Advies

 

Wat is een alcoholtester?

Alcoholtesters worden gebruikt om het alcoholgehalte in de lucht die we inademen te bepalen. In de apparaten worden verschillende sensortechnologieën gebruikt, van halfgeleidersensoren en infraroodsensoren tot elektrochemische sensoren.
 

Welke alcoholtesters zijn er?

Modellen voor snelle pret op een feestje zijn ook in de winkel verkrijgbaar, evenals toestellen met een nauwkeurigheid die overeenkomt met die van de alcoholtesters die door de politie worden gebruikt. De ademlucht wordt met geschikte blaasbuizen of mondstukken in het apparaat geblazen. Er zijn blaastest voor eenmalig gebruik (alcoholtestbuisje) en voor meervoudig gebruik - meestal een digitale blaastest die het betreffende meetresultaat op een display laat zien. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen mobiele en stationaire apparaten. De nieuwste generatie blaastesters kan worden gebruikt in combinatie met een smartphone en een app die ervan kan worden gedownload. Na de test worden de meetresultaten weergegeven in deze app en kunnen ze daar ook worden opgeslagen en gedeeld op sociale media.

Party gag blaastest
Partygag blaastesters zijn goedkope blaastesters, die daardoor een meetnauwkeurigheid hebben die niet voldoende is voor de professionele alcoholtest. Voor een snelle zelftest of op een feestje kunnen ze echter snel een beeld schetsen van de effecten van alcoholgebruik en ook laten zien hoe lang het daadwerkelijk duurt om bepaalde hoeveelheden alcohol in het lichaam af te breken.

Professionele blaastest
Voor alle gebruikers die een zinvol resultaat willen, wordt een blaastest volgens professionele normen aanbevolen. Ze voldoen aan de eisen van de politie en bieden een hoge meetnauwkeurigheid. Verdere technische extra's voor een gemakkelijkere bediening en de documentatie van de meetresultaten zijn beschikbaar.

Blaastest met NFX-goedkeuring
In Frankrijk is het al jarenlang verplicht om blaastesters in alle voertuigen mee te nemen. Deze blaastest moet net als EHBO-koffers of veiligheidsvesten aan bepaalde richtlijnen voldoen en een zogenaamde NFX-goedkeuring vereisen. Dit zijn tests voor eenmalig gebruik die meestal de aanwezigheid van alcohol in de bloedbaan aantonen in de vorm van gekleurde indicatorkorrels.

mobiele toestellen
Mobiele toestellen zijn al erg klein, licht en handzaam en in veel gevallen zeer eenvoudig te bedienen dankzij 1-knops bediening of een touchscreen. Ze werken met batterijen of accu's, inclusief een oplader of autoadapter. Er zijn ook mobiele devices met een ingebouwde printer, waarmee de vastgestelde waarden direct na het vaststellen van het testresultaat ter plekke kunnen worden geprint.

Stationaire apparaten
Stationaire testtoestellen worden voornamelijk gebruikt in restaurants en hotels, sommige van deze toestellen zijn zelfs voorzien van een videoframe waarop diverse informatie getoond kan worden. Een andere variant zijn testtoestellen die direct in een voertuig kunnen worden geïnstalleerd en automatisch een startonderbreker activeren wanneer de huidige alcohollimiet wordt overschreden Dit systeem staat bekend als een interlock. Dergelijke ademalcoholgestuurde immobilisatoren, ook wel interlock-systemen genoemd, staan herhaaldelijk ter discussie van de staat, met name als het gaat om preventie om de veiligheid in het wegverkeer te vergroten.

Het interlocksysteem wordt al gebruikt in de VS, Canada en Zweden en in Duitsland en Oostenrijk zijn er al overwegingen met betrekking tot de goedkeuring van een zogenaamde interlockwet. Dit verplicht vrachtwagen- en automobilisten waarvan het rijbewijs is ingetrokken wegens alcoholmisbruik, om een vergrendelingssysteem in hun voertuig te installeren.

Hoe weet ik de kwaliteit van een alcoholtestapparaat?

Alcoholtesters verschillen meestal in de ingebouwde sensor, waarbij in de meeste van de tegenwoordig beschikbare apparaten een halfgeleidersensor of een elektrochemische sensor is geïntegreerd. Elektrochemische sensoren worden gekenmerkt door het feit dat ze een veel hogere nauwkeurigheid van de meetresultaten opleveren. Apparaten met een elektrochemische sensor hebben een meettolerantie van +/- 0,05 per duizend, terwijl halfgeleidersensoren meettoleranties hebben tussen 0,10 en 0,25 per duizend. Blaastest, waarin een elektrochemische sensor de ingeademde lucht meet, komt qua kwaliteit zeer dicht in de buurt van die van de politie. Apparaten met halfgeleiders en een meettolerantie van +/- 0,20 of hoger mogen alleen als partygag gebruikt worden en zijn niet geschikt voor professionele toepassingen!

