Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

 

  

Spectaculaire opnames met de juiste action cam

De kleine, robuuste camera's zijn een absolute must-have voor alle sportliefhebbers en outdoorfreaks. Hoogwaardige actioncams toveren adembenemende foto's en video's tevoorschijn in schitterende professionele kwaliteit. En dat op het land, in het water en in de lucht. Zodat ook u de juiste action cam voor uw wensen kunt vinden, hebben wij de belangrijkste informatie over het onderwerp voor u op een rijtje gezet.

Alles over actiecamera's

 • Wat is een actiecamera?

 • Welke soorten Action Cam-apparaten zijn er?

 • Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kopen van een actiecamera?

 • Action Cam FAQ

 • Hoe u de perfecte action cam vindt

Gebruik van motorfietsen

Gebruik van motorfietsen

 • Actiecamera's op een motorfiets

 • Een motorcamera moet veel nemen!

 • Dat zou een actiecamera voor de motor moeten opleveren

 • Verschillende montagemogelijkheden

 • Geweldige foto's van de motortour

 • Huur een actiecamera bij Conrad en Grover


 

Wat is een actiecamera?

Actiecamera

Een action cam is een opnameapparaat voor foto's en video's en wordt gebruikt bij sport of vrijetijdsbesteding. De behuizing van de camera is zo ontworpen dat de Action Cam ook onder moeilijke weersomstandigheden gebruikt kan worden, bijvoorbeeld bij hoge windsnelheden of onder water. Stof, trillingen of hoge temperaturen zijn geen probleem voor action camcorders.

De pionier onder de actioncams
Het Amerikaanse bedrijf GoPro wordt beschouwd als een pionier onder fabrikanten van actiecamera's. GoPro staat voor go professional. Het succesvolle bedrijf werd in 2002 opgericht door Nick Woodman. Tot dan toe waren robuuste camera's nog erg duur en niet geschikt voor alledaags gebruik. Woodman herkende het gat in de markt en lanceerde in 2004 het eerste GoPro Hero-model.

Welke soorten Action Cam-apparaten zijn er?

Actioncams zijn verkrijgbaar in verschillende resoluties van 640 x 480 pixels tot 3840 x 2160 pixels. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeld- en videokwaliteit van de opnames.

Vrijwel alle moderne camcorders hebben een resolutie van minimaal 1080 pixels. Dit wordt een Full HD-apparaattype genoemd. Video-opnames in Full HD kunnen in goede kwaliteit op de televisie worden bekeken. De nieuwste hightech apparaten kunnen zelfs Ultra HD- of 4K-opnames maken. Er zijn bijvoorbeeld 4K-modellen van GoPro, Rollei of Sony.

  

Voor- en nadelen van een Ultra HD action cam

Voordelen Nadelen:  
Zeer hoge resolutie en daardoor uitstekende beeldkwaliteit Duurder dan een full HD-camcorder  
Video-opnamen van bioscoopkwaliteit TV zou ook Full HD moeten kunnen afspelen  

  

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kopen van een actiecamera?

Het belangrijkste aan het kopen van een action cam

 • Een action cam is klein en robuust. Daarom kan het onder extreme weersomstandigheden worden gebruikt om adembenemende foto's of video's te maken. Het is daarom erg populair bij sporters en vooral bij extreme sporters. Maar hij doet het ook uitstekend in het dagelijkse gebruik, bijvoorbeeld als webcam.
 • Er zijn actioncams met verschillende resoluties. Standaardmodellen hebben meestal een Full HD-resolutie van minimaal 1080 px, wat al zeer goede opnames mogelijk maakt. Ultra HD- of 4K-modellen genereren daarentegen video van een nog hogere kwaliteit.
 • Afhankelijk van het doel zijn verschillende actioncams handig. Zorg er daarom bij aankoop voor dat de camera voldoet aan de door u gewenste criteria, bijv. Waterdicht of schokbestendig is en een wifi-verbinding tot stand kan brengen. Veel actioncams kunnen ook achteraf worden uitgerust met verschillende accessoires.

Naast de resolutie zijn er nog andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een action cam. Hier vindt u alle aankoopcriteria in één oogopslag:

Actioncam op een fietshelm

Waterbestendig

Een waterdichte action camera is vooral interessant voor duikers. Dankzij de camera kun je lang na de duikervaring genieten van fascinerende beelden van de onderwaterwereld. Veel hoogwaardige modellen kunnen tot 55 meter diep worden gebruikt. Waterdichte actioncams of actioncams in waterdichte behuizingen zullen u ook overtuigen tijdens uw volgende strandvakantie met het gezin of tijdens avontuurlijk raften met vrienden.

WLAN-mogelijkheid

Actiecamera's met wifi, zoals de GoPro Hero, kunnen via een app met de smartphone worden verbonden. De camcorder kan dan gemakkelijk en gemakkelijk worden bediend via smartphone.

Schokbestendig

Als je de Action Cam wilt gebruiken om snelle sporten op te nemen, kun je het beste een apparaattype gebruiken dat schokbestendig is. Bij het mountainbiken, skiën of motorcrossen kun je snel vallen. Een schokbestendige actiecamera overleeft de onvrijwillige duurtest meestal ongeschonden.

