Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

 

Alles in beeld met bekabelde bewakingscamera's

Bekabelde bewakingscamera's zijn weliswaar niet zo flexibel inzetbaar zoals draadloze uitvoeringen, maar bieden meer veiligheid tegen digitale aanvallen. U initieert signalen betrouwbaar en snel verder en werken grotendeels storingsvrij. Welke soorten kabelgebonden camera's er zijn en wat er bij aankoop te let geldt, leest u in onze adviseur.

  • Wat zijn bekabelde bewakingscamera's?

  • Uitvoeringen van bekabelde bewakingscamera's

  • Bewakingscamera's met kabel voor gebruik buitenshuis

  • Voor integratie in het netwerk: draadgebonden IP-camera's

  • Criteria voor bekabelde bewakingscamera's - waar komt het aan?

  • Onze Praktijktip: outdoor-camera's onopvallend worden geplaatst

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over bekabelde bewakingscamera's

 

Wat zijn bekabelde bewakingscamera's?

Bewakingscamera's zijn het hart van een elke video-bewakingsinstallatie. Het gaat om foto- of videocamera's die voor permanente of tijdelijke controle op bepaalde gebieden of objecten worden gebruikt. Het doel van bewakingscamera's is in de openbare ruimte te verhogen, ongeoorloofde handelingen opnemen en later als bewijsmateriaal te kunnen gebruiken of ook potentiële inbrekers af te schrikken.

Bij kabelgebonden bewakingscamera's worden de signalen niet over draadloze, maar via kabel op de inbraakcentrale station van de videobewakingssysteem doorgegeven. De opgenomen video's en foto's kunnen in de live-stream op een monitor weergegeven of worden opgeslagen om deze op een later tijdstip te kunnen bekijken. Weliswaar ontstaat bij het leggen van een kabel extra inspanningen, de moeite loont echter worden gemeten aan het feit dat bekabelde camera's via se geen radiostoringen worden blootgesteld. Ze onderscheiden permanent op en zijn met name geschikt voor de langdurige bewaking zeer goed. Weliswaar wordt vaak het argument dat wifi-camera's een hogere bereik bereiken, maar dat is helemaal niet altijd het geval. Het bereik van wifi-camera's zijn beperkt. Vaak kunnen de signalen niet door meer dan twee massieve muren heen worden overgebracht. Bovendien wordt de snelheid van de wifi-verbinding soms aantasten. Dit is relevant, indien men het wifi naderhand nog ook nog voor het streamen en dergelijke wil gebruiken.

Voor het verzenden van de signalen zijn bekabelde bewakingscamera's vaak met coax-kabels uitgerust. U kunt gegevens meer dan 100 meter ver kunt overdragen. Tweedraads-overdrachten met paren-getwiste kabels maken een bereik van meer dan een aantal kilometers. Glasvezelkabels zijn zelfs erbij spraakbestanden informatie over meerdere kilometers lange afstanden te versturen.

Controle camera's
 

Uitvoeringen van bekabelde bewakingscamera's

Bewakingscamera's zijn in verschillende modellen verkrijgbaar. Ze onderscheiden zich door individuele voor- en nadelen uit en zijn geschikt voor verschillende toepassingsgebieden.

Controle camera's

Domecamera's zijn weliswaar vaak als draadloze wifi-camera's geconstrueerd, maar worden ook met data- en stroomkabel aangeboden. Het gaat om bewakingscamera's die zich in een halfronde behuizing met een koepel van kunststof bevinden. De koepel is in de regel getint, wat het voordeel biedt en dat de uitlijning van de camera moeilijk zichtbaar is. Vanwege de constructie worden domecamera's bij voorkeur aan het plafond aangebracht. Ze zijn afhankelijk van de uitvoering voor de videobewaking binnen- of buitenshuis. Omdat domecamera's recht compact zijn, kunnen ze ruimtebesparend en daarom enige afmetingen onopvallend plaatsen. Ze worden vaak op openbare plaatsen, in verkeersmiddelen en in principe bij risico bereiken gebruikt. De reden daarvoor is, dat domecamera's meestal beter tegen vandalismebestendig zijn dan andere camera's en bovendien een zeer groot gezichtsveld kan worden voldaan, in het bijzonder wanneer de camera zich achter de koepel zwenken en kantelt. Dat is het geval als het om zogenaamde PTZ-camera's gaat. PTZ-camera's (PTZ = pan-/tilt-zoom) bent met een beweegbare lens, die in alle richtingen zwenkbaar is en dus een 360°-gebied afdekken. Omdat de camera's altijd weer opnieuw worden gericht, bent u flexibeler te gebruiken als vaste uitvoeringen. PTZ-camera's zijn meestal in de dome type, maar ook als bullet camera's (met gemotoriseerd zwenkarm) uitgevoerd.

