bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Action Cams: De juiste uitrusting voor alle vrijetijdsactiviteiten

Action cams zijn licht, robuust en weerbestendig, waardoor ze ideaal zijn voor het filmen van outdoor-, sport- en vrijetijdsactiviteiten. Op het land, in het water of in de lucht: de compacte toestellen bieden in elke situatie een uitstekende beeldkwaliteit. Op deze pagina vertellen we u welke functies action cams bieden en wat belangrijk is bij de aanschaf ervan.Action cams voor spectaculaire buitenvideo's

Of het nu gaat om skiën, mountainbiken, duiken, surfen of klimmen, action camcorders, of kortweg action cams, zijn de perfecte metgezellen voor snelle buitenavonturen. De kleine camera's zijn uitgerust zonder bewegende mechanismen zoals zoomlenzen en zijn daarom bijzonder robuust. Ze hebben meestal een waterdichte behuizing en zijn gemakkelijk bestand tegen slechte weersomstandigheden zoals regen, hagel of storm. Sommige modellen kunnen zelfs als onderwatercamera worden gebruikt.

Action cams maken indrukwekkende foto's en video's van bewegingen en maken het zo mogelijk om ervaringen, avonturen en sportieve uitdagingen vast te leggen en met anderen te delen. Maar wat onderscheidt ze van standaard foto- en videocamera's? Action cams zijn vaak uitgerust met groothoeklenzen die een gezichtsveld van 180°, soms zelfs 200°, bestrijken en dus een groot deel van de periferie in beeld brengen.

Zo krijgt u een indruk van de algemene situatie en kunt u de actie in een context plaatsen. Goede actiecamera's bieden hoge beeldsnelheden en krachtige beeldstabilisatoren die trillingsvrije opnamen mogelijk maken als het er wat onrustig aan toe gaat. In de regel kunnen de beelden worden opgeslagen op een SD-kaart. Moderne camera's hebben een USB-C poort om de gegevens gemakkelijk over te brengen naar de computer.


GoPro: de pionier onder de action cams

Het Amerikaanse bedrijf GoPro wordt beschouwd als een pionier onder de fabrikanten van action cams. Het werd in 2002 opgericht door Nick Woodman en blijft nieuwe normen stellen op het gebied van cameratechnologie en -apparatuur.

In termen van beeld- en videokwaliteit is GoPro nog steeds ongeslagen, hoewel modellen van andere fabrikanten nu serieuze alternatieven zijn. Deze omvatten de Sony Remote, Drift Stealth en Rollei action cams.Nuttige kenmerken van action cams

Helmcamera's


Action cams zijn vaak ontworpen als helmcamera's, d.w.z. dat ze met behulp van riempjes of andere bevestigingsmiddelen aan een fiets- of skihelm worden bevestigd. In deze positie kan de camera video's opnemen vanuit een eerste-persoonsperspectief. Ze kunnen ook worden bevestigd aan sportuitrusting, zoals een fietsstuur, of aan het dashboard van een auto met behulp van geschikte accessoires.


Verschillende modi

Veel action cams, waaronder de GoPro, bieden de mogelijkheid om een time-lapse effect te creëren om te lange delen van een video samen te vatten en de aandacht van de kijker vast te houden. Vooral wanneer de lengtes relevant zijn voor de inhoud en om contextuele redenen niet kunnen worden overgeslagen, blijkt een time-lapse uiterst praktisch.

Slow-motion opnames zijn ook mogelijk met de meeste action cams. In tegenstelling tot time-lapse video's, die beelden zeer snel na elkaar tonen, worden bij slow-motion video's de afzonderlijke beelden achter elkaar afgespeeld met een lagere snelheid. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld spectaculaire stunts zoals vluchtfasen of valpartijen in al hun dramatiek te tonen. Bovendien helpt een slow-motion functie om dingen waar te nemen die het menselijk oog op normale snelheid onmogelijk kan waarnemen.


Sommige action cams zijn uitgerust met een ingebouwde GPS-ontvanger die helpt om de coördinaten vast te leggen van elke locatie waar een video is genomen. Dit maakt het mogelijk om terug te kijken en te zien waar de beste opnamen zijn gemaakt. Bovendien kunnen afstand en snelheid achteraf worden gemeten en kunnen routes worden nagetrokken.Waar moet u op letten als u een action cam koopt?

