bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat zijn adereindhulzen?

Adereindhulzen zijn een belangrijk onderdeel van de verbindingstechniek. Zij worden bevestigd aan de open uiteinden van gevlochten draden, zodat deze zonder beschadiging op aansluitklemmen kunnen worden aangesloten. 

Adereindhulzen voor een veilige kabelverbinding

Een gevlochten draad is een elektrische geleider die bestaat uit dunne afzonderlijke draden. Indien de afzonderlijke draden geïsoleerd zijn, d.w.z. gezamenlijk omgeven door een isolerend omhulsel, spreekt men van een gevlochten draad. Kabels met adereindhulzen zijn te vinden in bijna elke elektrische installatie en worden vaak aangesloten met behulp van klemmen. Afhankelijk van het feit of de klem al dan niet voorzien is van draadbescherming, moeten adereindhulzen worden gebruikt om de blootliggende draden van de geslagen draad te beschermen tegen beschadiging bij het aansluiten. Klemmen zonder draadbescherming, zoals klemmenblokken of schroefklemmen, vereisen het gebruik van adereindhulzen, terwijl klemmen met draadbescherming, zoals liftklemmen of veerklemmen, dat niet doen.

Maar waarom worden adereindhulzen specifiek gebruikt met schroefklemmen? Wanneer de schroef van de aansluitklem wordt aangedraaid, ontstaat een druk waartegen de afzonderlijke draden van de gevlochten draad niet bestand zijn. Zij geven mee en komen los van de draadbundel, wat op zijn beurt resulteert in een verminderde klemdruk. Aangezien de schroef van de klem stevig is afgesteld, kan hij zich niet aanpassen aan de veranderde klemdruk. Het resultaat is een losgeraakte, onveilige kabelverbinding. Als de stroomvoerende geleider wegglipt en in contact komt met andere delen van de elektrische installatie, kunnen vonkvorming en onherstelbare schade het gevolg zijn. Dit risico bestaat niet bij verende kabelschoenen, hoewel de afzonderlijke draden van een gevlochten draad niet bestand zijn tegen een verende trekkracht. De veerklem wordt echter automatisch gespannen zodra de klemdruk wordt opgeheven, zodat de verbinding in stand blijft.

Hoe is een adereindhuls opgebouwd?

Adereindhulzen zijn gewoonlijk gemaakt van galvanisch vertind koper en zijn verkrijgbaar in geïsoleerde en niet-geïsoleerde uitvoeringen. Geïsoleerde adereindhulzen zijn, in tegenstelling tot niet-geïsoleerde adereindhulzen, voorzien van een beschermende kraag van kunststof. De kraag wordt echter niet alleen gebruikt voor isolatie, maar kan ook dienen als knikbescherming voor soepele kabels, omdat hij extra steun biedt. 
Ongeïsoleerde adereindhulzen worden gebruikt wanneer de aansluitruimten krap zijn of wanneer de kabelaansluiting in kleine apparaten moet worden geïntegreerd. Aangezien zij geen plastic kraag hebben, nemen zij minder plaats in bij de installatie. Een bijzondere vorm zijn de zogenaamde dubbele adereindhulzen (ook tweeling- of duodraadeindhulzen genoemd), die geschikt zijn voor twee draden met dezelfde doorsnede en het mogelijk maken twee geleiders in één aansluitklem te steken.

Waar moet u op letten bij het krimpen van adereindhulzen?

