bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Accu cellen

Accu’s bestaan uit cellen. Deze cellen zijn nodig om een bepaalde capaciteit (Ah) en spanning te behalen. Het aantal cellen dat parallel geschakeld is, bepaalt de capaciteit of spanning. Hoe meer cellen er geschakeld zijn, hoe hoger de capaciteit van de accu. Bij Conrad verkopen we diverse accu cellen van ons eigen merk Conrad Energy. De accu cellen verschillen van elkaar als het gaat om de grootte en capaciteit. Daarnaast zijn er verschillen tussen het aantal cellen dat per verpakking verkocht wordt en het wel of niet hebben van een soldeerlip.

Geschikt voor apparaten die in korte tijd veel stroom gebruiken

De NiMH cellen worden ook wel nikkel-metaalhydride batterijen genoemd en zijn vooral geschikt voor apparaten die veel stroom gebruiken in een korte tijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan camera’s. De accu cellen hebben een vrij grote zelfontlading, waardoor deze batterijen minder geschikt zijn voor apparaten die niet zoveel stroom gebruiken, zoals klokken en afstandsbedieningen.

Accu cellen op maat maken? Kies accucellen met een soldeerlip

Heeft u enige ervaring met solderen? Dan is het heel goed mogelijk om zelf accupacks te maken. Door verschillende losse accu cellen met de soldeerlip aan elkaar vast te maken, stelt u zelf een krachtige accu samen. Let bij het kopen van accu cellen voor het op maat maken van een accu ook op de dikte van de accu cellen. U weet dan zeker dat de accu in het apparaat past.

Accu cellen in verschillende groottes

Bij het uitzoeken van de accu cellen is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende groottes van de cellen. Het aanbod bestaat uit de volgende NiMH batterijen:

  • ⅔ AA
  • ⅔ AAA
  • 4,5 sub-C
  • AA penlites
  • Sub-C

AA batterijen zijn ideaal voor afstandsbedieningen en zijn verkrijgbaar in vier of acht stuks. De ⅔ AA, ⅔ AAA, en 4,5 sub-C hebben allemaal een handige soldeerlip.

Diverse capaciteiten om tussen te kiezen

De capaciteit van de batterij wordt aangegeven in aantal milliampère per uur. Het aanbod varieert van accu cellen met een mAh van 2000 tot een mAh van 5000. Met het aangegeven aantal milliampère per uur kunt u uitrekenen hoelang de accucel een apparaat van stroom kan voorzien. Een apparaat dat bijvoorbeeld constant 100 mAh stroom verbruikt, doet met een accucel van 2000 milliampère per uur 20 uur. U kunt niet altijd helemaal van deze gegevens uitgaan, omdat het uiteindelijke verbruik ook afhangt van de omstandigheden en de prestaties van het apparaat.

Meer artikelen voor batterijen en accu’s

Behalve accu cellen verkopen we bij Conrad nog meer artikelen voor batterijen en accu’s. Op de pagina met batterij en accu accessoires verkopen we bijvoorbeeld batterij-opbergboxen, batterijhouders, batterijtesters en knoopcelhouders. Daarnaast hebben we benodigdheden voor het solderen van de accu cellen, zoals een soldeerboutset of een accukrimpkous.

Levensduur van accu cellen verlengen

De levensduur van accu cellen is van een aantal factoren afhankelijk. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u de accu cellen niet te lang in de oplader laat zitten, omdat u anders het risico loopt dat de accu cellen overladen. Door de accu cellen te overladen, gaat de levensduur van de accu cellen achteruit. Zorg er daarnaast bijvoorbeeld ook altijd voor dat de accu cellen niet kunnen bevriezen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u de accu cellen opbergt in de schuur of garage. Bij bevriezing kunnen de accu cellen van binnen kapotgaan en worden de accu cellen onbruikbaar.

Op maat gemaakte accupack of losse batterijen bewaren

Accu's of losse batterijen die niet gebruikt worden, moeten voor een zo lang mogelijke levensduur altijd goed opgeborgen worden. NiMH accu’s kunt u het beste bewaren als de accu’s helemaal leeg zijn. Volle accu’s opbergen kan namelijk een negatief effect hebben op de capaciteit en de uiteindelijke levensduur van de accu’s. Koppel de accu’s los van het apparaat om elke vorm van belasting tegen te gaan. Berg accu’s altijd op een koele en droge plek op en maak eventueel gebruik van batterij-opbergboxen.