bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat zijn LED-bouwpakketten?

LED is de afkorting voor "Light Emitting Diode", in de Duitse taalgebruik ook lichtdiode genoemd. In tegenstelling tot gloei-, halogeen- en tl-lampen zijn LED's buitengewoon voordelig , klein , zeer zuinig bij het stroomverbruik en hebben een levensduur van meerdere duizenden uren . Vanwege de doorgaans geringe bedrijfsspanning zijn de led's uitstekend geschikt voor doe-het-zelvers doeleinden.

Kant-en-klare LED-bouwpakketten bevat alles wat voor de opbouw van de schakeling nodig is. Vanaf de kant-en-klaar gedrukte printplaat via condensatoren en transistoren tot weerstanden en precies passende lichtdioden. Daarmee vervalt niet alleen het tijdrovende zoeken naar een schema voor de geselecteerde doel, maar ook de aankoop van de afzonderlijk ingestelde onderdelen.

Het belangrijkste is de meegeleverde printplaat . LED-bouwpakketten zijn een eenvoudige en voordelige mogelijkheid om schakelingen te bouwen. De omzetting van een schakeling in een fout kwetsbare "vliegende opbouw" kan met bouwpakketten ook worden vermeden als het "Entflechten", waarbij eerst de optimale positionering van componenten en leidingen op een printplaat worden gevonden moet worden. De printplaat is al gebruiksklaar. De componenten worden eenvoudig in de overeenkomstige gaten gestoken en daarna gesoldeerd.

Toepassingsgebieden voor LED-bouwpakketten

Het spectrum moderne lichtdioden loopt van infrarood tot ultraviolet. Daartussen vindt u de sinds decennia bekende led's in rood, oranje, geel en groen en sinds enkele jaren led's in blauw, paars en wit. LED-bouwpakketten voor privégebruik variëren van uitvoeringen als "Rad van fortuin" tot kaarsen en theelichtjes.

In de professionele divisie worden LED-bouwpakketten vooral voor 2 toepassingsgebieden gebruikt:

Als signaalgevers: rood en groen zijn signaalkleuren en hebben de triomftocht van de gekleurde led's pas mogelijk maakt. Bijna geen enkel apparaat uit de consumentenelektronica komt zonder dergelijke lichtdioden als status-melder. Populair bij professionele LED-bouwpakketten zijn signaalgevers in de vorm van knipperlichten of verkeerslichten. Samen met andere elektronische componenten en sensoren, bijvoorbeeld voor temperatuur, druk of beweging kunnen hiermee eenduidige signalen optisch worden verzonden. Bouwpakketten met witte power-LED's vindt u vaak in alarminstallaties : het felle flitslicht is bedoeld om te helpen ongewenste bezoekers af te schrikken.

Ter informatie: gekleurde led's kunnen voordelig voor lichtwanden worden gecombineerd, de geanimeerde teksten of symbolen kunnen handmatig of door triggers zoals bewegingsmelders of software weergeven. Ook als elementen in digitale klokken zijn LED's vaak te vinden. Tegenwoordig bijzonder populair zijn bouwpakketten voor zaklampen of "onzichtbare" bewakingsschijnwerper. Waar het eerste type door Power-LED's zeer helder wit licht geven, maken gekleurde led's gebruik van de schijnwerper lichtdioden uit de infra rode gebied. Beelden kunnen echter alleen met nachtzichtkijkers voor infrarood resp. bewakingscamera's weergeven. 

Casestudy: knipperlichtsignaal module voor een alarminstallatie

De taak: wordt een alarm geactiveerd, moeten van veraf zichtbare knippersignalen worden geactiveerd.

De omzetting: een bouwpakket met witte power-LED's en twee kanalen

Een dergelijke alarmuitbreiding is binnen een paar minuten gerealiseerd, omdat alle componenten worden meegeleverd. Het bijzondere van het hier gebruikte bouwpakket: de beide knipper-modules met elk vier Power-LED's kunnen op de aansturingsprintplaat worden gekoppeld. Hiermee is het mogelijk de aansturing direct aan de alarmgever te installeren, terwijl de knippermodules onafhankelijk van elkaar op plaatsen geïnstalleerd worden, die goed in het gezichtsveld liggen. Voor de verbinding volstaat een eenvoudig draad. Zowel de flitssnelheid als zeven flitseffecten kunnen worden bestuurd, waarbij het laatst ingestelde effect blijft opgeslagen.

Veelgestelde vragen over LED-bouwpakketten

Lichtdioden hebben een plus- en een minpool?

Lichtdioden hebben net als alle dioden een polariteit (+ en -) en laten stroom slechts in één richting uit. Dioden fungeren in elektronische schakelingen daarom recht vaak ook als gelijkrichter. Bij het weer aanbrengen is dus absoluut op de juiste polariteit gelet worden! Op de printplaat is deze opgedrukt, aan de lichtdiode is de minpool (kathode) de kortste aansluitdraad te herkennen.

Waar moet u bij het solderen op letten?

Alle dempingsdiodes mogen met iets afstand tot de printplaat worden gesoldeerd. Om een heel eenvoudige reden: er moet nog ruimte voor het grijpen van de beide aansluitdraden met een smalle platte tang blijven, want alle halfgeleiders - hiertoe behoren ook transistoren! - Zijn relatief gevoelig voor hitte . Via de platte tang wordt de hitte van de soldeerbout veilig afgeleid. Dit betekent dat het soldeerproces slechts enkele seconden moeten duren.

Onze Praktijktip: nuttige ondersteuning

Naast een soldeerbout of een soldeerstation vooral voor werk aan elektronische componenten is een "derde hand" zeer nuttig. Bedoeld is daarmee in dit verband geen menselijke hand, maar een hulpje van metaal met twee verstelbare "vingers", waaraan op de uiteinden krokodilklemmen zitten. Deze klemmen houden de printplaat tijdens de lotvorgans stevig vast. In de regel is ook een loep aanwezig waardoor de het soldeerproces precies uitgevoerd kan worden.