Advies

Waarop letten bij het kopen van een barbecue? Barbecueën kan tegenwoordig op vele manieren. Op houtskool, gas en door elektrisch te barbecueën kunt u op iedere plek genieten van de heerlijkste gerechten. Welke manier uw voorkeur heeft is vooral afhankelijk van het gemak, de beleving van het barbecueën en de ruimte waar u wilt barbecueën.

Barbecue of grill kopen bij Conrad

Waarop letten bij het kopen van een barbecue?

Barbecueën kan tegenwoordig op vele manieren. Op houtskool, gas en door elektrisch te barbecueën kunt u op iedere plek genieten van de heerlijkste gerechten. Welke manier uw voorkeur heeft is vooral afhankelijk van het gemak, de beleving van het barbecueën en de ruimte waar u wilt barbecueën. Zo kunt u met een elektrische barbecue zelfs binnen barbecueën, en is deze door het vaak kleine formaat ook zeer geschikt op balkons en om mee te nemen op reis. Een houtskoolbarbecue is weer erg sfeervol, de geur van het vet op de houtskool ruikt vaak erg authentiek , maar hier heeft u iets meer afval en is het schoonmaken wat lastiger. Een gasbarbecue is snel te gebruiken en zeer nauwkeurig qua temperatuur in te stellen, ideaal voor slowcooking en langere bereidingstijden. Iedere soort barbecue heeft ook haar eigen accessoires. Bepaal zelf welke barbecue voor u het beste werkt en welke het meest geschikt is. De prijs en kwaliteit van een barbecue is vaak afhankelijk van het gebruikte materiaal, de dikte van het materiaal en de gebruikte onderdelen.

Barbecueën op houtskool

Op houtskool barbecueën is voor velen de ultieme manier van buiten koken. Hierbij zorg je voor een juiste griltemperatuur door pas te grillen zodra de kooltjes op de optimale temperatuur zijn. Door de voorbereidingen en het op de juiste temperatuur brengen én houden van het vuur maken is het een populaire bezigheid. 

Houtskoolbarbecues zijn vrij goedkoop en kunnen buiten vrijwel overal worden neergezet. Voor op een klein balkon of tijdens het kamperen zijn er bovendien compacte wegwerpversies te koop. Allemaal werken ze met hetzelfde principe: kolen of briketten worden aangestoken en op temperatuur gebracht waarna u op het rooster erboven vlees, vis en andere gerechten grilt. Vaak is het rooster in hoogte te verstellen zodat u op verschillende niveaus kunt grillen.

Geduld is bij houtskoolbarbecues belangrijk, want het bereiken én behouden van de juiste temperatuur is cruciaal. Zo duurt het ruim 30 minuten voordat de kolen of briketten aardig heet zijn. Wilt u dit proces versnellen, dan biedt een speciale brikettenstarter uitkomst. Na verloop van tijd kan de temperatuur lager worden waardoor er kooltjes of briketten bij gedaan moeten worden.

Barbecue mét of zonder deksel

Houtskoolbarbecues zijn te koop in allerlei uitvoeringen; van eenvoudige ronde exemplaren op stevige driepoot tot brede grillwagens die ook uitstekend geschikt zijn voor feestjes en horeca. Zonder deksel praten we over grillen, met deksel is eigenlijk het echte barbecueën, waarbij je op een bepaalde temperatuur je gerecht kunt klaarmaken, en ook indirect kunt verwarmen.

De  kogelgrill modellen (bolvormig) zijn altijd voorzien van een deksel. Niet alleen bevordert dat een snellere en gelijkmatigere garing van de vleesgerechten, ook kunnen deze modellen tevens als oven fungeren en bieden ze net wat meer mogelijkheden. Ook zijn de barbecues met deksel te gebruiken als rookoven. Daarnaast zijn er natuurlijk ook aparte rookovens oftewel ‘smokers’. hierin gaart u vlees of vis op lage temperatuur door middel van de rook via rookmot of houtsnippers. Deze rook zorgt voor een heerlijke smaak aan de gerechten, en de rooksnippers zijn dan ook verkrijgbaar in verschillende smaken.

Voordelen houtskool barbecue:

 • geeft authentieke sfeer en gezellighei
 • veel keuze in uitvoeringen
 • zonder elektriciteit of gasfles te plaatsen
 • erg geschikt om gerechten te roken
 • Al zeer goedkoop een variant verkrijgbaar

Nadelen houtskool barbecue:

 • duurt lang voordat juiste temperatuur is bereikt
 • aansteken en op temperatuur houden vergt behendigheid
 • wat meer schoonmaakwerk
 • ontwikkelt rook en geur

Wilt u het buiten eten aanvullen met nog wat sfeer, warmte en gezelligheid op het terras? Kies dan voor een buitenhaard, vuurschaal of vuurkorf die u stookt met droog en onbewerkt hout.

Elektrische barbecues en gasbarbecues

Wilt u liever iets minder rookoverlast veroorzaken? en kiest u vooral voor meer gemak? Dan bieden gasbarbecues en elektrische exemplaren veel voordelen.

