Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over OBD-scanners, voertuigtestapparatuur en meetapparatuur

 • Wat zijn OBD-scanners, autotesters en -meters?

 • Hoe verschillen de apparaten?

 • Functies van testapparatuur voor auto's

 • Functies van meetapparatuur voor auto's

 • Functies van OBD-scanners

 • FAQ - Veelgestelde vragen over OBD-scanners, testapparatuur voor auto's, meetapparatuur

Wat zijn OBD-scanners, autotesters en -meters?Problemen met de auto oplossen

Testapparatuur voor motorvoertuigen, meetapparatuur en OBD-scanners zijn complexe, gespecialiseerde meet- en diagnosetools voor uitgebreide service aan alle soorten motorvoertuigen. Veel "onafhankelijke" werkplaatsen zijn actief in de automobielindustrie en bieden hun diensten aan voor alles wat met voertuigen te maken heeft, zonder gebonden te zijn aan een automerk of een autoconcern. Daarom moeten deze bedrijven beschikken over een portfolio van testapparatuur, meetapparatuur en OBD-scanners die voldoen aan de merkdiversiteit en de eisen van klanten. Aangezien er in de automobielsector veel wettelijke voorschriften in acht moeten worden genomen, moet alle werkplaatsuitrusting gekwalificeerd zijn om aan deze eisen te voldoen.

Hoe verschillen de apparaten?

De drie genoemde groepen apparaten kunnen als volgt worden onderscheiden: 

 • Testapparaten voor motorvoertuigen zijn gespecialiseerde diagnostische apparaten met een zeer eenvoudig of complex ontwerp, waarmee de functies van bepaalde samenstellingen kunnen worden gecontroleerd en fouten betrouwbaar kunnen worden gelokaliseerd.
 • Meetapparatuur voor motorvoertuigen zijn testapparatuur voor fysieke hoeveelheden van alle media die aan boord van een motorvoertuig voorkomen.
 • De afkorting OBD staat voor "On Board Diagnosis" en beschrijft de registratie van parameters van een voertuig tijdens het rijden. Hiervoor zijn deze OBD-scanners via een systeemstekker op het voertuig aangesloten om de gegevens uit te lezen.


Voor zakelijke klanten van Conrad is een grote keuze aan apparaten voor het diagnosticeren en onderhouden van voertuigen beschikbaar. Sommige apparaten zijn fabrikantspecifiek, d.w.z. alleen geschikt voor merken van één fabrikant of de merken onder de paraplu van een autobedrijf. Daarnaast zijn er modules die kunnen worden gebruikt om op een gedefinieerde manier in te grijpen in de voertuigprogrammering. Sommige test- en meetapparatuur worden aangeboden als automotive testsets waarmee een breed scala aan metingen en diagnoses mogelijk is.

Functies van testapparatuur voor auto's

Op het gebied van voertuigelektronica kunnen onder andere de volgende functies worden gecontroleerd met behulp van geschikte testapparatuur:

 • Elektrische continuïteitstesten van lijnen of componenten
 • Polariteitsbepaling in het gelijkstroomnetwerk van het motorvoertuig
 • Voertuigverlichtingstests
 • Functie van startkabels
 • Lokalisatie van kortsluitingen


Er zijn andere eenvoudige testers om te controleren op drukverlies in banden, stethoscopen om de oorzaken van abnormaal geluid op te sporen en testers voor het antiblokkeersysteem (ABS) van het remsysteem.

Functies van meetapparatuur voor auto's

Met apparaten uit de groep automotive-meetapparaten kunt u waarden zoals spanning, stroom, weerstand, bedrijfsvloeistofpeil, bandenspanning en uitlaatgaswaarden meten. Als resultaat ontvangt u een fysieke hoeveelheid of een combinatie daarvan, die kan worden gebruikt om de staat van de geëvalueerde componenten of samenstellingen te beoordelen.

