Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over audio- / video-radiotransmissie

Audio-video radiomodules verzenden beeld- en geluidssignalen binnen hun bereik via de radio - dat wil zeggen draadloos. Dit elimineert lange verbindingskabels en de ontvangers zoals televisies, radio's, projectoren, tablets etc. kunnen overal in de kamer worden geplaatst. Dankzij de draadloze radiotransmissie zijn er flexibele toepassingen voor uw multimedialandschap thuis, voor gebruik in kantoren en in evenemententechnologie. De gids bevat belangrijke informatie over audio- / video-radiotransmissie en tips voor het vinden van het juiste model voor uw doeleinden.

Zo werkt de audio / video-radio-uitzending

Zender en ontvanger van een radiozendmodule voor satelliet-tv

Zender en ontvanger van een radiozendmodule voor satelliet-tv

Audio-video radiosets bestaan altijd uit een zender en een ontvanger. De beelden en geluiden worden overgedragen via een verbinding tussen de zender van de radio set en mediabronnen zoals ontvangers, audio-apparaten, dvd-spelers, Blu-Ray-spelers of andere AV-apparaten. Het afspeelapparaat is binnen bereik verbonden met de ontvanger van de radio. Beeld- en geluidssignalen tussen zender en ontvanger kunnen nu gemakkelijk via de radio worden overgedragen als elektromagnetische golven.

De audio / video-radiotransmissie werkt draadloos, d.w.z. draadloos door muren en plafonds. Alleen de kabels voor de voeding van de eindapparaten aan beide zijden zijn vereist.

Welke frequenties zijn er voor audio / video-radio-uitzendingen?

In radiotransmissiesystemen worden de A / V-frequenties verzonden als elektromagnetische radiogolven. De kwaliteit van het zendsignaal tussen zender en ontvanger van de radio is afhankelijk van het frequentiebereik. De meeste audio- / video-radiotransmissiesystemen gebruiken 2,4 GHz of 5,0-5,8 GHz zendvermogen.

Frequentiebereik: 2,4 GHz

De 2,4 GHz video-radiotransmissie heeft het voordeel dat het een stabiele verbinding tot stand brengt, zelfs door muren en plafonds. Hierdoor kunt u dit frequentiebereik eenvoudig gebruiken in meerdere kamers en ook in gebouwen met meerdere verdiepingen voor draadloze video-overdracht. Interferentie met andere systemen op basis van radio, zoals WLAN, mobiele radio, wekkerradio, babyfoon en dergelijke, moet hier worden vermeld. Frequentie-overlappingen kunnen storingen in de beeld- en geluidskwaliteit veroorzaken. Maar draadloze radiotransmissiesystemen met 2,4 GHz zijn goedkoper in aanschaf dan die met 5,0-5,8 GHz.

Frequentiebereik 5,0 - 5,8 GHz

Deze systemen zijn wat duurder, maar dankzij de nieuwste technologieën bieden ze een hogere beeldkwaliteit door een nauwkeurigere signaaloverdracht. Een ander voordeel is het sterke anti-interferentievermogen, d.w.z. de lage gevoeligheid voor interferentie van concurrerende radiofrequenties. Als er interferentie optreedt, kunt u als gebruiker het kanaal op het apparaat wijzigen om naar een vrij radiokanaal te zoeken. 5.0-5.8 GHz radiomodules zijn echter minder goed dan 2.8 GHz-modellen bij het binnendringen van structurele obstakels zoals plafonds of muren en zijn daarom beter geschikt voor open ruimtes en grote kamers.

Praktijktip

2,8 GHz-frequenties kunnen structurele obstakels beter overwinnen, 5,0-5,8 GHz-radiomodules zijn superieur bij gebruik in gebieden met overlappende radiogolven, bijvoorbeeld via WLAN-netwerken in kantoorcomplexen en appartementsgebouwen.

 

Andere frequentiebereiken

20 kHz is niet genoeg voor videosignalen. Met deze apparaten kunnen alleen audiosignalen, bijvoorbeeld voor luidsprekers, draadloos worden verzonden. 60 GHz is ongebruikelijk, maar nuttig voor de vertragingsvrije overdracht van HDMI-signalen met hoge resolutie.