Adereindhulzen voorkomen dat gevlochten draden worden gesplitst en houden ze bijeen. Daartoe worden zij op de gestripte uiteinden van de aders geschoven en gekrompen met behulp van een speciaal krimptang, de zogenaamde adereindhulptang. Zorg ervoor dat u speciaal krimpgereedschap gebruikt en geen gewone huishoudtang, bankschroef of iets dergelijks. Het risico bestaat dat de doorsnede van de kabel bij het krimpen verandert. In tegenstelling tot open connectoren zoals kabelschoenen, die iets flexibeler kunnen worden gebruikt, passen adereindhulzen altijd maar op één kabeldoorsnede. Bij het krimpen is het belangrijk dat de contactdruk hoog genoeg is om de huls en de kernen stevig met elkaar te verbinden. Anders kan de huls van het draadeinde er vroeg of laat afvallen. Als de druk juist is, moet de verbinding trekvast en gasdicht zijn, zodat de gevlochten draad niet losraakt en er geen zuurstof bij de geleideroppervlakken kan komen, wat oxidatie tot gevolg zou hebben. Bovendien moet bij het krimpen altijd een huls worden gekozen die overeenkomt met de doorsnede van de kabel. De voorwaarde voor een veilige kabelbinding en een perfect verbindingscontact is altijd schoon, precies werk.

Waar moet u op letten bij het kopen van adereindhulzen?

In principe is het van cruciaal belang dat de huls past op de gevlochten draad. Dit betekent dat de diameter van de huls en de doorsnede van de draad met elkaar in overeenstemming moeten zijn. Alvorens tot aankoop over te gaan, is het dus van essentieel belang de kabeldoorsnede te kennen. Dit kan worden gevonden op de zijkant van de kabel of in de instructies van de fabrikant of op de verpakking. Ook de lengte van de draadeindhuls speelt een rol bij de aankoop. Zorg ervoor dat u geen ferrules gebruikt die te kort of te lang zijn. Als de huls te kort is, kan dit een negatief effect hebben op het contact. Als het te lang is, kan er later een deel uitsteken. Beide moeten worden vermeden. Bedenk ook dat adereindhulzen niet op maat mogen worden geknipt, omdat ze daardoor in de meeste gevallen worden beschadigd. U moet ook beslissen of u geïsoleerde of ongeïsoleerde adereindhulzen wilt gebruiken. Als er bij het aansluiten weinig ruimte beschikbaar is, is een ongeïsoleerde uitvoering aan te bevelen. Indien de mantel aan een soepele kabel moet worden bevestigd, is een geïsoleerde versie met een plastic kraag praktischer. Voor het aansluiten van kortsluitvaste kabels zijn er geïsoleerde moffen met een bijzonder brede beschermende kraag van hittebestendige kunststof.

Praktische tip: let op de verschillende kleurcodes

Geïsoleerde adereindhulzen met kunststofhulzen zijn gewoonlijk voorzien van een kleurcodering: De kleur van de beschermkraag geeft informatie over de juiste doorsnede van de kabel. Er zijn echter verschillende kleurensystemen waarop de codering kan worden gebaseerd. Daartoe behoren de zogenaamde Duitse kleurcode, de Franse kleurcode en het kleurensysteem volgens DIN 4622. De drie systemen spreken elkaar niet onbelangrijk tegen. Daarom is het van essentieel belang na te gaan welke codering de kleurcodering volgt. Alleen dan kunnen kleur en diameter op betrouwbare wijze aan elkaar worden toegewezen.

FAQ veelgestelde vragen over eindhulzen

Welk gereedschap is het meest geschikt voor het krimpen van adereindhulzen?

Zelfinstellende adereindhulstangen zijn het meest geschikt voor het krimpen van adereindhulzen. Wanneer de voor de doorsnede vereiste krimpdruk is bereikt, opent het gereedschap automatisch. Zo kunt u er zeker van zijn dat de huls goed vastzit.

Zijn adereindhulzen altijd vertind?

Nee, er zijn ook versies die verguld of verzilverd zijn. Ze zijn echter vrij zeldzaam.

Kan ik de uiteinden van de strengen solderen in plaats van adereindhulzen te gebruiken?

Theoretisch, ja. Lange tijd was het zelfs de gewoonte om de uiteinden van draadstrengen te solderen. Vandaag gebeurt dat echter niet meer. Een van de redenen hiervoor is dat het soldeer niet bestand is tegen hoge druk, zoals bij schroefklemmen het geval kan zijn. In het ergste geval vervormt het gesoldeerde draaduiteinde zelfs zodanig dat het contact niet meer wordt gegeven.