Automotive meetapparatuur omvat speciale apparaten waarmee de temperatuurbestendigheid van koelvloeistof, maar ook de dichtheid van automotive koelcircuits kan worden getest. Andere apparaten maken het mogelijk om de toestand van het accuzuur te bepalen en zo een uitspraak te doen over de toestand van de voertuigaccu. Er zijn ook speciale testapparatuur voor de kwaliteit van remvloeistof. Voor carrosseriereparaties zijn eenvoudiger apparaten nodig, zoals de spleetmaat.

Functies van OBD-scanners

Met de boorddiagnose (OBD) is het mogelijk om de boordcomputer van moderne voertuigen uit te lezen, die alle bedrijfsgegevens opslaat. Hierdoor kunnen conclusies worden getrokken over systeemfouten of storingen. In het verleden was de verbinding van het voertuig naar de OBD-scanner anders, afhankelijk van het automerk. Deze standaard heette OBD-1.

Ondertussen is de voertuigdiagnose toegankelijk via de gestandaardiseerde OBD-2. Dit is een 16-polige diagnose-aansluiting in het voertuig waarmee de OBD-scanner op het voertuigsysteem is aangesloten. Deze aansluiting wordt gebruikt voor de specifieke diagnoseprotocollen van de fabrikant. Met geschikte software kan gedetailleerde informatie over de voertuigstatus worden weergegeven en opgeslagen. Dit kan nu ook met mobiele apps op smartphones of tablets. OBD-scanners kunnen de volgende evaluaties bieden:

 • Elektrische diagnose voor lijnen en kortsluitingen, kabelbreuken of onduidelijke elektrische spanningen
 • Diagnose van sensoren, bijvoorbeeld bij een aanrijding die leidt tot de inzet van gordelspanners en airbags
 • Diagnose van actuatoren, bijvoorbeeld in gordelspanners of automatische deursluiters
 • Systeemdiagnostiek, bijvoorbeeld de detectie van een ontsteekcilinder wanneer de motor ongelijk loopt
 • Componentdiagnostiek zoals katalysatordiagnose, tanklekkagediagnose of de detectie van een gesprongen slang in optisch ontoegankelijke delen van het voertuig


De zogenaamde service-resets zijn toegewezen aan het OBD-scannergebied, waardoor het boordsysteem kan worden gereset naar het begin van een nieuw service-interval nadat inspecties zijn uitgevoerd.

Er wordt momenteel gewerkt aan de OBD-3-standaard, die satellietgebaseerde online monitoring van het voertuig mogelijk maakt. In ruil daarvoor zou de getimede voertuigcontrole kunnen worden weggelaten, aangezien een actuele storing onmiddellijk wordt gesignaleerd nadat deze zich voordoet en het voertuig altijd onmiddellijk kan worden gerepareerd.

FAQ - Veelgestelde vragen over OBD-scanners, testapparatuur voor auto's, meetapparatuur

Waar moet u op letten bij het werken met OBD-scanners en voertuigtestapparatuur en meetapparatuur?

Een motorvoertuig is een complexe technische structuur waaraan alleen getrainde specialisten mogen werken om ervoor te zorgen dat aan alle wettelijke vereisten voor een veilig voertuig wordt voldaan. Dit geldt in het bijzonder voor veiligheidsrelevante onderdelen zoals stuurinrichting, remsystemen, veiligheidsgordels en airbags.

Bewaar de apparaten altijd in overeenstemming met de instructies van de fabrikant. Dit omvat bescherming tegen de invloed van agressieve bedrijfsvloeistoffen zoals olie of accuzuur. Laat de apparaten indien nodig regelmatig controleren of kalibreren.

Houd de software van de apparaten up-to-date. Veel providers stellen updates beschikbaar op hun websites.

Welke algemene informatie moet in acht worden genomen?

Voor de motorvoertuigenhandel gelden uitgebreide industriële veiligheidsvoorschriften ter voorkoming van letsel bij medewerkers en voor het gebruik van werkplaatsuitrusting.

Het is ook aan te raden om, voordat u een apparaat aanschaft, uit te zoeken welke systemen precies bij uw werkplaatsprofiel passen. Dit voorkomt dure aanpassingen of extra aankopen.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord