bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Badkamerventilatoren koopt u bij Conrad

In een badkamer of vochtige ruimte is een goede badkamerventilatie een absolute must. Kies voor een badkamerventilator die past bij de afmeting en de gebruiksintensiviteit van de ruimte, om zodoende schimmelvorming te voorkomen. Maar ook niet onbelangrijk: kies voor een ventilator die aansluit bij het design van de badkamer. Bij Conrad vindt u tientallen badkamerventilatoren in elke prijsklasse. Ook technische extra's als timers, een sensor of automatische lamellen vindt u in onze ruime collectie badkamerventilatoren.

Badkamerventilator voor een goede afvoer van vocht

In een badkamer of vochtige ruimte is een goede badkamerventilatie een absolute must. Kies voor een badkamerventilator die past bij de afmeting en de gebruiksintensiviteit van de ruimte, om zodoende schimmelvorming te voorkomen. Maar ook niet onbelangrijk: kies voor een ventilator die aansluit bij het design van de badkamer. Bij Conrad vindt u tientallen badkamerventilatoren in elke prijsklasse. Ook technische extra's als timers, een sensor of automatische lamellen vindt u in onze ruime collectie badkamerventilatoren.

Waarom is een badkamerventilator belangrijk?

Badkamerventilatoren zuigen muffe lucht aan via een opening in de muur. Ze worden vaak aangetroffen in badkamers zonder ramen. Reden: Zonder ventilatiesysteem zou de vochtige lucht snel leiden tot schimmelvorming en stank. Ventilatoren werken ook betrouwbaar in de keuken, wasruimte of kelder. Ze worden meestal geactiveerd als het licht is ingeschakeld en blijven nog een tijdje draaien nadat de lamp is uitgeschakeld. De behuizing van een ventilator hoeft niet per se van wit plastic te zijn, zoals in vroeger tijden gebruikelijk was.
Ventilatoren voor wanden en plafonds worden niet alleen in de privésector gebruikt. De ventilatoren ventileren ook grote keukens, opslagruimten en sanitaire voorzieningen in kantoorgebouwen. Als het gebouw aan een drukke straat ligt, is voldoende luchtverversing mogelijk, zelfs met gesloten ramen. Geluid en vervuilende stoffen blijven buiten.
Een enkele, conventionele wandventilator is meestal niet voldoende om grotere ruimtes te ventileren. In dat geval wordt een leidingsysteem onder het plafond geïnstalleerd. Een of meer kanaalventilatoren zijn aangesloten op de leidingen en voeren de afvoerlucht af. Een andere optie is een centrale kanaalventilator die aan de buitenmuur wordt bevestigd. Hier wordt ook de afvoerlucht via een leidingsysteem afgevoerd. Deze variant heeft als voordeel dat er beduidend minder geluidsoverlast is in de te ventileren ruimte, aangezien de ventilator aan de buitenkant van de muur zit en niet in de ruimte.

Conrad verkoopt badkamerventilatoren van bekende merken zoals Maico Ventilatoren, Protector, SIKU, Helios en Stiebel Eltron. Uitstekende merken die hun kwaliteit al lang bewezen hebben. 

Een gezond binnenklimaat, minder kans op schimmelvorming en geen beslagen badkamerspiegel, dat zijn de voordelen van een goede ventilatie in uw badkamer of vochtige ruimte. Binnen het brede assortiment ventilatoren voor de badkamer bieden wij ook een diversiteit aan tafelventilatoren en vloerventilatoren met verschillende kenmerken:

• Geluidsontwikkeling van 23,5 dB tot 59 dB
• Geschikt voor buisdiameter 8 cm tot 315 mm
• Toerental van 1030 omwentelingen per minuut tot 4500 omwentelingen per minuut.

Een fraai exemplaar is de wand-en plafondventilator iCON. Deze verenigt tijdloos design met power. Door de subtiele Iris-sluiting wordt ongewenste tocht volkomen vermeden. Deze allrounder is geschikt voor badkamers en het toilet. Bestuur eenvoudig de verschillende (optionele) stuurmodules zoals de TM = nalooprelais-module, de HTM = luchtvochtigheidsmodule of de PRHTM module = infrarood, luchtvochtigheid en nalooprelais. Deze ventilator voor vochtige ruimtes is uiteraard beschermd tegen spatwater. Reiniging is dan ook een fluitje van een cent door de bajonet-sluiting. 