Accessoires

Om de camcorder perfect aan uw eigen wensen aan te passen, kunt u diverse accessoires kopen, bijvoorbeeld:

 • Waterdichte koffer
 • Fietshouders
 • Zuignaphouder
 • Hoofd- en helmbevestigingen
 • Borstbanden
 • Armsteunen
 • Handriemen voor duiken
 • Statieven
 • Telescopische palen

De selectie van de juiste accessoires hangt af van het doel waarvoor de Action Cam primair wordt gebruikt.

Accessoires

Onze praktische tip: gebruik de Action Cam als webcam

Actioncams kunnen als webcam fungeren. Veel modellen kunnen via een USB- of HDMI-verbinding op de computer worden aangesloten. In veel gevallen is de beeldkwaliteit veel beter dan bij een normale, externe webcam of webcam geïntegreerd in de pc.

 

Action Cam FAQ

Waarom heeft een Action Cam wifi?

Niet elk model kan een wifi-verbinding tot stand brengen, dus een draadloze internetverbinding. Actiecamera's met wifi hebben het grote voordeel dat ze via een radioverbinding met een ander apparaat, bijvoorbeeld een smartphone, kunnen worden verbonden. De nok kan dus vanaf een grotere afstand worden bestuurd en geactiveerd. Voor sommige actioncams zonder wifi dient een afstandsbediening hetzelfde doel.

Hoe gebruik je een action cam?

De camera kan in de hand worden gehouden of op de body of op een statief worden bevestigd. Om de camera aan het stuur, de helm, de pols of een andere locatie te bevestigen, moeten mogelijk accessoires worden aangeschaft. Let op wat er al bij de levering is inbegrepen.

Wat is de beste actiecamera om te gebruiken om te duiken?

Actiecamera

Als je je duikervaringen met een action camera wilt vastleggen, moet deze waterdicht zijn. Als alternatief moet de leveringsomvang een waterdichte behuizing bevatten. Let bij het kopen op de diepte waarop het product kan worden gebruikt. Met een actiecamera kunt u de adembenemende beelden van uw duiktrips delen met familie, vrienden en collega's, lang na de ervaring.

Onze praktische tip: vervangende batterij

Niets is erger dan een lege batterij op het moment van de meest spectaculaire video-opname. Laad uw action cam daarom regelmatig op. Nog beter: koop een vervangende batterij voor uw product. Modellen van hoge kwaliteit hebben een lange batterijduur van 200 uur of meer.

  
 

Hoe u de perfecte action cam vindt

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden bij het zoeken naar de perfecte actiecamera. Als je professionele foto's en video's wilt maken, moet je wat dieper graven en jezelf trakteren op een Ultra HD- of 4K-camera. Dit type apparaat heeft een extreem hoge resolutie en tovert opnames in de beste beeld- en videokwaliteit. Afhankelijk van het doel waarvoor de camera wordt gebruikt, spelen andere aankoopcriteria een rol. Degenen die graag duiken, moeten een waterdichte camcorder kopen. Voor mountainbikers, motorcrossers en andere liefhebbers van extreme sporten is een robuuste, stofdichte en schokbestendige camera zinvol.

 

Actiecamera's op een motorfiets

Zomertijd is ook motortijd. Als na de koude en donkere wintermaanden de eerste warme zonnestralen verschijnen, wordt het voor de motorrijders hoog tijd om de machine uit het winterkwartier te halen.

Bij het opknappen en voorbereiden van de motor voor het nieuwe seizoen wordt er vaak over nagedacht welke nieuwe uitrusting op de motor zinvol is en tijdens de eerste rit onderdeel moet uitmaken van het feest. Geen wonder dus dat steeds meer motorrijders een action cam op tour hebben.

Het voordeel van een action camera voor de motor is duidelijk. Zo kunt u later de mooiste tours en excursies bekijken en uw dierbaren thuis laten zien.

Helemaal geen slecht idee! De camera's zijn inmiddels zo geavanceerd dat ze ook op de motor voor goede films kunnen zorgen.

Actioncam op een motorfiets

Een motorcamera moet veel nemen!

Het motorrijden stelt heel andere eisen aan zo'n camera dan bijvoorbeeld een parachutesprong, een duik of een quadrocopter. De camera's en vooral de beugels moeten ook bij hoge snelheden stevig op hun plaats zitten. Op de fiets worden action cams blootgesteld aan een enorme druk van de luchtstroom. Niets zou daar moeten wiebelen.

Als een montage deze druk niet kan weerstaan, staat er meer op het spel dan de materiële waarde van de camera. Ook de veiligheid van de bestuurder en andere verkeersdeelnemers speelt hierbij een belangrijke rol. Enerzijds leidt een onstabiele beugel de bestuurder af. Aan de andere kant kan een losse camera verstrikt raken in de wielen of ketting en dan wordt het echt gevaarlijk. Een kletterende, onbetrouwbare beugel is daarom een absolute no go! Zelfs als de camera aan de helm was bevestigd.

