Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over audioadapters 

  • Overzicht van audioadapters

  • Verbindingstypen voor audioadapters

  • Speciale kenmerken van audio-adapters

  • Conclusie:

Overzicht van audioadapters

Als de verbindingen tussen de speler en het systeem niet passen, kunnen audioadapters helpen. Vanwege de voortdurende verdere ontwikkeling van veel interfacestandaarden, zijn adapters een eenvoudige oplossing voor de meeste connectiviteitsproblemen op veel gebieden. Een ander nuttig gebruik van audioadapters is om het aantal benodigde slots uit te breiden. Als alle interfaces al bezet zijn, zijn er geschikte adapters voor uitbreiding.

Audiokabels met jack- en cinch-stekkers worden al jaren in de audiosector gebruikt. De interfaces zorgen voor analoge signaaloverdracht met een doorslaggevend voordeel ten opzichte van digitale overdracht: het analoge signaal kan eenvoudig worden gedupliceerd en geprojecteerd zonder signaalsterkte en kwaliteit te verliezen. Meerdere verdelers, zogenaamde Y-adapters, zijn de meest populaire uitbreidingsmodules voor het audiosignaal.

Een overzicht van de meest voorkomende analoge audioadapters:

Meerdere adapters voor jack-uitgangen:

Ze fungeren als signaalverdelers en zorgen ervoor dat de audiobron naar meerdere ontvangers kan worden uitgevoerd. Een eenvoudig voorbeeld is het gebruik op een mediaspeler of smartphone. Met behulp van de verdeler kunnen meerdere audio-uitgangen tegelijkertijd aan hetzelfde signaal en dezelfde uitgang worden toegewezen.

Bedrijven kunnen deze adapter gebruiken om dezelfde bron op meerdere koptelefoons, televisies en andere systemen weer te geven.

Y-adapter en kabel:

Deze adaptervariant wordt vaak gebruikt om een “mono cinch naar stereo” stekker te veranderen. Vaak is het nodig om een subwoofer op een versterker aan te sluiten. Met de Y-kabel kan een versterker met een mono sub-out uitgang worden aangesloten op een subwoofer die twee ingangen heeft.

Stereo RCA naar 3,5 mm jack:

Met behulp van deze adapter kunnen notebooks, smartphones en andere audiobronnen worden aangesloten op een versterker of een A / V-ontvanger. Meettechnische apparaten en high-end audiobronnen zijn ongeschikt omdat stoorsignalen door de cinch-techniek niet goed genoeg worden onderdrukt en de contacten van de afzonderlijke aansluitingen door maatafwijkingen niet veilig zijn. Cinch-pluggen zijn de standaard voor consumentenapparaten, maar worden niet aanbevolen voor hoogwaardige studio-apparaten.

USB naar jack:

De Universal Serial Bus (USB) staat erom bekend de gegevensoverdracht van verschillende interfaces te waarborgen. De adapteropties voor USB-poorten zijn bijna onbeperkt. USB-pluggen gaan vroeg of laat de jackpluggen in de consumentensector vervangen, zoals al te zien is op de huidige smartphones en laptops. Moderne mobiele telefoons gebruiken bijvoorbeeld USB-C-technologie. De bijpassende adapter maakt het gebruik van standaard uitvoerapparaten met jackpluggen mogelijk.

Verbindingstypen voor audioadapters

Cinch-stekkers

Ze worden beschouwd als de norm voor huishoudens en kleine tot middelgrote bedrijven. Door de coaxiale constructie is de overdracht van lage en hoge frequenties mogelijk. Cinch-adapters worden meestal gebruikt om een jackplug met 3,5 mm te kunnen gebruiken. De T-adapter is geschikt om de sleuven uit te breiden naar twee koppelingen.

DIN aansluiting

DIN-stekkers zijn verouderd en worden alleen in het MIDI-gebied in particuliere huishoudens gebruikt. In de industrie worden DIN-stekkers gebruikt voor microfoons. Op sommige plaatsen vervangt de XLR-interface de stekker. 

Jackplug

Jack-adapters hebben de taak om alle jack-interfaces met elkaar te verbinden door de diameter te vergroten of te verkleinen.

  • Stekkers van 2,5 mm zijn te vinden in kleine apparaten zoals headsets en mobiele telefoons, maar zijn niet langer standaard. Deze "micro-aansluitingen" worden gebruikt op sommige zakrekenmachines en kabelontspanners voor camera's. Ze worden gebruikt in opnamestudio's om stereosystemen te synchroniseren met het tapedeck en cd-spelers.
  • 3,5 mm-aansluitingen zijn standaard voor alle in de handel verkrijgbare entertainmentmedia zoals smartphones, geluidskaarten en koptelefoons.
  • De 6,35 mm varianten zijn van het grote kaliber en worden gebruikt in alle apparaten bij de muziekproductie. Mixers, effectapparaten, synthesizers, keyboards en andere apparaten zijn voorzien van deze connector. Deze versie is mechanisch sterk en heeft een groot contactoppervlak.

USB-aansluiting

Headsets, koptelefoons, microfoons en andere afspeelapparaten kunnen op een USB-poort worden bediend, mits de verbinding beschikbaar is. Jackpluggen geven minder spanning door dan USB-hubs. Hoogwaardige studiokoptelefoons met hoge weerstandswaarden zijn bij normaal gebruik geïsoleerd en niet volledig benut. Daarom is een versterker nodig. In vergelijking met de jack zendt de usb hub meer spanning uit en geeft de koptelefoon meer vermogen.

Speciale kenmerken van audio-adapters

Schilden:

Alle kabels en leidingen zijn voorzien van afschermingen voor stoorsignalen. Indien nodig hebben audioadapters ook een beschermingsmechanisme tegen stoorsignalen ingebouwd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen folieschilden, gevlochten schilden en een combinatie van beide.

Folieschilden zijn efficiënter dan gevlochten schilden bij hoge frequenties. Bij lage frequenties is het andersom. Afscherming is zinvol in een cluster van kabels en bijbehorende stoorsignalen. Hoogwaardige audio- en studiotoepassingen vereisen absoluut bescherming tegen stoorsignalen.

Steekcontacten en SuperSoft-mantel:

Een SuperSoft-coating belooft meer flexibiliteit. Vanwege deze mogelijkheid zijn adapters met dit type hoes langer dan draadloze adapters. Het is positief dat de mantel ongewenst opwikkelen van de kabel voorkomt.

Vergulde contacten verhogen de geleidbaarheid en geven de adapter een hoogwaardige uitstraling. 

Conclusie:

Audioadapters kunnen analoge signaalbronnen vermenigvuldigen zonder kwaliteitsverlies. Apparaten die met twee interfaces worden bediend, worden met Y-adapters met elkaar verbonden. Hoe groter de stoorsignalen rondom de adapter, hoe beter de afscherming zou moeten zijn. De uitgezonden frequenties moeten worden opgenomen voor een optimale afscherming.