De voordelen van radio- / video-overdracht

De radiotransmissie van A / V-signalen biedt vele voordelen:

 • Er hoeven geen kabels te worden gelegd tussen de mediabron en het afspeelapparaat. Dit bespaart moeite en kosten.
 • De radiotransmissie werkt met zowel analoge als digitale signalen. U kunt aangesloten AV-apparaten zoals dvd-spelers, Blu-Ray-spelers of satellietontvangers gewoon blijven gebruiken.
 • Door kabels weg te laten bespaar je ruimte en hoef je niet door muren heen te boren. Er zijn ook geen struikelgevaren en lelijke stofvangers.
 • De afspeelapparaten kunnen overal worden geplaatst. Dit biedt veel esthetische ontwerpvrijheid: u kunt bijvoorbeeld een televisie vrij aan de muur hangen terwijl de bijbehorende ontvanger in een kast is verborgen.
 • Sommige radiosets worden geleverd met aparte afstandsbedieningen voor het in- en uitschakelen van de radiomodules. Deze zijn vooral handig als u de zender of ontvanger op een moeilijk toegankelijke plaats plaatst, zoals aan het plafond of achter een muurbekleding.  

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kiezen van A / V-radiosystemen?

Selecteer de gewenste eigenschappen voor uw radiotransmissiesysteem in de filters.

resolutie

De resolutie van de beeldsignalen is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van de videotransmissie. De HD-resolutie met 1920 x 1080 pixels wordt steeds meer de standaard. In onze winkel zijn ook hogere resoluties zoals UHD beschikbaar voor radiotransmissie, die u bijvoorbeeld kunt gebruiken voor grote bioscoop- of concertschermen.

Interfaces

De bestaande interfaces op de radiomodules bepalen welke apparaten je kunt aansluiten. De interfaces aan de ingang van de zender zijn aangesloten op de mediabronnen, bijvoorbeeld ontvangers, dvd-spelers of computers. De radiotransmissie heeft geen kabels nodig en dus ook geen aansluitingen. Afspeelapparaten zoals televisies, projectoren of radio's zijn aangesloten op de uitgangszijde van de ontvanger.

Beschikbare verbindingen zijn:

 • HDMI
 • USB
 • cinch
 • DVI
 • VGA
 • SCART
 • SDI
 • Subwoofer
 •  Klemaansluiting

Met het categoriefilter kunt u radiografische transmissiesets met speciale aansluitingen op zowel de zender als de ontvanger selecteren.

Radiosysteem met HDMI-uitgang en ingang

Radiosysteem met HDMI-uitgang en ingang

Reikwijdte

Het bereik voor de AV-radiotransmissie is een maximale specificatie van de fabrikant. Merk op dat obstakels zoals muren en plafonds, maar ook stoorsignalen van andere radiosystemen het bereik verkleinen en daarom altijd meer bereik kiezen dan je eigenlijk nodig hebt.

Frequentie

 • 20 kHz - Met deze lage frequentie kunnen alleen audiosignalen met een kort bereik worden verzonden, bijvoorbeeld voor luidsprekers.
 • 2,4 GHz-radiomodules met deze frequentie kunnen structurele obstakels gemakkelijk overwinnen, maar ze zijn enigszins vatbaar voor interferentie voor gesuperponeerde radiofrequenties.  
 • 5 GHz tot 5,8 GHz - zijn geschikt voor gebruik met over elkaar geplaatste radiofrequenties, bijvoorbeeld via WLAN-netwerken en mobiele telefoons. Het bereik door muren is echter minder.
 • 60 GHz - gaat door alle muren heen en kan gemakkelijk 4K-signalen voor zeer hoge resoluties via de radio naar de aangrenzende kamer verzenden.

Bijzonderheden

Praktische extra's zijn bijvoorbeeld afstandsbedieningen voor eenvoudige bediening van de radiomodules en variabel selecteerbare frequentiebereiken, omdat je met meerdere kanalen ook meer kans hebt op ongestoorde ontvangst, ook als je moet concurreren met verschillende wifi-netwerken, smartphones etc. voor vrije radiofrequenties.

Vragen en antwoorden

Wat zijn de alternatieven voor het gebruik van audio-video radio-transmissiesets?

Het klassieke alternatief voor het gebruik van deze producten is het leggen van transmissiekabels voor AV-signalen, speciale voor audiosignalen of videosignalen of HDMI-kabels. Multimediakabels zijn hier in onze winkel. 

Een tweede variant is de distributie van digitale signalen via WLAN. Vooral nieuwere apparaten ondersteunen integratie in het thuisnetwerk, wat een apart radiotransmissiesysteem overbodig maakt. Niet alle signalen kunnen echter eenvoudig worden omgezet voor digitaal doorsturen. Met name analoge tv- en radioprogramma's kunnen met veel minder inspanning worden overgedragen door radiotransmissie met behulp van de aangeboden radiosets tussen AV-apparaten met hun speciale aansluitingen.