Waar moet je op letten bij het kopen van blaastesters?

Geschiktheid voor gebruik

 • Nauwkeurigheidsklasse (gedefinieerd door AlcoControlEurope): 1+ professioneel, politie-achtig, 1 professioneel, 2 semi-professioneel, 3 zelftest, 4 party gag
 • Mobiele ademtest of wandmontage (stationaire ademtest, bijv. In de horeca)
 • NFX goedgekeurd voor reizen naar Frankrijk
 • Gebruikte sensor: halfgeleidersensor, infraroodsensor, elektrochemische sensor, granulaat
 • Kalibreerbaar apparaat: belangrijk voor het behouden van de meetnauwkeurigheid (alcoholtesters moeten eenmaal per jaar worden gekalibreerd om de meetnauwkeurigheid te behouden)
 • Verschillende eenheden: per mille of% BAG (bloedalcoholconcentratie) of mg / l
 • Meettolerantie: belangrijk voor de informatieve waarde van de alcoholtest

 

De juiste uitrusting

 • Verwisselbare sensor 
 • Printer voor volledige documentatie van de meetresultaten
 • Verlicht display, displaygrootte
 • Oplaadbaar in de auto voor permanent mobiel gebruik
 • Klok, aftellen

Hygiëne factoren

Waarom zou ik voor elke ademalcoholtest een nieuw mondstuk gebruiken?
Met betrekking tot de meetnauwkeurigheid - ongeacht het type geïntegreerde sensor - is aangetoond dat de meetresultaten het meest nauwkeurig zijn wanneer een mondstuk wordt gebruikt voor de ademtest. Er zijn ook blaastesters die meetresultaten leveren door door een rietje te blazen of geheel zonder injectiehulpstuk (mondstuk, rietje) - maar deze zijn niet zo nauwkeurig als het resultaat dat met een mondstuk is bepaald.

Het gebruik van een nieuw mondstuk per test en per persoon wordt niet alleen aanbevolen om hygiënische redenen (speeksel of andere vloeistoffen kunnen tijdens de ademtest in het mondstuk komen). Als een persoon een test uitvoert met een mondstuk met bijvoorbeeld 0,5 p / m en dit mondstuk opnieuw wordt gebruikt (ongeacht of het door dezelfde persoon of een andere persoon is), kan er alsnog restalcohol in het mondstuk zitten van de eerder uitgevoerde test, namelijk beïnvloedt het resultaat van de nieuwe test - met andere woorden, het meetresultaat kan hoger zijn door de resterende alcohol in het mondstuk en dus resulteren in een alcoholgehalte dat niet overeenkomt met het werkelijke alcoholgehalte van de testpersoon.

Kan ik de mondstukken wassen en daarna weer gebruiken?
Het is niet aan te raden om de mondstukken te reinigen of te wassen, ongeacht de gebruikte middelen of methode. Als u zelf reinigt, kan er geen garantie worden gegeven op de nauwkeurigheid van de tests die met deze mondstukken zijn uitgevoerd. Originele mondstukken hebben meestal ook een rebreathing lock (die het terugstromen van speeksel of andere vloeistoffen voorkomt). De functionaliteit van de rebreathing lock kan niet meer worden gegarandeerd door middel van een reinigings- of wasproces

Onze praktische tip:

De meeste blaastesters zijn ontworpen voor handig gebruik thuis of onderweg. Voor meervoudig gebruik zijn zowel mondstukken als verwisselbare sensoren voor sommige meetinstrumenten apart verkrijgbaar. Adapters voor het opladen in de auto zijn ook beschikbaar (afhankelijk van het model van de blaastest).

  

Blaastest met verwisselbare sensoren

Er zijn ook ademalcoholtesters met verwisselbare sensoren op de markt. Dit betekent dat de sensor die in het apparaat is geïntegreerd, kan worden verwijderd en vervangen door een nieuwe sensor in het geval van een aanstaande kalibratie. Door de sensor te vervangen hoeft u het apparaat niet één keer per jaar naar de aanbevolen kalibratiedienst te sturen. De verwijderde sensor hoeft niet te worden weggegooid, maar kan worden gekalibreerd in een gecertificeerd servicelaboratorium. Na de kalibratie is de "oude" sensor weer volledig functioneel en net zo nauwkeurig als de (nieuwe) vervangende sensor die eerder in het apparaat was ingebouwd.

