bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over LED's

  • Wat zijn LED's?

  • Waarvoor gebruikt led's gebruikt?

  • Welke criteria vergemakkelijken een keuze van de juiste LED?

  • Conclusie:

 

Wat zijn LED's?

Een LED of led is een modern lamp en geldt als toekomst garant op het gebied van verlichtingstechniek. U werkt als een halfgeleider- en beschikt over één doorlaatrichting voor stroom. Met een diode kunt infraroodstralen, ultraviolette straling en licht worden geproduceerd. De normale lichtdiode wordt met 20 mA worden. Krachtige LED's hebben een grotere stroombron en moeten tegelijkertijd een verhoogde warmteafvoer garanderen. Een te hoge bedrijfstemperatuur leidt tot een verslechtering van de lichtsterkte en verkort de levensduur van enorm. Krachtige lichtdioden worden vaak gebruikt voor de montage op koellichamen gebruikt.

 

Constructie:

De draden van een diode worden als Kathode en anode genoemd. De kathode behoort naar de minpool van de diode en is de kortere van de beide draden. Daardoor is de anode positief en de langere draad. Zelden komt het voor dat de constructie van de draden omgekeerd wordt. Bekabelde LED's behoren tot de eerste verhandelde lichtdioden. Meestal heeft u snel een prestatieafnamen chip, waardoor dit vaak voor signaalweergave worden gebruikt. Meerdere samen geschakelde bekabelde lichtdiodes worden in LED-spots en andere lichtbronnen gebruikt, omdat steeds betere halfgeleider de prestaties van de chips bespoedigen. Het voordeel van bedrade LED's is dat een geringe warmte-ontwikkeling bestaat en het solderen zeer eenvoudig is. 

Een LED heeft verschillende lensvormen. Enkele varianten zijn rechthoekig lenzen, gewelfde, driehoekige, ovale lenzen en de belvorm lens. Elke lens heeft een andere verlichtingshoek en de lichtopbrengst. Bovendien kan tussen en eventuele verbeterpunten heldere lenzen worden gekozen. Gestandaardiseerde LED lenzen hebben een diameter van 5 mm.

 

Eigenschappen

Lichtdioden stralen licht uit dat vrijwel mono chromatisch is. Daarom zijn LED's in vergelijking met conventionele lichtbronnen bijzonder goed als signaallampjes. Mono chromatisch licht beschrijft een eenkleurig zichtbaar licht. Op het gebied van elektronica genoemd het een elektromagnetische straling op een specifieke golflengte of frequentie.

Het licht is evenredig aan de bedrijfstemperatuur. Wanneer de temperatuur stijgt, stijgt de lichtsterkte aan. Om een duidelijke lichtsterkte te bepalen, is een constante stroombron de beste oplossing. Standaard-LED's kunnen een stroom van de dikte tussen 2 mA en 20 mA probleemloos worden opgenomen. In veel gevallen volstaat een vermogen van 10 mA om de diode licht te laten branden. Een Low-Current-Led heeft de eigenschap vanaf 2 mA te branden. De lichtsterkte komt niet overeen met dezelfde bij een gebruik van 20 mA. 

Krachtige LED's werken tot 18 ampère. Vanwege het halfgeleider materiaal en de series weerstanden kunt spanningsafval van de LED's in de gaten worden gehouden. De stroomspanning UF hangt af van het materiaal af. De aanduiding IF staat voor de debietstroom één LED. Richtwaarden voor de spanningsval zijn:

  • Infrarood-LED: 1,2 - 1,8 V

  • Rode LED: 1,6 - 2,2 V

  • Gele, groene LED: 1,9 - 2,5 V

  • Blauwe, witte LED: 2,7 - 3,5 V

  • UV-LED: 3,1 - 4,5 V

Eigenschappen

Lichtdioden zijn de juiste afhankelijk en hebben daarom een maximaal toelaatbare blokkeerspanning van 5 Volt. Een hogere blokkeerspanning kan reeds een storing van de lichtdiode leiden.

Een ander belangrijk aspect is de openingshoek van een LED. De openingshoek bepaalt de vrijkomende straling vermogen uit de lens. Anders dan andere lichtbronnen kan op basis van de openingshoek alleen een verlichten. Straw-Hat-LED's noemen lichtdioden met een lens voor grotere openingshoek.

De levensduur van een LED wordt aan de hand van de lichtstroom bepaald. In de levenscyclus toeneemt, neemt de lichtintensiteit continu af. Een plotselinge uitval kan in de regel worden uitgesloten. Hogere temperaturen verkorten de levensduur van een diode.

 

Waarom zie ik een voorschakelweerstand nodig?