Bullet Camera's dragen hun naam niet zonder reden. Het Engelse woord bullet betekent in het Duits geweer kogel en zegt veel over de karakteristieke vorm van de camera's. Ze zijn voorzien van een houder waarmee u aan de wand of het plafond worden gemonteerd. Bullet camera's zijn goed zichtbaar, wat het voordeel heeft dat ze afschrikwekkend voor potentiële inbrekers werking kunnen hebben. Er zijn echter ook mini-camera's, die vanwege hun kleinere afmetingen minder snel zullen opvallen.

Boxcamera's zijn bullet camera's net zo, echter veeleer bak vormig geconstrueerd. Bovendien is uw lens buiten de behuizing gemonteerd, terwijl het lenzen bij bullet camera's door de behuizing beschermd zijn. Het voordeel van boxcamera's is dat het objectief op elk gewenst moment kan worden gewisseld. Bij bullet camera's is de niet zonder meer mogelijk, omdat het objectief ingebouwd in de behuizing en daarom moeilijk toegankelijk is.

Controle camera's
 

Bewakingscamera's met kabel voor gebruik buitenshuis

Bekabelde bewakingscamera's worden als indoor- en outdoor bewakingscamera's aangeboden. Bij gebruik buitenshuis zijn de camera en de kabel invloeden zoals sneeuw, regen, kou en hitte, daarom moet u op een voldoende bescherming van beide componenten te letten. Indoor-uitvoeringen zijn normaliter niet ontworpen. Hier bestaat het gevaar, dat de cameralens beslaat of vochtigheid in het inwendige binnendringt en de elektronica beschadigd.

Outdoor bewakingscamera's moeten ten minste met de beschermingsklasse IP65, beter nog IP66 aangegeven zijn. De markering IP65 geeft aan dat de outdoor-camera stofdicht en bestand tegen sterke waterstralen is. Uitvoeringen van de beschermingsklasse IP66 zijn zelfs beschermd tegen tijdelijk onderdompelen. Bewakingscamera's die buiten worden aangebracht, beschikken vaak over een behuizing van roestvrij aluminium of staal en zijn met speciale afdichtingen. 

Meer te IP-beschermklassen leert

Een zwak punt draadgebonden Outdoor bewakingscamera's is de in- resp. plaats van de kabel, omdat hier nog steeds stof en water kunnen binnendringen. Daarom moet de geleider op de beste binnenliggend plaatsvinden, bijvoorbeeld in een socket waar op de voedingskabel wordt verbonden. Kabel voor outdoor videobewakingssystemen moeten bovendien tegen UV-licht en tegen overspanning beschermd zijn. In dit verband is een bliksembeveiliging installatie aan te bevelen.

 

Voor integratie in het netwerk: draadgebonden IP-camera's

Controle camera's

Het voordeel van IP-camera's (ook netwerkcamera's genoemd) is dat u zich in een bestaand computernetwerk gebruiken resp. in het Smart Home kunnen worden geïntegreerd. Ze bieden de mogelijkheid om opgenomen beelden en video's op de PC, smartphone of tablet te kunnen bekijken en zijn vaak via app bestuurbaar . Sommige IP-bewakingscamera's bieden bovendien een alarmfunctie en verstuurt een push-bericht zodra een bewegingsdetectie binnen of buiten gebeurt. Vaak zijn IP-camera's deel van complexe alarminstallaties en -systemen. 

Weliswaar zijn IP-camera's (IP = Internet Protocol) vaak als wifi-bewakingscamera's uitgevoerd, maar u bent er ook in draadgebonden uitvoering verkrijgbaar. Hierbij worden ze met behulp van een Ethernet- of LAN-kabel met de router verbonden. Om de stroomvoorziening te garanderen, is bij PoE-IP-camera's niet eens een extra stroomkabel nodig. U trekt de bedrijfsstroom eenvoudig via de netwerkkabel (PoE = Power over Ethernet). 

Om een IP-camera aan te sluiten, verbindt u ze (indien van toepassing) met een stroombron en vervolgens via LAN-kabel met de netwerkrouter. Na de invoer van het IP-adres wordt het IP-camera ingesteld worden, hiervoor is meestal een geschikte software door de fabrikant bijgeleverd. In aansluiting kan men de IP-camera comfortabel op de PC configureren. Opgenomen video's en foto's kunnen meestal op een microSD-kaart, een FTP-server of een cloud-opslagplaats worden beveiligd.

 

Criteria voor bekabelde bewakingscamera's - waar komt het aan?

Bij de aanschaf van een bekabelde bewakingscamera geldt deze eerst te bedenken wat voor soort videobewakingssysteem het beste aan uw behoeften voldoet. Als u op zoek bent naar een digitale bewaking camera zoeken, die zich in het netwerk integreren kan worden, neemt u voor een IP-camera kiezen. Praferieren u een bewakingssysteem met koppeling aan een digitale videorecorder (kort: DVR), kiest u voor een passende analoge camera.