Ook de elektronica van de camera en de camerabehuizing wordt blootgesteld aan trillingen. Fietsers moeten daarom letten op een solide afwerking van de behuizing. Er zijn ook enkele motorrijders die graag offroad rijden. Enduro's zijn motorfietsen die speciaal zijn gebouwd voor offroad-terrein. Het feit dat het vuil gewoon spat, is onvermijdelijk. Iedereen van dit type motorrijder heeft een behuizing nodig die beschermt tegen water en vuil en gemakkelijk schoon te maken is. In principe is het voor alle motorrijders beter om te investeren in een waterdichte koffer. Je bent immers nooit veilig voor een plotselinge regenbui.

 
 

Dat zou een actiecamera voor de motor moeten opleveren

Makkelijk te gebruiken
Eerst moet u de knoppen en schakelaars van de Action Cam eens nader bekijken. Kun je de belangrijke schakelaars nog bedienen met motorhandschoenen? Dus hands-off cams met kleine, onhandige schakelaars in de ware zin van het woord.

Bijzondere kenmerken
Let ook op de andere opties voor het besturen van de camera. Een bluetooth afstandsbediening is met name geschikt voor gebruik op een motor. Je kunt hem plaatsen waar je er geen last van hebt en toch gemakkelijk te gebruiken is.

Compatibiliteit met vervangende batterijen
Bent u langere tijd onderweg, kijk dan ook rond naar vervangende accu's. Een motorrit is immers niet na een paar minuten voorbij als een parachutesprong. En het zou zonde zijn als de camera geen sap meer had voordat de favoriete route werd bereikt. Ook in dit geval is het snel opladen van de lege batterij niet mogelijk. Ten eerste wil je rijden en ten tweede is het nogal moeilijk om onderweg een stopcontact te krijgen. Je kunt dus het beste meteen een vervangende accu in de tanktas stoppen. Als u stopt om te tanken, vervangt u snel de batterij en gaat u verder!

Veilige en stabiele bevestiging
Zoals gezegd: voor de beugel heb je topkwaliteit nodig. U moet zeer snel afscheid nemen van winderige plakstrips. Systemen die speciaal zijn ontworpen voor bevestiging aan de motorfiets, bijvoorbeeld stevig vastgeschroefd aan het stuur, zijn het beste. Boor in geen geval achteloos in uw eigen helm om een camera te bevestigen. Dit zou de structuur van de helm veranderen. De beschermende werking van de helm kan dan niet meer gegarandeerd worden. 

Verschillende montagemogelijkheden

Tijdens het rijden maakt het verschil waar de camera is bevestigd. Opnames met een camera aan het stuur zijn bijvoorbeeld triller dan met een action cam die op de apparatuur van de bestuurder of passagier is gemonteerd. 

Houd er bij het bevestigen aan de motorfiets rekening mee dat actioncams tijdens het rijden enorm worden blootgesteld aan omgevingsinvloeden. In dit opzicht is het bijzonder belangrijk om deze stevig vast te maken en regelmatig te controleren. Bovendien moet er bij het bevestigen voor worden gezorgd dat de verkeersveiligheid van de motorfiets op geen enkele manier in het gedrang komt. Neem bij twijfel contact op met de fabrikant.

 

Geweldige foto's van de motortour

Om ervoor te zorgen dat de video's van de eerste tours overeenkomen met de wensen, moet je de cameraprestaties en de mogelijke instellingen goed bekijken. Full HD (1920 x 1080 pixels) is nu de standaard voor resolutie. Een vrij instelbare opnamehoek is in ieder geval zinvol. Dit is belangrijk om vervormde opnamen te voorkomen. Afhankelijk van waar de camera is gemonteerd, kan de juiste hoek worden ingesteld. De verversingssnelheid is verantwoordelijk voor een vloeiende beeldweergave. Als je met hoge snelheid rijdt, merk je natuurlijk heel snel dat het beeld niet vloeiend wordt weergegeven. Motorrijders moeten daarom actiecamera's gebruiken met een relatief hoge verversingssnelheid. 60 frames per seconde, of 60 fps, is zeker een goede prijs.

Een GoPro wordt aanbevolen voor gebruik op een motorfiets. De beeldkwaliteit en het vakmanschap van de behuizing zijn hier goed. Bovenal zijn er een aantal beugels die een stabiele bevestiging aan de fiets of helm mogelijk maken. De Go Pro is erg populair onder motorrijders. 

Conclusie:

Het is geweldig dat action cams nu ook echt geweldige videokwaliteit leveren vanaf een motorfiets. De bijzondere uitdaging hierbij is natuurlijk de bevestiging. Als je eenmaal de juiste camera hebt gevonden, kun je experimenteren met de montage. Je eigen lichaam en de motor zelf bieden een grote variatie aan mogelijkheden. Het perspectief van toelating verandert dienovereenkomstig. Als de motortank en de camera-accu vol zijn, staat niets mooie foto's en een mooie tocht in de weg. We wensen je een goede reis en een goede film!

 
 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord