Advies

Wat is een beldrukker?

Een beldrukker geeft u het signaal dat iemand zich voor uw pand wil begeven of dat uw aandacht om andere redenen vereist is. Wanneer de drukknop wordt ingedrukt, activeert hij een daarop aangesloten bel, bel of gong voor de voordeur. Wanneer de schakelaar wordt ingedrukt en dus gesloten, klinkt de beltoon, andere varianten van de drukknop onderbreken de schakeling en geven dus het signaal. Beldrukkers zijn bestemd voor gebruik bij de ingang of aan de voorzijde van commerciële of particuliere woningen, voor erfafscheidingen, werkplaatsen of magazijnen. De drukknop kan ook een bel in gebouwen aansturen. Een vakje voor uw naam of een ander opschrift informeert bezoekers buiten het huis voor wie de bel luidt of waar de drukknop voor is. Sommige fabrikanten voegen een neutrale hoes bij, naast de hoes met naamveld. Gebruik dit als u het naamplaatje niet nodig hebt. Een flexibele oplossing voor bedrijven, kantoren met meerdere partijen en ook voor appartementsgebouwen en meergezinswoningen zijn belplaten. Ze bestaan uit verschillende beldrukkers. Elke knop heeft zijn eigen naamplaatje.

Welke soorten beldrukkers zijn er?

U kunt een beldrukker als zelfstandige belknop gebruiken of aansluiten op een bestaand bekabeld deurbelsysteem. Er zijn varianten met aansluitmogelijkheden voor zeer uiteenlopende behoeften om uit te kiezen: Er zijn toetsen voor aansluiting op elektronische deurbellen, deurbellen op batterijen, elektromechanische belsignalen en elektronische deurbellen met meerdere kanalen. Naast beldrukkers en belplaten voor inbouw- of verzonken montage, zijn ook modellen voor opbouwmontage verkrijgbaar. Met hun vlakke en robuuste behuizing zijn ze een goede keuze als u op zoek bent naar een beldrukknop voor zuivere opbouwmontage. Als er geen vaste bedrading mogelijk is, kies dan voor een draadloze radiografische bel. 
Beldrukkers worden aangeboden in een verscheidenheid van metalen, met inbegrip van aluminium, gegoten aluminium, roestvrij staal en messing, evenals kunststof, met inbegrip van acryl en polycarbonaat. Naast de kleuren van de gebruikte metalen zijn gangbare kleuren wit, goud, grijs, zwart, zilver, blauw en transparant in een glanzende of matte afwerking.

Wat zijn de voordelen van een verlichte beldrukker?

Verlichte beldrukkers en modellen met een verlicht naamplaatje zijn gemakkelijk te herkennen in het donker of bij slecht zicht zonder extra licht op het gebouw. Voor belplaten is verlichting belangrijk om na zonsondergang de juiste knop te vinden. Een helder en gelijkmatig verlichte belknop is ook een voordeel in gevaarlijke situaties.
Moderne LED-knoppen werken met LED-lichtelementen, die worden gekenmerkt door een laag stroomverbruik en een lange levensduur. Bij sensorgestuurde LED-beldrukkers gaan de LED's automatisch aan als het donker wordt en weer uit als het daglicht wordt. De drukknop en de verlichting hebben een stroomvoorziening van 8-24V nodig, afhankelijk van het model. De productbeschrijving zal u vertellen of u gelijkstroomvoedingen, wisselstroomtransformatoren of beide kunt gebruiken.

Hoe wordt een beldrukker gemonteerd?

U monteert uw nieuwe beldrukker op de beoogde plaats met schroeven, klemmen of kleefpads. Naast de gebruikelijke wandmontage zijn ook deurmontage of montage op meubilair, zoals een receptiebalie, gebruikelijk. Mobiele drukknoppen met radio en draadloze drukknoppen voor de smart home vereisen geen installatie. Veel draadloze modellen kunnen echter desgewenst permanent worden gemonteerd, zodat de drukknopzender niet verloren kan gaan. Breng de stroomvoorziening tot stand via de aansluitklemmen of kabelklemmen in de behuizing van de drukknop. Voor draadloze beldrukkers, plaats de batterijen of oplaadbare batterijen in de zender.

De bedrading of doorvoer van een beldrukknop is meestal geen probleem en staat beschreven in de handleiding die bij het apparaat wordt geleverd. Bij de meeste toestellen wordt een bedradingsschema meegeleverd. Denk bij de aankoop van het toestel aan de juiste bevestigingsaccessoires zoals klemmateriaal en kabels.

Zorg ervoor dat de draden spanningsloos zijn. Boor een montagegat met de aangegeven diameter. Strip zo nodig de isolatie van de aansluitdraden en voer de draden door de afdichting of rubberen plug op de beoogde plaats. Sluit de draden aan op de klemmen van de drukknop en druk op de verzegeling. Voor LED bel drukknoppen, sluit ook de draden voor het licht aan. Bevestig vervolgens de drukknop op de daarvoor bestemde plaats.

Voer, indien mogelijk, een functionele test uit vóór de eindassemblage. Zo kunt u er zeker van zijn dat de signaaloverdracht naar de bel of intercom naar wens werkt. Om dit te doen, plaatst u de knop volgens uw wensen en drukt u er enkele keren op. Het belsignaal moet elke keer klinken. Zo niet, controleer dan de aansluitingen. Voor een radiografisch model, kies een andere montageplaats.

Bij modellen met een typeplaatje, etiketteer de daarvoor bestemde papierstrook alvorens de behuizing te sluiten.

Waar moet u rekening mee houden als u een beldrukker koopt?

  • Contactvermogen: Het maximale contactvermogen beschrijft de elektrische eigenschappen van het toestel. Het specificeert de elektrische eisen, bijvoorbeeld voor welke spanningen en stromen de knop van het belplateau geschikt is. 
  • Afmeting: Let bij de aankoop op de diameter of de inbouwdiameter, de inbouwdiepte en de hoogte. Deze laatste geeft aan hoe ver de knop uitsteekt na de installatie. Beldrukknoppen voor inbouw in bedieningspanelen, frames, strips en behuizingen geven de paneeldikte aan waarvoor het model geschikt is.
  • IP-bescherming: Veel drukknoppen zijn water- en stofdicht. U kunt de specifieke beschermingsklasse te weten komen door te kijken naar de IP-beschermingsklasse. Water- en stofdichte modellen hebben een IP65-rating of hoger en zijn ontworpen voor extreme omstandigheden en temperaturen, van -30 °C tot 60 °C. Ze zijn ook geschikt voor onbeschermde buitengevels van gebouwen, werkplaatsen en productiehallen. IP44 is de minimale beschermingsgraad tegen spatwater uit alle richtingen.
  • Schakelmechanisme: Een beldrukker met een piëzo-element is robuuster en duurzamer dan een klassieke beldrukknop waarvan het contactmechanisme bewegende onderdelen gebruikt.