bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Maak draadloze geluidssystemen met een Bluetooth®-adapter

Bluetooth-adapters bieden gebruikers de handige optie om het hifisysteem thuis vanaf hun smartphone te bedienen of het audiosignaal draadloos via een hoofdtelefoon te ontvangen wanneer ze onderweg naar muziek luisteren.

Op deze pagina laten we zien hoe een Bluetooth-adapter als extra interface functioneert en welke apparaten erop kunnen worden aangesloten. Het behandelt ook het onderscheid tussen Bluetooth-ontvangers en Bluetooth-zenders. Dit is belangrijk om geen verkeerde aankoop te doen.Wat is een bluetooth-adapter?

Nog maar enkele decennia geleden waren kabels nodig om gegevens te verzenden. Met de invoering van draadloze technologie zouden draadloze contacten in steeds meer gebieden mogelijk kunnen worden gemaakt. Bluetooth is een van deze ontwikkelingen.

De naam Bluetooth gaat terug op een koning van Denemarken en Noorwegen, Harald I "Blauzahn" Gormsson. Hij was een meester in communicatie voor zijn tijd. Oorspronkelijk was het epitheton Bluetooth slechts een codenaam, maar werd later overgenomen als merknaam.

Er zijn tal van apparaten die klaar zijn om met Bluetooth te werken en ook apparaten die dat niet kunnen. Hier komen adapters om de hoek kijken.

Zij verbinden een Bluetooth-zendapparaat met een tweede apparaat dat eigenlijk geen Bluetooth-ontvanger heeft. Smartphone en autoradio worden zo compatibel, in die zin dat de smartphone muziek naar de radio kan sturen.

Omgekeerd kunnen oude apparaten zoals MP3-spelers die nog geen ingebouwde Bluetooth-zender hebben, met de juiste adapter Bluetooth-apparaten worden. Op die manier kan het signaal worden doorgegeven aan een Bluetooth-hoofdtelefoon.

Praktische tip:

U moet dus van tevoren weten of u van een oud apparaat een Bluetooth-zender of van een oud apparaat een ontvanger van de Bluetooth-signalen wilt maken. Er zijn ook adaptermodellen die zenders en ontvangers zijn.Hoe werkt bluetooth?

Bluetooth is een radiostandaard die, in tegenstelling tot wifi, niet bedoeld is voor lange afstanden. De ISM-band wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen tussen twee Bluetooth-apparaten. Hiervoor wordt een bandbreedte van 2,402 GHz tot 2,480 GHz bezet. In totaal worden 79 stappen gebruikt, elk met een tussenruimte van 1,0 MHz.

Om met elkaar te kunnen verbinden, moeten beide apparaten Bluetooth hebben. Als ze op het moment van fabricage ontworpen zijn om geschikt te zijn voor Bluetooth, is er een chip ingebouwd. Deze chip dient als zender en ontvanger, d.w.z. als zendontvanger.

Als een apparaat geen interne Bluetooth-zender heeft, kan een adapter worden gebruikt. Hij kan het Bluetooth-signaal uitzenden als zender of inkomende signalen evalueren als ontvanger. Om Bluetooth-signalen toe te wijzen, heeft elk apparaat een serienummer. Deze is 48 bits groot en maakt ondubbelzinnige communicatie mogelijk.Waarvoor worden bluetooth-adapters gebruikt?

Voor de toepassing is het cruciaal dat u weet welke apparaten de adapter moet aansluiten voordat u koopt. Dienovereenkomstig zijn er modellen met verschillende interfaces.

Cinch

Als hifi-adapter is meestal een cinch-connector nodig. Dit is de standaard voor coaxiale connectoren en is daarom te vinden op de meeste stereosystemen.

Greep

De stekker wordt nog steeds veel gebruikt. Het zit bijvoorbeeld op microfoons en koptelefoons. Daarom zijn oude MP3-spelers of autoradio's uitgerust met een aansluiting voor deze stekkers.

USB en Micro-USB

Heel vaak zal een Bluetooth-adapter een USB-interface gebruiken om een signaal draadloos te transporteren. Met behulp van een USB Bluetooth-adapter kan een computer met een vrije USB-poort eenvoudig worden uitgerust met USB Bluetooth. Dit wordt ook wel een Bluetooth dongle genoemd. Er zijn ook Bluetooth USB-adapters beschikbaar voor toetsenborden en notebooks.

S/PDIF respectievelijk Toslink

Voor oudere audiosystemen zijn Bluetooth-adapters relevant, die ervoor zorgen dat optische gegevens worden voorbereid voor digitale gegevensoverdracht. S/PDIF en Toslink kunnen hiervoor als synoniemen worden opgevat.Wat moet u weten over Bluetooth-versies?

Bluetooth is in de loop der decennia voortdurend verder ontwikkeld.

 

  • Versie 1.0 kon slechts één megabit per seconde verzenden.

  • Met versie 2.0 was het al 2,1 megabit per seconde.

  • Een grote sprong werd gemaakt naar versie 3.0, want nu was 24 megabit per seconde mogelijk. Het energieverbruik was hier echter relatief hoog.

  • Versie 4.0 is efficiënter bij dezelfde datasnelheid en biedt ook een betere veiligheidsnorm.

  • Sinds 2017 is Bluetooth 4.0 ingehaald door Bluetooth 5.0. Vanaf 5.0. werden de datasnelheid en het bereik verder vergroot. De laatste upgrade was versie 5.1 in 2019.


Waar moet u op letten als u een bluetooth-adapter koopt?

Zodra de juiste adapter is gevonden en u het zonder vervelende kabels kunt stellen, wordt het dagelijks leven digitaler. Voor perfect genot zijn er nog meer aankoopcriteria waarop u moet letten.

Reikwijdte

Zenders en ontvangers transporteren de signalen op de ISM-band en hebben daarom op zich een beperkt bereik. Afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat zijn er echter verschillende maximaal haalbare afstanden. Tussen twee en 100 meter wordt mogelijk geacht. De meeste Bluetooth-apparaten hebben een bereik van tien meter.

Batterijvoeding

Bluetooth-adapters moeten uiteraard ook van stroom worden voorzien. Een geïntegreerde oplaadbare batterij zorgt voor de nodige energie. Om hem op te laden hebben veel adapters een extra interface. In de regel is dit een aansluiting voor USB of micro-USB. Hierop wordt de USB-kabel aangesloten.

Afmetingen en gewicht

Als een USB Bluetooth-adapter alleen op de PC moet worden aangesloten, zijn grootte en gewicht minder belangrijk. Dat is anders als de adapter vaak onderweg wordt gebruikt, bijvoorbeeld als USB-stick.

Hoe belangrijker het aspect mobiliteit, hoe belangrijker kleine afmetingen en enkele grammen gewicht worden. Veel adapters wegen minder dan honderd gram en zijn beperkt tot lengtes en breedtes van minder dan tien centimeter.

Praktische tip: Het bereik wordt altijd gegeven in het vrije veld. Dit betekent dat de afstanden werden bepaald zonder obstakels. Maar zelfs de stof van een jaszak is een obstakel en beperkt de haalbare maximale waarde in het dagelijks leven.