ...

  • Wat zijn netwerkkasten en waar dienen ze voor?

  • Aankoopcriteria voor netwerkkasten

Wat zijn netwerkkasten en waar dienen ze voor?

Netwerkkasten worden in de elektronica en elektrotechniek ook wel "racks" genoemd. De termen "serverrack" en "serverkast" verwijzen naar een soortgelijk systeem, maar duiden op een iets ander gebruik. Netwerkkasten zijn de ideale hub voor middelgrote tot grote netwerken. Ze vergemakkelijken de juiste bekabeling, geven overzicht en maken bij problemen een snelle foutdiagnose en probleemloze vervanging van defecte componenten mogelijk. Bovendien beschermen rekken de componenten tegen stof en trillingen.

Rekken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en hoogte-eenheden (HE), met en zonder afsluitbare deur en ruit. De HE-informatie bepaalt de hoogte in de kast. Hoe meer U, hoe meer ruimte de kast biedt voor componenten en kabelmanagement. Met behulp van accessoires zoals contactdoosstrips, legborden, blindafdekkingen, kabelgeleiders en frontpanelen kan het potentieel van een rack volledig worden benut.

Het verschil tussen server- en netwerkkasten

Serverkasten zijn zo ontwikkeld dat er een optimale luchtcirculatie in het interieur is. Als resultaat wordt de resulterende afvalwarmte efficiënt afgevoerd. De deur met gaten staat centraal bij deze functionaliteit. Netwerkkasten hebben daarentegen strakke en afsluitbare deuren die optioneel zijn voorzien van een glazen raam.

De constructie van serverkasten is ontworpen voor hoge belastingen. Dit is vooral belangrijk wanneer een groot aantal actieve apparaten in een hoge pakkingsdichtheid is geïnstalleerd. Om ruimte te hebben voor alle gestandaardiseerde servervarianten, mogen serverkasten niet lager zijn dan een diepte van 1000 mm. Netwerkkasten hebben een gemiddelde diepte van 800 mm. Beide varianten zijn meestal gemaakt van staal.

Netwerkstandaard

Netwerkstandaard en verdeelframe

Netwerkstands hebben een modulaire, open structuur. Het maakt flexibele montagemogelijkheden voor bijna elk profiel mogelijk. Om grote ladingen te garanderen, zijn netwerkstandaarden gemaakt van staal. Netwerkstandaarden worden doorgaans ongemonteerd geleverd, wat een aanzienlijke kostenbesparing oplevert. De open netwerk- en servertoepassingen worden gebruikt in omgevingen die frequente en snelle toegang tot de ingebouwde componenten vereisen. Bovendien beperkt het open karakter van de netwerkstandaarden het toepassingsgebied tot zo stofvrij mogelijke gebieden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld laboratoria en datacentra.

PC-kast

Robuuste pc-behuizingen zijn bijzonder geschikt voor ruimtes met veel stofvervuiling en vocht (bijv. In werkplaatsomgevingen) en voor locaties met toegangscontrole. De omlijste veiligheidsdeuren met slot voorkomen onbevoegde toegang. Bovendien zijn pc-behuizingen beter bestand tegen mechanische belastingen dan conventionele pc-behuizingen. Belangrijke selectiecriteria voor pc-kasten zijn de beschermingsgraad volgens het IP-certificaat, de luchtcirculatie en de ruimte in het interieur. 

Meer informatie over de IP-classificeringen

Aankoopcriteria voor netwerkkasten

In de online shop van Conrad vindt u een breed assortiment aan hoogwaardige netwerk- en serverkasten. De selectie kan worden beperkt met behulp van de volgende parameters.

1) Welke soorten apparaten worden gebruikt?

De te installeren apparaten zijn een belangrijk aankoopcriterium. Een server neemt meer ruimte in beslag dan andere apparaten. Voor het inbouwen van een server in een 19 inch serverkast wordt een totale diepte van minimaal 1000 mm aanbevolen.

2) Hoe wordt de kast gemonteerd en gebruikt?

Gezien de vele toepassingsgebieden moet je kiezen tussen een staande kast en een bovenkast. Staande kasten als netwerkkasten zijn meestal 800 mm diep, terwijl serverkasten 1000 mm diep zijn. Een plint biedt optimale ondersteuning voor grote kabelvolumes in het onderste gedeelte van de kast. Voor conventionele projecten heerste de standaardmaat van 42 U, wat overeenkomt met ongeveer 2 meter. Wandbehuizingen zijn zeer geschikt voor kleinere installaties en voor decentrale distributie van netwerkkabels of kunnen als aanvulling worden gebruikt.

3) Wat is de benodigde ruimte?

De benodigde ruimte kan worden berekend door alle componenten te bepalen. Zijn er WLAN-toegangspunten geïnstalleerd? Hoeveel apparaten zijn er aangesloten? Wordt er een centrale datastore gebruikt voor media en gekoppeld aan het netwerk? Deze en andere vragen helpen u bij het kiezen van de vereiste hoogte-eenheden.

Netwerkinstallaties vereisen veel kabels, dus een patchpaneel is aan te raden voor een correcte en ordelijke installatie. De componenten moeten voldoende afstand van elkaar hebben - op deze manier krijgen ze voldoende lucht en zijn ze beter toegankelijk.

4) Waar staat de netwerkkast opgesteld?

De installatielocatie is uitermate belangrijk voor het correct en optimaal functioneren van de kast. Netwerk- en serverkasten moeten van alle kanten goed bereikbaar zijn. Dit maakt centrale kabelgeleiding mogelijk. De omgevingstemperaturen spelen ook een rol bij het kiezen van de juiste locatie: als er meerdere kasten in een kamer zijn, moet deze worden geklimatiseerd om oververhitting te voorkomen.

5) Welke beveiligingsmaatregelen zijn belangrijk?

Speciale kastbewakingssystemen monitoren bijvoorbeeld de ontwikkeling van vocht, geven informatie over brandgevaar en ontzeggen de toegang aan derden. Dergelijke systemen hebben meestal een optie voor bediening op afstand via smartphones, internet of het bedrijfsnetwerk.

Een EMC-kast heeft een zeer hoge mate van elektromagnetische compatibiliteit. Het sluit de componenten af tegen stoorsignalen en verhindert tegelijkertijd dat de uitgezonden stoorsignalen naar buiten komen. Deze variant is vooral belangrijk in gebieden die qua informatietechnologie zeer gevoelig zijn. Om condensatie te voorkomen dient een serverkast minimaal te voldoen aan beschermingsklasse IP 54.

6) Glazen deur of geperforeerde deur?

Netwerkkasten met geperforeerde deuren zijn ideaal voor apparatuur die veel warmte afgeeft. De geperforeerde deurunit zorgt voor warmteafvoer en voldoende luchtcirculatie in de kast zelf. Glazen deuren daarentegen zijn geschikt voor een betere geluidsisolatie.

7) Kastkoeling

Inschuifventilatoren en dakventilatoren zijn geschikt om de temperatuur te regelen. Bij zeer hoge temperaturen kan een airconditioner in de kast helpen. Koelen met lucht- en water-warmtewisselaars is het meest effectief. Het voordeel: de warmte wordt afgevoerd waar deze wordt gegenereerd. Hierdoor ontstaat een gelijkmatig verdeelde luchtstroom in het rack.