Een noemenswaardig drukrisico oplevert criterium bij de keuze van een bewakingscamera is uw resolutie . SD-uitvoeringen (SD = Standard Definition) bijvoorbeeld herkennen eenvoudige objecten en bewegingen, maar geen details. HD-camera's daarentegen (HD = High Definition) herkent ook subtiliteiten en produceren zelfs bij zoomen scherpe beelden. Full-HD-camera's kunt u zeer scherpe en heldere video's op en zijn inmiddels standaard. Het is de juiste keuze als het bewakingsgebied iets verder weg ligt. Let op: hoe beter de resolutie , des te groter de videobestanden . Opnamen in Full HD neemt een en ander aan opslagcapaciteit in beslag. Dit geldt er rekening mee wanneer de gegevens via cloud-opslag of op de harde schijf dienen te worden. Overweging rekening te houden is bovendien dat apparaten met hoge resolutie meestal ook duurder zijn. Het is belangrijk dat de resolutie het gebruiksdoel voldoet.

De brandpuntsafstand van de cameraobjectief moet eveneens worden genomen. Een korte brandpuntsafstand gaat met een brede kijkhoek. De beelduitsnede wordt groter en de opgenomen objecten verschijnen kleiner. Camera's met korte brandpuntsafstand zijn de juiste keuze om grote gebieden te bewaken. Omgekeerd geldt: wanneer de beelduitsnede klein zijn, moet de brandpuntsafstand groot uitvallen. Omdat het opgenomen gebied restrictie, verschijnen de objecten groter. Handig zijn bewakingscamera's met veranderbare brandpuntsafstand om voor elke toepassing de juiste kijkhoek te kunnen instellen.
Voor video-opnamen bij nacht zijn daglicht camera's in de regel niet geschikt. Hier moet u in apparaten, die speciaal voor nachtzicht zijn ontworpen. Om goede opnamen in het donker te kunnen uitvoeren, moet nachtzicht camera's met infrarood-LED's hebben, waarmee het bewakingsgebied vrijwel onzichtbaar verlichten. Bij kleine camera's is meestal alleen een nachtzicht in enkele meter bereik mogelijk, omdat gewoonweg de ruimte ontbreekt om voldoende led's in te bouwen. Professionele Nachtzicht camera's zijn meestal uitgerust met hoogwaardige infrarood-sensoren en een extra infraroodfilter uitgerust, die de IR-stralen geblokkeerd, zodra de lichtomstandigheden beter worden. Op deze manier kunt u ook bij daglicht beelden en video's in natuurlijke kleuren opnemen. 

Controle camera's

In onze online shop vindt u van de IP-camera met full-HD-resolutie tot de analoge, outdoor-compatibele bullet camera een groot aantal verschillende bewakingscamera's, zodat voor elke behoefte een geschikte uitvoering wordt gevonden.

 

Onze Praktijktip: outdoor-camera's onopvallend worden geplaatst

Wie zijn buiten-camera zo verborgen aanbrengen, kan u bijvoorbeeld onder een schuin dak of onder een uitstekende voorwerp worden weggewerkt. De gezichtsveld mag echter niet worden gehinderd. Als dit niet mogelijk is, kunt u de camera met klevers of met een paar takjes of grashalmen camoufleren om u minder opvallend vorm te geven. Als alternatief beschilderen u de behuizing in camouflagekleuren, zoals men dit van de wildcamera's kent. Neem : er zijn strenge wettelijke verplichtingen en talrijke beperkingen op het gebruik van bewakingscamera's, om er zeker van te zijn dat de privacy en rechten van personen worden verleend. Informeer uzelf vóór de installatie van een camera via de geldende wetgeving.

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen met bekabelde bewakingscamera's

Wat betekent CCTV?

Als CCTV (Closed circuit Television) bedoelt men een gesloten systeem met vast geïnstalleerde bewakingscamera's. De term is afgeleid van de gesloten kabelverbinding af die tussen de camera en het beeldscherm bestaat. CCTV-systemen worden steeds vaker van netwerkgebaseerde bewakingssystemen losgemaakt.

Wat moet ik bij de installatie van een bewakingscamera in de directe omgeving?

Is de camera voor de bewaking van een nabije bedoeld, moet in geen geval te hoog worden aangebracht. Gezichten van personen, kunnen alleen worden geregistreerd, als u uw blik naar boven is gericht. Om de ideale hoogte voor de installatie te bepalen, bepaalt men eerst de afstand tussen de camera en het te bewaken gebied (bijv. het tuinhek) en rekent 1,5 m toe. Het resultaat is van de maximale hoogte. Hoger moet de camera als te verwachten staat dat u vandalisme is blootgesteld.