bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Interessante feiten over auto-connectoren

 • Wat zijn auto-connectoren?

 • Welke automotive connectoren zijn verkrijgbaar bij Conrad?

 • FAQ - Veelgestelde vragen over auto-connectoren

Wat zijn auto-connectoren?

Met voertuigconnectoren zijn de elektrische leidingen van het boordnet van het voertuig betrouwbaar met elkaar of met verbruikers in het voertuig verbonden. De steekverbindingen zijn vormsluitend en kunnen bij vervanging van componenten weer worden losgemaakt. De montage en ontkoppeling is mogelijk met of zonder gereedschap, afhankelijk van het type connector.

Automotive connectoren zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen de verhoogde eisen aan mechanische en thermische belastingen in voertuigen zonder dat de aansluitingen uitvallen. Naast de schroefbare verbindingen hebben autoconnectoren mechanische bevestigingselementen die zodanig in elkaar grijpen dat de connector betrouwbaar wordt vastgehouden in geval van trillingen in het voertuig.

Automotive connectoren

Naast de eigenlijke elektrische contacten zijn auto-connectoren meestal omgeven door een plastic behuizing of bedekt met robuust isolatiemateriaal. De behuizingen zijn ook leverbaar als lege behuizingen die kunnen worden voorzien van steekcontacten volgens de specifieke eisen van het voertuigmodel. Behuizing en isolatie zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen langdurige slijtage veroorzaakt door wrijving op lichaamsdelen, schokken en trillingen. Speciale connectoren hebben extra mechanische elementen voor bevestiging aan de voertuigcarrosserie of aan of in isolatiemateriaal.

De eigenlijke connector wordt met de kabel verbonden door middel van solderen, knijpen of schroeven. Op dit gebied zijn zeer innovatieve oplossingen ontstaan. Denk hierbij aan connectoren met zogenaamde isolatieverplaatsingstechniek. Deze technologie maakt een eenvoudige verbinding mogelijk zonder speciaal gereedschap. Het strippen, solderen of schroeven van de aan te sluiten kabels is niet nodig. Daarnaast zijn deze pluggen zo gebouwd dat ze met elkaar verbonden kunnen worden door ze simpelweg 180 graden te draaien.

De mogelijke aansluitbare kabeldoorsnede en het gebruikte connectormateriaal variëren afhankelijk van het toepassingsgebied in het voertuig en de daaruit voortvloeiende vereiste stabiliteit.

Voor de meeste auto-connectoren kunt u de databladen van de fabrikanten downloaden in de Conrad onlineshop. Ze zijn vooral relevant met betrekking tot het huidige draagvermogen en het temperatuurbereik op de plaats van gebruik in het voertuig.

Welke automotive connectoren zijn verkrijgbaar bij Conrad?

Het productassortiment van Conrad biedt u een professionele selectie hoogwaardige autoconnectoren waarmee u snel en betrouwbaar alle benodigde elektrische aansluitingen in voertuigen kunt realiseren. Ze kunnen in het winkelmenu worden geselecteerd op basis van:

 • de prijs (als prijsklasse)
 • Innovaties en aanbiedingen, ook hier met de productie-eisen RoHS met lage vervuiling
 • Verkrijgbaar in de Conrad-vestigingen.
 • van het merk
 • het plug-in systeem: de standaard afmetingen 2,8 / 4 / 4,8 / 5 / 6,3 millimeter worden hier aangeboden.

Verbindingssets, deels met geschikt professioneel gereedschap, zijn bij Conrad als toebehoren verkrijgbaar.

FAQ - Veelgestelde vragen over auto-connectoren

Veelgestelde vragen over auto-connectoren

Welke veiligheidsinstructies voor auto-connectoren moeten in acht worden genomen?

 • Werkzaamheden aan het elektrische systeem van het voertuig mogen alleen door geschoolde vakmensen worden uitgevoerd. Er moeten maatregelen worden genomen om mensen te beschermen tegen de effecten van hoge en dus gevaarlijke lichaamsstromen.
 • Bij het loskoppelen van de voertuigaccu kan dit gevolgen hebben voor voertuigcomponenten die met codes moeten worden geactiveerd nadat de boordspanning weer is ingeschakeld (bijv. Autoradio's). Zorg ervoor dat u deze informatie heeft voordat u begint.
 • Bij het controleren van elektrische aansluitingen in onder spanning staande voertuigen moeten speciale beschermingsmaatregelen worden genomen, die gedetailleerd worden beschreven in de richtlijnen voor arbeidsveiligheid.
 • Een ondeskundige uitvoering van elektrische aansluitingen in voertuigen kan aanzienlijke gevaren opleveren. Dit geldt vooral voor veiligheidsrelevante modules die worden gevoed vanuit het elektrische systeem van het voertuig.
 • Het aan- en afkoppelen van stekkerverbindingen dient spanningsvrij te gebeuren, omdat door de hoge stromen gevaarlijke elektrische vlambogen kunnen ontstaan.
 • Gebruik eventueel geschikt gereedschap om de bevestigingselementen, behuizingen, isolatie en voertuigcomponenten niet te beschadigen.
 • Het te gebruiken kabelmateriaal en het ontwerp zijn voorgeschreven voor bepaalde connectoren.
 • Gebruik altijd dezelfde kleuren bij het vervangen van connectoren.
 • Gebruik connectoren in het gespecificeerde spanningsbereik, met de maximale nominale stroom, de temperatuurbestendigheid en de verwerkingstemperatuur.
 • Directe werkzaamheden aan kabels en contacten mogen alleen worden uitgevoerd als het apparaat is uitgeschakeld.
 • De meeste auto-connectoren zijn niet bedoeld voor gebruik buitenshuis.
 • Vermijd contact van connectoren, hun behuizingen en kabels met olie, chemische stoffen of bijtend gas.
 • Na verwerking de kabels zo vastzetten dat er geen trekkracht op komt. Gebruik de bevestigingsmogelijkheden in het voertuig of extra kabelbinders. Sommige typen kunnen ook met elkaar worden verbonden met insteekmechanismen. Gebruik de trekontlasting rechtstreeks op de connectoren, indien beschikbaar.
 • IDC-connectoren mogen slechts één keer worden gebruikt.
 • De connectoren moeten horizontaal worden aangesloten of losgekoppeld.
 • Stekkers voor draagbare, flexibele elektrische voedingskabels moeten worden beschermd tegen onbedoeld contact. Het aansluiten of loskoppelen van de plug-in apparaten mag niet onder belasting worden uitgevoerd als de plug-in apparaten niet voor dit doel zijn ontworpen.
 • Motorvoertuigconnectoren die niet meer bruikbaar zijn, horen als elektronisch afval bij openbare inzamelpunten. Ze mogen niet bij het huisvuil worden gegooid.

Hoe merkt u defecte voertuigstekkers?

 • Door de effecten van hoge temperaturen kunnen isolatie-elementen onbruikbaar worden. Bepaal de oorzaken van de temperatuurstijging en los deze op voordat u de voertuigconnectoren vervangt.
 • Door corrosie kan er bij de contacten een verhoogde contactweerstand optreden, wat tot verhitting kan leiden. Dit kan de isolatie of de behuizing beschadigen. De aangesloten componenten werken ook niet meer betrouwbaar. Zo wordt het lichtrendement van lichtbronnen verminderd.
 • De veerkracht van de klemschoenen kan in de loop van de tijd afnemen, waardoor ook de elektrische verbindingen door trillingen onbetrouwbaar worden of zelfs uit elkaar gaan.