bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Met een bitset is geen enkele schroef u te slim af. Een bitset koopt u natuurlijk via conrad.be. Veilig winkelen ✓ Betalen op rekening ✓

Bitset: het geschikte exemplaar vinden

Dat in elke toolbox een complete bitset thuishoort, zal niemand in twijfel trekken. De echte kwestie is echter wat een complete bitset nu net is. Wat mag niet ontbreken in een bitset? Hoe vindt u een geschikt exemplaar? We leggen u graag het een en ander uit.

De ideale bitset voor u

Om een goede bitset te vinden, besteedt u vooral aandacht aan de schroeven. De meest gebruikte schroef is de kruiskopschroef, te herkennen aan zijn typerend plusje. Net omdat de kruiskopschroef zo vaak voorkomt, mag de bijhorende bit zeker niet ontbreken. Ga daarom steeds na of de bitset een zogenoemde philipsbit bevat, wat bijna altijd het geval is. Voor een complete set gaat u voor verschillende uitvoeringen en maten van dit bitje.

Eventueel voegt u daar best ook nog een Pozidriv-bit aan toe. Dit type bit gebruikt u voor de gelijknamige Pozidriv-schroeven die sterk lijken op de kruiskop, maar van extra inkepingen zijn voorzien. Ook een sleufkopbit voor platkopschroeven mag voor een professional niet ontbreken.

De ideale bitset voor professionals

Professionele klusjesmannen kunnen bovenstaande bits steeds gebruiken, maar kennen natuurlijk een aantal extra noden. Om voor elke schroef een geschikt exemplaar te hebben, is er voor hen een extra uitgebreide bitset. Daarom voegen we bijvoorbeeld de stervormige Torx-bit aan hun uitrusting toe. Omdat dergelijke stervormige schroeven precisie eisen, zorgen we ervoor dat ze de Torx-bit in alle maten hebben.

Of u al dan niet een inbusbit nodig hebt? Die afweging kunt u zelf maken. Metrische schroeven kunt u immers eenvoudig vast- en losdraaien met behulp van een inbussleutel. In principe hebt u daarvoor geen speciale bit nodig. Sommige professionelen gebruiken hun inbussleutel echter erg vaak en kiezen dan ook voor de bijhorende inbusbit. Installateurs hebben ze bijvoorbeeld standaard op zak, maar ook klusjesmannen kunnen zelden zonder.

Verkrijgbaar in uiteenlopende materiaalsoorten

Het merk zegt eigenlijk niets over de kwaliteit van een bitset. Het materiaal waaruit de set werd gemaakt, is daarentegen erg belangrijk. Heel vaak gaat het om klassiek staal of RvS, maar houd er rekening mee dat er ook andere staalvarianten zijn. De stevigste bitset wordt vervaardigd uit gelegeerd staal. Bij Conrad vindt u bijvoorbeeld bitsets met een legering van chroom, molybdeen, silicium, mangaan en vanadium. Dit type bitset heeft een iets hoger prijskaartje, maar gaat veel langer mee. Het is dan ook een echte aanrader voor professionele gebruikers die niet om de haverklap nieuwe bits willen kopen.

Altijd een geschikte bitset

Via onze uitgebreide filtermogelijkheid vindt u eenvoudig welke bits in de bitset terug te vinden zijn. Ook de compacte bitsets van Metabo zijn een goed idee. Hierin zijn immers alle courante bits terug te vinden. Bovendien komt het geheel met een handige bithouder of een kleine LED-zaklamp in het kistje. Ideaal om die ene schroef in de hoek te belichten!