Bij de aankoop van een action cam spelen verschillende factoren een rol. Belangrijke parameters zijn de resolutie en de beeldsnelheid. Moderne camera's bieden ten minste Full HD-resolutie. Full HD is prima geschikt voor weergave op een computer en smartphone, maar wordt steeds vaker vervangen door Ultra HD. Steeds meer modellen kunnen video's in 4K opnemen. Dergelijke versies zijn de juiste keuze als de weergave plaatsvindt op een 4K-geschikte TV of scherm. Een ander voordeel van video's in 4K-resolutie is dat er beter kan worden bijgesneden. Dit betekent dat bij het uitsnijden en vergroten van afzonderlijke sequenties nog steeds een zeer goede beeldkwaliteit wordt gegeven.

Naast de resolutie heeft de beeldsnelheid een doorslaggevende invloed op de beeldkwaliteit. Het geeft aan hoeveel beelden per seconde (fps) een actiecamera kan opnemen. Het menselijk oog neemt opnames alleen waar als vloeiende video vanaf een beeldsnelheid van 24 fps.

Bij een hoge resolutie en een te lage beeldsnelheid kunnen snelle bewegingen schokkerig overkomen. Dus hoe hoger de beeldsnelheid, hoe vloeiender de opname. Een goede action cam moet zich ook snel kunnen aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden en zowel bij filmen tegen het licht in als bij schemering scherp kunnen stellen en opnamen kunnen maken.

Men mag niet vergeten dat een hoge resolutie en een hoge herhalingssnelheid meer opslagruimte en meer batterijcapaciteit vergen. Het is praktisch als de action cam een verwisselbare batterij heeft die indien nodig kan worden verwisseld voor een volledig opgeladen accu.

Wat de opslagoplossing betreft, zijn de meeste actiecamera's uitgerust met een sleuf voor een microSD-kaart. Niet elke cam is echter geschikt voor elk geheugenformaat. Het belangrijkste onderscheid is tussen microSDHC (HC = High Capacity) en microSDXC (XC = Extended Capacity). De microSDHC biedt een maximale opslagcapaciteit van 32 GB, terwijl de microSDXC tot 2 TB opslagruimte biedt en tot 300 MB per seconde overdraagt. Voor video's in 4K-kwaliteit verdient een microSDXC de voorkeur.

Een andere belangrijke factor is de werking. Aanraakschermen zijn niet altijd de beste keuze voor sport- en actiesituaties. Action cams hebben meestal een paar grote knoppen of draaiknoppen die een goede grip bieden en gemakkelijk kunnen worden bediend, zelfs met handschoenen. Sommige camera's redden het zelfs met slechts één knop, maar dit vereist wat geduld bij het configureren. Veel modellen maken app-bediening mogelijk en kunnen via Wi-Fi of Bluetooth aan een smartphone worden gekoppeld om het display als bedieningsmonitor te gebruiken.Onze praktische tip: de Action cam aan uw lichaam bevestigen

Schokken en trillingen, die van nature voorkomen tijdens het sporten, resulteren vaak in wazige beelden. Beeldstabilisatoren kunnen dit maar tot op zekere hoogte tegengaan. Aangezien het lichaam als extra schokdemper fungeert, is het raadzaam een action cam niet rechtstreeks aan de sportuitrusting te bevestigen, maar hem bijvoorbeeld voor de borst, om de arm of om het hoofd vast te maken.FAQ – veelgestelde vragen over acion cams

Welke functies biedt de GoPro Hero9 Black?

De GoPro Hero9 Black is uitgerust met een 23,6 MP resolutie CMOS-sensor en neemt video's op in 5K. Aan de voorkant zit een LC-kleurenscherm dat het nemen van selfies en vloggen vergemakkelijkt. De elektronische beeldstabilisator is geoptimaliseerd ten opzichte van eerdere GoPro-modellen - perfect voor het vastleggen van actie en scènes vol beweging. De batterij gaat tot 76 minuten mee.

Wanneer heb ik een Action Cam met WiFi nodig?

Een cam met wifi is de moeite waard als je de opnames snel en gemakkelijk via je smartphone wilt delen op sociale media of via Messenger. Apparaten met WiFi zijn ook zeer geschikt voor live streams. 

Wat is het voordeel van een externe microfoon ten opzichte van een geïntegreerde microfoon?

De meeste action cams hebben ingebouwde microfoons. Dit is een compacte, maar niet altijd praktische oplossing. Als de camera bijvoorbeeld aan het fietsstuur is bevestigd, is de microfoon vrij ver verwijderd van de luidspreker. Omgevingsgeluiden worden dan veel luider dan de stem opgenomen. Daarom bieden veel camera's de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten. Deze kan dichter bij het gezicht worden bevestigd, bijvoorbeeld op de helm.

Kan ik een Action cam als webcam gebruiken?

Dit is mogelijk als de camera een webcamfunctie heeft. Veel nieuwere action cams van Sony en andere fabrikanten hebben een webcammodus en kunnen via een USB- of HDMI-kabel op de pc worden aangesloten.