Details over de verschillende sensortechnologieën die worden gebruikt in alcoholtesters

Halfgeleider-sensor

Een halfgeleidersensor meet de elektrische geleidbaarheid op de sensorlaag bedekt met metaaloxiden. Dit verandert bijvoorbeeld bij contact met ethanol. Andere gassen zoals koolmonoxide of ammoniak beïnvloeden ook de geleidbaarheid.

Infraroodsensor

De meting met een infrarood sensor maakt gebruik van de verschillende lichtdoorlatendheid van verschillende gassen. Het uitgezonden licht bereikt dan niet volledig de stralingsdetector. Uit het verschil kan het ethanolgehalte worden bepaald.

Elektrochemische sensor

Deze sensor wordt gebruikt om de ademalcohol te bepalen op basis van het principe van een brandstofcel. Bij gebruik van een elektrochemische sensor wordt een metaal geoxideerd met een gas (bijv. Ethanol = alcohol) om een stroom tussen twee diodes te genereren. Door de intensiteit van de stroom kunnen conclusies worden getrokken over de inhoud van het gas in de ademlucht.

Granulaat;

In de klassieke “blaasbuis” wordt een gekleurd granulaat gebruikt, dat van kleur verandert als het in aanraking komt met ethanol. Afhankelijk van de inhoud is een groter of kleiner deel van het granulaat verkleurd.

Veelgestelde vragen: de meest gestelde vragen over alcoholtesters

Moet ik een blaastest in het voertuig dragen?
In Duitsland worden alcoholcontroles uitgevoerd met politiemeetapparatuur. Ga je echter naar het buitenland, dan gelden vaak andere regels (zoals bij veiligheidsvesten). Voor een reis naar bijvoorbeeld Frankrijk moeten altijd twee door de NFX goedgekeurde blaastesters in het voertuig worden vervoerd, die tijdens een inspectie worden gebruikt.

Hoe nauwkeurig zijn blaastesters?
Ademalcoholtestapparaten meten de hoeveelheid alcohol in de adem van de betreffende testpersoon; de gemeten waarde wordt meestal weergegeven in per mille (‰ of g / l). De meetinstrumenten die vandaag op de markt verkrijgbaar zijn, leveren al eerste resultaten op vanaf 0,01 per mil, afhankelijk van de kwaliteit en de ingebouwde sensor.
De bloedalcoholconcentratiemeting (BAG), die bij verdenking door de politie kan worden uitgevoerd, wordt gebruikt om de individuele mate van alcoholisme betrouwbaar vast te stellen. Ademalcoholtesters meten het alcoholgehalte van de adem relatief nauwkeurig, met afwijkingen afhankelijk van de meetmethode. Het werkelijke alcoholgehalte in het bloed kan echter variëren als gevolg van metabolische factoren.

Wat kost een blaastest?
Eenvoudige wegwerp-blaastesters zijn al voor een lage prijs verkrijgbaar. Ze zijn voldoende om de aanwezigheid van alcohol of ethanol in de adem te bewijzen. Voor nauwkeurigere meetresultaten zijn echter (afhankelijk van het model) prijzen in het driecijferige bereik gebruikelijk. Hoe professioneler de toestellen zijn, hoe meer de prijs stijgt, maar ook de modellen in het topprijssegment overtuigen met politienormen en zijn zeer frequent inzetbaar.

Waarom moet een blaastest regelmatig worden gekalibreerd?
Om de nauwkeurigheid van alcoholtesters te behouden, moeten ze regelmatig worden bijgesteld = gekalibreerd. Doorslaggevend is niet de gebruiksfrequentie, zoals vaak ten onrechte wordt aangenomen, maar de tijd: het nulpunt verschuift bij intensief gebruikte en veelgebruikte apparaten. Bij weinig gebruikte apparaten en apparaten die lang blijven liggen, neemt de gevoeligheid af. Ongeacht het gebruik, moet de blaastest met bepaalde tijdsintervallen worden gekalibreerd of gekalibreerd.

Conclusie: hoe u de juiste blaastest koopt

Bij het kiezen van de blaastest moet in de eerste plaats worden gekeken naar de plaats van gebruik en het gewenste resultaat. Wil je de volgende ochtend thuis checken of de restalcohol al helemaal afgebroken is, dan kun je de wegwerp alcoholtester met granulaat gebruiken. Deze blaastesters zijn voldoende voor de vakantiereis, mits ze een NFX-goedkeuring hebben.

Voor exacte meetwaarden in het per mil-bereik of de weergave van de BAC worden daarentegen meer professionele apparaten aanbevolen die technische extra's hebben, bijv. B. de afdruk van de meetwaarden. Voor professioneel gebruik loont het de moeite om apparaten te gebruiken die vergelijkbaar zijn met de politie en ook aan deze normen voldoen. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de nodige accessoires (mondstukken en verwisselbare sensoren) beschikbaar zijn.