bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bent u op zoek naar jackplug audiokabels of Cinch kabels? In ons assortiment vindt u meer dan 500 verschillende soorten van tientallen bekende merken. Direct uit voorraad leverbaar en binnen een paar dagen in huis. 

Geniet van muziek met een verscheidenheid aan audiokabels

Welke audiokabel het beste bij u past, leest u hieronder. Meer informatie over verschillende typen en aansluitingen zoals jack, SCART of cinch is hier beschikbaar.

Wat is een audiokabel?

Audiokabel

Audiokabels worden gebruikt om audiosignalen tussen apparaten over te dragen. Sommige verbindingstypen zijn standaard voor bepaalde apparaten, bijvoorbeeld de koptelefoonaansluiting voor mobiele apparaten zoals muziekspelers en smartphones en cinch voor stereosignalen op luidsprekers. Er zijn veel verschillende adapters voor meerdere connectortypes beschikbaar. Niet alleen de connectoren verschillen, maar ook de opbouw van de kabels zelf.

Welke soorten zijn er?

Audio-aansluitkabel Audio-aansluitkabels worden in veel verschillende varianten geproduceerd. Kabellengte en stekker zijn variabel en bieden talloze mogelijkheden van jack tot cinch en diodestekker. Combinaties van verschillende connectortypen zijn ook mogelijk en worden vaak gebruikt.
Audio Y-adapter Een audio-adapter biedt de mogelijkheid om meer dan één apparaat op een audio-uitgang aan te sluiten. Bijvoorbeeld twee luidsprekers op een jack-aansluiting op de pc of twee koptelefoons op een smartphone.
 
Audio Y-kabel Vooral muzikanten gebruiken Y-kabels, voornamelijk met cinch-stekkers, om bijvoorbeeld versterkers en subwoofers aan te sluiten. Deze kabels hebben aan het ene uiteinde een cinch-stekker en aan het andere uiteinde twee aparte cinch-stekkers.

Aankoopcriteria voor audiokabels

Geschikt voor het doel

 • Geschikte stekkers en stopcontacten voor de gewenste apparaten: jack, cinch, etc.
 • Kabellengte: liefst niet langer dan nodig om vervelende kabels in de behuizing te voorkomen
 • Aansluitingen A en B: adapters of uniforme stekkers / stopcontacten

De juiste uitrusting

 • Plugvorm: recht, eenzijdig haaks, aan beide zijden haaks
 • Afscherming: folie, vlechtwerk, folie en vlechtwerk, zonder afscherming
 • Voor groot gemak: spiraalkabel, zeer flexibel, haspel
 • Bekleding: stof, leer, koord, SuperSoft
 • Voor casemods en chique pc's: kabels met mouwen
 • Vergulde connectoren voor een bijzonder hoge overdrachtskwaliteit
   

Onze praktische tip

Als het gaat om de kleur van audiokabels zijn er naast zwart nog andere varianten, vooral voor casemods. Sommige fabrikanten bieden kabels met ommanteling aan die bijzonder fraai gecoat zijn in verschillende kleuren. De kleurtoewijzing van de pluggen is echter meestal uniform, zodat hun toewijzing duidelijk blijft.

Diverse aansluitingen: cinch, jack en co.

 • Cinch: klassieke cinch-kabels worden gebruikt om twee afzonderlijke audiosignalen (links en rechts) aan te sluiten op luidsprekers, tv-toestellen en vele andere apparaten. Stopcontacten en stekkers zijn mogelijk.
 • Diodestekkers 5-polig: Hoewel ze bijna overal zijn vervangen door cinch, zijn er nog steeds diodestekkers (DIN-stekkers) met 5 individuele contactpinnen in gebruik. Ze combineren zowel grond- als beide audiokanalen voor stereo in één connector.
 • Jack: Kabels met jack-aansluitingen zijn gemaakt voor mp3-spelers, als pluggen voor het aansluiten van kleine luidsprekers en vele andere apparaten. Jackpluggen en pluggen zijn verkrijgbaar in de maten 3,5 mm (meest gebruikte), 2,5 mm en 6,35 mm voor mono- en stereosignalen.
 • SCART: SCART wordt gebruikt als verbinding voor video- en audiosignalen en is te vinden op tv-toestellen en recorders. Stekkercombinaties bestaande uit een SCART-ingang en cinch-stekker zijn meestal verkrijgbaar als audiokabels.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste audiokabel om op te nemen?

Als het op opnemen aankomt, is kwaliteit vooral belangrijk. Daarom zijn kabels die geschikt zijn voor stereo-opnames ideaal. Geschikte kabels zijn stereo jack aansluitkabels of cinch kabels, indien deze geschikt zijn. XLR-kabels worden vaak gebruikt voor microfoons.

Hoe zijn audiokabels aangesloten?

Zoals alle kabels, worden audiokabels met de juiste stekker op het stopcontact aangesloten. Bij stereokabels met twee audiosignalen moet aandacht worden besteed aan de bijbehorende toewijzing (links, rechts) zodat de geluidskwaliteit in de oren flatteert. De opdracht wordt aangegeven met kleuren of labels op de connectoren.

Hoe voorkomt u verwarde kabels?

Kortom: zelfs audiokabels mogen niet langer zijn dan nodig. Overtollige kabellengtes kunnen nog steeds met kabelbinders of klittenband worden opgerold en permanent worden bevestigd. Bij het bedraden van audiosystemen (bijv. 5.1) in woonkamers, moeten de kabels achter meubels worden gelegd of aan muren worden bevestigd. Bij het opwikkelen van de kabel mag er geen spanning zijn en voor een bijzonder lange levensduur moet erop worden gelet dat de kabel niet inwendig wordt gedraaid. Superzachte kabels voorkomen ook kabelwarboel.

Conclusie: hoe koopt u de juiste audiokabel?

Bij het kiezen van de audiokabel moeten altijd de gebruikte apparaten als uitgangspunt worden genomen. Hierdoor is eenvoudig te zien welke kabels nodig zijn. Luidsprekers, headsets en vele andere apparaten hebben al ingebouwde audiokabels die in de overeenkomstige aansluiting op de pc of mixer worden gestoken. Als adapters nodig zijn, zijn korte modules geschikter om grotere kabellengtes te vermijden.

Iedereen die op zoek is naar stijlvolle audiokabels voor de pc, kan kiezen voor modellen met mouwen in gedurfde kleuren. Ze zetten casemods in de schijnwerpers. Kortom: directe bedrading met een enkele kabel zorgt voor de beste geluidskwaliteit. Ook voor korte aansluitafstanden zijn spiraalkabels aan te bevelen, omdat deze bijzonder flexibel zijn en niet meer ruimte innemen dan nodig.