Wat is het verschil tussen een axiaalventilator en een centrifugaalventilator?

Wand- en plafondventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder axiaal- en centrifugaalventilatoren. Bij een axiaalventilator staan ​​de bladen op een as die door een motor in rotatie wordt gebracht. De luchtstroom loopt parallel aan de motoras, d.w.z. axiaal. De voordelen van axiaalventilatoren zijn de lage kosten en de beheersbare benodigde ruimte. 
Bij een radiaalventilator zijn de bladen trommelvormig bevestigd. De lucht wordt parallel aan de aandrijfas aangezogen en 90 graden afgebogen. Radiaalventilatoren zijn verkrijgbaar in bijzonder compacte ontwerpen en genereren een aanzienlijk hogere druk in vergelijking met axiaalventilatoren. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor industriële toepassingen. De ventilatoren worden bijvoorbeeld ook gebruikt voor afzuigkappen in de woonkeuken.

Waar moet u op letten bij het kopen van een wand- of plafondventilator?

Bij het kopen van wand- en plafondventilatoren is luchtstroom een ​​van de belangrijkste criteria. Als de doorvoer te laag is ingesteld, is voldoende ventilatie niet mogelijk. Daarnaast zijn de diameter van de ventilator en de benodigde nominale spanning belangrijk.
Bij buisventilatoren moet ook rekening worden gehouden met de diameter van het leidingsysteem. Houd er ook rekening mee dat niet elke buisventilator op elk punt langs de buis kan worden geïnstalleerd. Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden kan een spatwaterdicht model met bijbehorende IP-certificering nodig zijn. Bij gebruik onder extreme omstandigheden moet de maximale temperatuur van het transportmedium in acht worden genomen.
Niet elke ventilator kan in elke positie worden geïnstalleerd. Voordat u koopt, moet u ervoor zorgen dat het gewenste model kan worden gebruikt in de vereiste installatiepositie. Ook de levensduur van de ventilator mag niet worden genegeerd. Gewoonlijk kunnen modellen van hogere kwaliteit met robuuste kogellagers meer bedrijfsuren aan dan een goedkope ventilator. 
In het geval van een kleine badkamerventilator komt de vraag naar de opgewekte luchtdruk zeker niet aan de orde, maar dit kan al snel een belangrijk punt worden in het professionele veld. In principe laten radiale ventilatoren een hogere luchtdruk toe dan axiale ventilatoren.

Tip: gebruik een wandventilator met ingebouwde vochtsensor

Wandventilatoren met een geïntegreerde vochtsensor zijn buitengewoon praktisch. Telkens wanneer een bepaalde drempelwaarde wordt bereikt, activeren dergelijke ventilatoren zichzelf totdat de waarde weer binnen het toelaatbare bereik valt. Dit is met name voordelig voor ruimtes die niet vaak worden gebruikt en waar sprake is van een bepaalde basisvochtigheid, bijvoorbeeld in de kelder.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste positie om een ​​kanaalventilator te installeren?

Een kanaalventilator wordt idealiter zo hoog mogelijk onder het plafond geïnstalleerd. Dit is waar de warme lucht zich meestal verzamelt. In douches of andere faciliteiten waar stoom wordt gegenereerd, plaats je de ventilator echter het beste direct boven de bron.

Waar moet ik op letten bij het installeren van een badkamerventilator?

Een badkamerventilator is meestal een axiaalventilator die alleen een lage luchtdruk kan genereren. De lengte van de leidingen in de badkamer mag daarom niet meer dan 3 meter bedragen. Als deze waarde wordt overschreden, kan de vochtige lucht niet naar het uiteinde van de leiding worden geleid. Hierdoor ontstaat condensaat dat zich in de leidingen verzamelt. Dit bevordert de vorming van schimmel en onaangename geuren. In het geval dat een pijplengte van meer dan 3 meter absoluut noodzakelijk is, wordt het gebruik van een radiaalventilator aanbevolen, die een hogere luchtdruk kan genereren.