bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Zekeringhouders voor auto's zijn houders voor elektronische zekeringen in motorvoertuigen. Als adapters worden zekeringhouders aangebracht, zodat de eigenlijke zekeringen gemakkelijk kunnen worden vervangen. Daartoe worden de te beveiligen stroomkringen elektrisch verbonden met de zekeringhouder. De zekeringhouder zelf is meestal mechanisch bevestigd, zodat er een specifieke plaats is, die in het instructieboekje van het voertuig is aangegeven voor reparatiedoeleinden.

Wat zijn auto zekeringhouders?

Moderne voertuigen bevatten steeds meer technologie. Zekeringen voor motorvoertuigen zijn nodig om diverse elektronische circuits in motorvoertuigen te beschermen tegen overspanning, overstroom en andere elektrische storingen. Er worden verschillende soorten zekeringen voor auto's gebruikt, bijvoorbeeld voor koplampen, ruitenwissers, airconditioningsystemen, binnenverlichting, automatische stoelverstelling of elektrische ruitenheffers. De centrale boordcomputer in moderne auto's is natuurlijk ook elektrisch gezekerd.

Zekeringhouders voor auto's zijn elektromechanische componenten:

 • Elektrisch zijn de aansluitdraden van de stroomkringen verbonden met de zekeringhouder, die is voorzien van elektrische contacten voor het plaatsen van een overeenkomstige zekering. 
 • Mechanisch wordt de zekering in de zekeringhouder geplaatst. Bovendien wordt de zekeringhouder zelf meestal op een vaste plaats geïnstalleerd, zodat hij snel kan worden gevonden via de informatie in de handleiding van het voertuig wanneer een zekering moet worden vervangen.

Het doel van zekeringhouders voor auto's is als adapter te dienen om een snel los te koppelen verbinding te maken tussen de elektrische circuits en de bijbehorende zekering.

Dat betekent in de praktijk:

Bij het vervangen van een defecte zekering hoeft alleen de zekering uit de zekeringhouder te worden verwijderd en te worden vervangen door een nieuwe zekering. Door het gebruik van een auto zekeringhouder als tussenstekker op de stroomkring vervalt de volledige inspanning van het tot stand brengen van een nieuwe verbinding tussen de vervangende zekering en de aansluitdraden van zijn voorganger door middel van soldeerverbindingen.
Zekeringadapters en stroomverdelers zijn verlengbare zekeringhouders. Ze hebben verschillende gleuven voor zekeringen. Met hun hulp kunnen nieuwe elektrische circuits worden toegevoegd aan de bestaande aansluitingen in de zekeringkast van een motorvoertuig. Dergelijke verdeelfuncties worden bijvoorbeeld gebruikt bij de installatie van extra koplampen of bij het achteraf inbouwen van elektrische functies in auto's, zoals diverse tuningelementen of zekeringen voor aanhangwagens.

Welke auto zekeringhouders zijn er?

 • Auto zekering houder / auto platte zekering houder
  Het standaardtype voor zekeringen in de automobielsector zijn platte zekeringen. Ze worden op platte zekeringhouders gestoken. Deze houders zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, bijvoorbeeld met meerdere in- en uitgangen, met geïntegreerde aansluitkabels of met beschermkappen.
 • Adapter voor platte zekering 
  Vlakke zekering adapters kunnen zorgen voor een gescheiden zekering tussen een bestaand circuit en een nieuw toegevoegd circuit. Dit wordt gedaan door spanning te halen uit een bestaande zekering in de zekeringkast van een voertuig en deze te verdelen over twee zekeringen. Deze adapters worden gebruikt bij het achteraf inbouwen van voertuigen met nieuwe elektronische voorzieningen. 
 • Zekering/relais houder 
  Relaishouders voor automobielzekeringen zijn zekeringhouders met een verdeelfunctie voor het inpluggen van meerdere relaiszekeringen. Verschillende soorten relaiszekeringen, zoals Minival zekeringen, Maxival zekeringen, Maxi en Micro relais passen tegelijk in een relaishouder. 
 • Stroomverdeler
  Circuitverdelers maken het mogelijk nieuwe elektrische circuits toe te voegen door onderverdeling in de zekeringkast van het motorvoertuig. De stroomverdelers met geïntegreerde zekeringhouders zorgen voor hun bescherming. Nieuwe circuits zijn bijvoorbeeld nodig voor het achteraf inbouwen van elektronische componenten, zoals automatische raamheffers.
 • Kabelconnectoren
  Kabelconnectors worden gebruikt als zekeringhouders voor torpedozekeringen. Torpedo-zekeringen werden tot in de jaren 1980 algemeen gebruikt in Europese voertuigen, voordat zij steeds meer werden vervangen door de platte zekeringen.

Hoe vind ik de juiste auto zekeringhouder?

Bij de keuze van een zekeringhouder is de eerste vraag welk type zekering erin moet passen. De vereisten voor de zekering worden hoofdzakelijk bepaald door de te beveiligen circuits, terwijl een geschikte zekeringhouder pas in de tweede stap nodig is.

Onze tip:

De meest gezochte zekeringhouder voor auto's is de platte zekeringhouder, omdat de meeste autozekeringen platte zekeringen zijn. Zij worden naar ontwerp onderscheiden in standaard platte zekering, mini platte zekering en maxi platte zekering met gewoonlijk 12 V, 24 V of 32 V stroomspanning.

Veiligheidsaanwijzing: Bij de keuze van een zekeringhouder is het niet alleen belangrijk dat de zekering erin past. De zekeringhouder moet ook anderszins voldoen aan alle vereiste criteria voor de beveiliging van het circuit, bijvoorbeeld wat betreft nominale spanning en nominale stroom. 

In ons assortiment vindt u auto zekering houders geschikt voor:

 • Zekeringen met fijne draden
 • Platte zekeringen (standaard, maxi, mini)
 • Hoogwaardige zekeringen
 • Torpedo zekeringen

Als alternatief kunt u bij het zoeken naar een zekeringhouder voor auto's filteren op de doorsnede van de elektrische contacten op de zekeringhouder.

Hoe worden auto zekeringhouders geïnstalleerd?

Zekeringhouders voor auto's worden vaak mechanisch bevestigd door montage of installatie. Bovendien zijn de contacten van de te beveiligen stroomkringen elektrisch verbonden met de zekeringhouder. Zeldzamere montagevarianten zijn de montage van torpedo zekeringhouders op kabels, de montage van de zekeringhouder als tussenstekker of de montage als complete module.