bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Accu-schroevendraaier: ideaal voor gebruik zonder stroomtoevoer

Vergeleken met een grote boormachine ligt een accuschroevendraaier sneller in de hand. Dankzij de krachtige en vervangbare batterij kan het apparaat overal worden gebruikt - zelfs waar geen stroomvoorziening is. Ontdek in onze gids welke functies een accuschroevendraaier heeft en wat belangrijk is bij de aanschaf ervan.Wat kan een accuschroevendraaier?

Een accuschroevendraaier is een echte allrounder: net als met een gewone boormachine kunt u met een accuapparaat gaten boren. Een normale accuschroevendraaier heeft geen slagmechanisme. 

Dit betekent dat boren in massief beton of baksteen niet mogelijk is. Om dergelijke uitdagingen het hoofd te bieden, hebt u een accuklopboormachine nodig. Een accuschroevendraaier vervangt niet alleen een boormachine, u kunt zo'n apparaat ook gebruiken om schroeven in of uit te draaien. Voor dit doel hebben accuschroevendraaiers een draairichting met de klok mee/tegen de klok in en een variabele en fijn instelbare snelheid.

Het grootste voordeel van een accuboormachine is de oplaadbare accu. Zo is de accuschroevendraaier snel bij de hand en behoren verlengkabels die over een bouwplaats moeten worden gelegd tot het verleden. 

Bij de service na verkoop blijken accuschroevendraaiers uiterst praktisch: er kan onmiddellijk worden gewerkt zonder dat er een kabel door het huis van de bouwer moet worden gelegd om het apparaat van stroom te voorzien.

De accu van een accuboormachine kan snel worden vervangen, zodat er geen vertraging optreedt bij het werk. Het is aan te raden om altijd minstens twee accu's bij de hand te hebben voor een accuschroevendraaier. Terwijl de ene in het gereedschap wordt gebruikt, kan de andere in de lader worden opgeladen.Welke soorten accuboormachines zijn er?

De gewone accuschroevendraaier is bedoeld voor het snel indraaien van schroeven, terwijl een accuboormachine ook kan worden gebruikt om gaten te boren. Een echte specialist is de draadloze slagmoersleutel: met dit apparaat kunnen vastzittende schroeven in een handomdraai worden losgedraaid.

Maar schroeven aandraaien, bijvoorbeeld bij het verwisselen van banden, kan ook zonder problemen en zonder inspanning. Een accuklopboormachine is het juiste gereedschap voor het boren van gaten in harde materialen. Met zijn ingebouwde slagmechanisme is dit gereedschap ook geschikt voor veeleisende taken. 

Als daarentegen sleuven voor kabels of leidingen in een muur moeten worden gemaakt, volstaat een eenvoudige accuslagboormachine niet meer. In dit geval raden wij aan een bijzonder krachtige accuboormachine te gebruiken.Voor- en nadelen van accuschroevendraaiers

Over het algemeen leveren accuschroevendraaiers dezelfde prestaties als boormachines. Het grote voordeel van accuschroevendraaiers is dat ze onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet, waardoor ze zeer flexibel kunnen worden gebruikt. Afhankelijk van het model hebben de apparaten ook een laag eigen gewicht, waardoor gedurende langere tijd zonder vermoeidheid kan worden gewerkt.

De professionele accuboormachines zijn een uitzondering. De bedrijfstijd met één batterijlading is echter beperkt. Hoe zwaarder het werk, hoe vaker de accu in de lader moet worden opgeladen. Voor continu gebruik op de bouwplaats wordt daarom nog steeds een gereedschap met snoer aanbevolen.Welke soorten accu's zijn er?

In draadloze schroevendraaiers en draadloze klopboormachines worden verschillende soorten oplaadbare batterijen gebruikt. Hieronder worden de meest voorkomende soorten oplaadbare batterijen nader toegelicht: Nikkel-cadmium batterijen mogen alleen worden gebruikt voor gereedschap vanwege het cadmium, aangezien dit materiaal zeer schadelijk is voor het milieu.

Dergelijke batterijen zijn onderhevig aan het geheugeneffect en hebben een lagere capaciteit dan andere soorten batterijen. De hoge robuustheid en de lage temperatuurgevoeligheid spreken echter in het voordeel van dit type batterij. Bovendien is een nikkel-cadmium batterij bestand tegen 1500 laadcycli. 

Een nikkel-metaalhydride batterij heeft daarentegen een veel hogere capaciteit dan een nikkel-cadmium batterij. Dit gaat echter ten koste van een lager aantal van 500 tot 1000 laadcycli. 

In plaats van het geheugeneffect kan dit type batterij last hebben van het zogenaamde traagheidseffect.Waar moet ik op letten als ik een accuschroevendraaier koop?

Bij de aanschaf van een accuboormachine is het belangrijk te letten op de capaciteit van de accu. Een 5 Ah accu is een gebruikelijke maat voor professioneel gereedschap. Hoe groter de batterij, hoe langer de mogelijke bedrijfstijd.

Voor professionele toepassingen moet het gereedschap ook een hoog koppel van ten minste 48 Nm leveren. Wat de batterij betreft, moet u tegenwoordig alleen nog lithium-ion batterijen gebruiken, omdat die geen geheugeneffect hebben. 

Veel fabrikanten produceren batterijen die voor verschillende apparaten kunnen worden gebruikt. Daarom kan het zinvol zijn zich te beperken tot de producten van één bedrijf. Vergeet niet dat een normale accuschroevendraaier hoogstens geschikt is voor boren in zacht materiaal. Voor het bewerken van harde materialen zoals beton is een accuklopboormachine een must.

Let bij de aankoop ook op de lader: sommige fabrikanten bieden speciale snelladers waarmee de batterij veel sneller weer gebruiksklaar is. Tijdens het werk kan het handig zijn als het apparaat een ingebouwd LED-lampje heeft. 

Zo heeft u bij het boren alles in beeld, ook bij ongunstige lichtomstandigheden. Een ander belangrijk criterium is het type boorhouder: naast de normale boorhouder is er ook de SDS-snelboorhouder. Alleen met een normale boorhouder kunt u bijzonder dunne boren en bits oppakken. 

Voor een SDS-snelboorhouder zijn daarentegen speciale boren nodig. Bij de aankoop van een nieuwe is het de moeite waard om te zoeken naar aanbiedingen waarbij naast de accuschroevendraaier verschillende accessoires zijn inbegrepen, zoals een boor- of bitset.Onze praktische tip: houd bij de aanschaf rekening met de batterijspanning!

Op onze site vindt u accuschroevendraaiers met batterijen waarvan de spanning kan variëren van 3,6 tot meer dan 18 volt. Modellen met 3,6 tot 9,6 volt zijn alleen geschikt voor lichte en minder veeleisende taken. Gereedschap met een accu met een spanning tot 14,4 volt is een goede keuze voor doe-het-zelvers. Professionals moeten daarentegen kiezen voor een accuboormachine van minstens 18 volt.Veelgestelde vragen over accuschroevendraaiers

Wat betekent SDS-Plus? 

SDS-Plus is een speciaal boorschachtsysteem dat oorspronkelijk door Bosch werd ontwikkeld. Het wordt gebruikt in boormachines en hamerboren.

Waarmee moet ik rekening houden als ik dunne platen wil boren?

Wees voorzichtig met dunne platen, want het materiaal kan zeer snel scheuren. Het beste is om het laken tussen twee dunne houten planken te leggen. Zo krijgt u een schoon resultaat en scheurt het materiaal niet meer.