Deze zijn sneller warm zodat u al direct binnen enkele minuten kunt beginnen met het grillen van gerechten. Bovendien is de temperatuur goed constant te houden zodat alles niet zo snel aanbrandt. En afhankelijk van het type hoeft er nauwelijks open vuur of rook aan te pas te komen. Van klein formaat barbecues voor twee tot luxe buitenkeukens waarop u meerdere gerechten tegelijk bereidt, de keuze in deze categorie is groot. 

De veelzijdigheid van gasbarbecues

Gasbarbecues worden aangesloten op gasflessen. U draait de gaskraan open, zet de barbecue aan met de elektrische ontsteker en u begint al na 3 minuten met grillen. Het grilresultaat is in principe hetzelfde als met houtskool, ook de smaak van het vlees is niet veel anders als bij een houtskoolgril. Het verhaaltje van de smaak van houtskool is dan ook een fabel, je ruikt de geur van het vet op de houtskool bij het grillen en dat is vaak niet de meest gezonde verbrandingsgeur. Je wilt die smaak dan ook niet graag aan je vlees hebben. Met een goede gasbarbecue kun je net als bij de houtskoolbarbecue uitstekend grillen en barbecueën met behoud van de juiste smaak.

Voordelen gasbarbecue:

 • temperatuur is goed te regelen
 • makkelijk te reinigen
 • kan op iedere plek worden gezet
 • Weinig geur- en rookontwikkeling

Nadelen gasbarbecue:

 • mist authentieke barbecue-beleving
 • temperatuur maximaal tussen 100 en 300ºC
 • vrij kostbaar
 • vaak groot van formaat

Luxe buitenkeukens op gas

Voor restaurants, koks en kookliefhebbers zijn er van dit type professionele grillwagens te koop met meerdere branders en verschillende grills. Vaak zijn deze ‘buitenkeukens' ook voorzien van speciale branders waarmee iets warm gehouden kan worden zodat het uitserveren even kan wachten.

De luxere versies zijn uitgerust met extra infraroodbranders. Deze zijn niet alleen erg efficiënt omdat ze sneller de juiste temperatuur bereiken, ze schroeien het vlees ook sneller dicht waardoor het sappig blijft.

De voordelen van elektrisch barbecueën

Elektrische barbecues zijn nog makkelijker en veiliger in gebruik. U steekt de stekker in het stopcontact, het verwarmingselement wordt geactiveerd en u kunt binnen een paar minuten de grillplaat gebruiken. De temperatuur is goed te regelen en van rookontwikkeling is nauwelijks sprake. 

Dit type is vooral geschikt voor het klaarmaken van kleinere gerechten door het bescheiden grilloppervlak en de lagere temperaturen. Maar juist voor gebruik op balkons, de camping of de boot zijn ze weer erg handig. Uiteraard bent u wel afhankelijk van netstroom. 

Voordelen elektrische barbecue

 • direct klaar voor gebruik
 • veilig temperatuur goed regelbaar
 • eenvoudig te reinigen
 • geen rook
 • geen bijkomende kosten voor gas of kolen

Nadelen

 • lagere temperaturen; niet geschikt voor groot gebraad
 • vaak kleine grillplaat
 • afhankelijk van netstroom

Tafelbarbecues

Wie weinig ruimte heeft of bijvoorbeeld graag buiten aan een picknicktafel wil barbecueën, kan ook kiezen voor een zogenaamd tafelmodel. Deze zijn zo stevig en compact uitgevoerd dat ze gerust op tafel kunnen worden gezet. Ook worden ze nauwelijks warm aan de buitenkant. Tafelgrills zijn meestal verkrijgbaar in een elektrische- of kolenuitvoering. Bij sommige modellen zijn wel speciale briketten vereist. 

Ook al staan deze modellen stabiel, net als bij gewone barbecues blijft veiligheid een aandachtspunt, vooral met kinderen aan en rond de tafel.

Grillplaten en contactgrills

Om eenvoudige gerechten binnenshuis te grillen kunt u een elektrische grillplaat of een speciale teppanyaki bakplaat kopen. Gerechten bakt en grilt u hierop zonder vet; gezond en makkelijk dus. Ook zijn ze erg geschikt voor het bereiden van luxe broodjes en panini's. Ze zijn snel op temperatuur en redelijk eenvoudig schoon te maken. 

Erg praktisch zijn ook de contactgrills. Deze hebben, net als een tosti-apparaat, een extra bovenplaat die fungeert als grill. U hoeft gerechten dus niet om te draaien en het verhindert spetteren. 

Hoe luxer de uitvoering, hoe meer mogelijkheden u heeft zoals:

 • Verstelbare scharnieren: hiermee grilt u ook dikkere stukken vlees of vis
 • Openklapbaar: als de contactgrill volledig openklapt, dan kunt u deze ook gebruiken als twee tafelgrillplaten
 • Temperatuurregeling: voor goede controle over het bakproces
 • Los te koppelen grillplaten: deze maken zeer makkelijk schoon.