Het aansluiten van een lichtdiode op een directe spanning moet worden voorkomen, omdat u gevoelig op te hoge debietstroom reageert. De halfgeleider materiaal is een voorweerstand onmisbaar. De natuurlijke weerstand van een half geleider daalt bij stroomtoevoer tegen nul. Zonder een voorweerstand is de LED steeds meer stroom opnemen en het resultaat van de heter worden. Bovendien versterkt een temperatuurstijging de eigenschap van de Half geleider, bij warmte nog meer energie te leiden. Een stroomkring treedt in werking van de geringe verlichtingstijd naar een definitieve storing van de LED leidt.

De voorschakelweerstand verzwakt de doorloop stroom af en maakt zo een soepele werking. In uitzonderlijke gevallen kan op een voorweerstand worden weggelaten. Spanningsbronnen met hoogohmige binnen weerstanden werken net zoals een voorweerstand voor de lichtdiode. Elke voorschakelweerstand, die de stroom op een waarde van niet meer dan 20 mA begrensd, is geschikt voor gebruik met een lichtdiode.

LED
 

Waarvoor gebruikt led's gebruikt?

In de vroege ontwikkeling werden lichtdioden vaak in infrarood besturingen en lichtsluizen gebruikt. Sinds de introductie vindt u vaker gebruik in binnenverlichting, straatverlichting, zaklampen, LED-spots, flitslampen bij smartphones en camera's of in LED-strips. LED-strips worden voor een indirecte en niet zichtbare lamp gebruikt. Krachtige LED's vindt steeds toepassing in verkeerslichten en voertuig branden. 

 

Welke criteria vergemakkelijken een keuze van de juiste LED?

 

Lensvormen 

De lenzen vorm is geschikt voor de hoek van lichtuittreding verantwoordelijk. Afhankelijk van de manier waarop u verlichting nodig hebt, kunt ovaal, driehoekig en gewelfde lenzen worden gekozen. Afgevlakte rechthoekig lenzen zijn eveneens beschikbaar.

Lichtsterkte

De lichtsterkte wordt in "mcd" aangegeven. De aanduiding dient als fysieke indicator voor de helderheid van de LED. Eenvoudiger: "mcd" is de eenheid die bepaalt hoe goed het menselijk oog het licht opneemt. 1000 mcd komt overeen met ongeveer de helderheid van één kaars. Neem de volgende hoeveelheden als vuistregel

• kaarslicht = 150 Watt = 15 Lumen
• 1W-LED = 1W = 90 lumen

Uitstraalhoek 

De diameter van de lichtkegel wordt door de reflectiehoek beïnvloed. Hoe groter de stralingshoek, hoe groter de diameter van de lichtkegel. Voor woonruimten zijn verlichtingshoek van 120°. Voor gangen of soortgelijke weg volstaat een verlichtingshoek van 90°. De keuze van de juiste verlichtingshoek is afhankelijk van de plaats en toepassing.

De kleurtemperatuur 

De kleurtemperatuur van lamp wordt in Kelvin aangegeven. Voor een juiste keuze van de benodigde lichtbron wordt verstrekt over de kleurtemperatuur onmisbaar. Lichtkleuren conform DIN 5035 zijn:

• Warmwit:in Kelvin: onder 3300 K
• neutraal wit:in Kelvin: 3300 - 5000 K
• daglichtwit (koudwit):in Kelvin: 5000 K

 

Conclusie:

Bekabelde LED's zijn bijzonder geschikt voor gebruik als signaalgever of voor de verlichting van afzonderlijke gebieden, bijvoorbeeld in de cockpit van de wagen. De stralingshoek in combinatie met de lensvormen bepaalt de beginpositie verlichte bereik van een LED. Vaak worden voor ruimtes verlichtingshoek van 90° of 120° gebruikt. Kleine verlichtingshoek zijn geschikt voor signaallampen, maar moeten toch niet kleiner dan 45° uitvallen. De voorschakelweerstand verhoogt de levensduur en regelt de stroomtoevoer. Als bovengrens mag de weerstand niet meer dan 20 mA aan stroom door.

 

Wat zijn LED's?

Led's zult tegenkomen ons tegenwoordig overal: ongeacht of stoplichten, televisie of de verlichting in persoonlijke en zakelijke ruimtes. Door hun lange levensduur, hun geringe formaat en de varianten zijn voldoende vormen en kleuren spectra hebben zich LEDs in korte tijd ten opzichte van gloeilampen, halogeen- en spaarlampen doorgezet. Achter elke LED zit een heel stuk techniek die wij u ons on line Inktcartridgeadvies kort uit.