bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

C batterijen, voor apparaten die veel stroom verbruiken

Heeft u een set C batterijen nodig? Dan bent u bij Conrad op de juiste plek. Wij zijn specialist in diverse soorten batterijen en accu’s, waaronder ook de C batterij, die ook baby of Engelse staafbatterij genoemd wordt. De technische benaming voor deze batterijen is de R14 batterij (voor eenmalig gebruik) of HR14 (oplaadbare batterijen). Qua diameter zijn de batterijen een stuk groter dan de standaard. De beste C batterijen zijn zogenaamde NiMH batterijen, waarbij NiMH staat voor nikkelmetaalhydride. Deze batterijen zijn geschikt voor apparaten die snel veel stroom opslokken. Denkt u maar aan zaklampen of camera’s.

De batterij type C is onmisbaar voor krachtige toestellen

C batterijen en batterijen in het algemeen zijn nog steeds onmisbaar om apparaten van stroom te voorzien. Een C batterij, en tegelijk ook elke andere batterij, is een object dat chemische energie omzet in voltage. Dit voltage zorgt er op zijn beurt voor dat elektrische stroom ontstaat en dat uw zaklamp of ander apparaat functioneert. In een batterij vindt u telkens hetzelfde terug: twee plaatjes gemaakt uit verschillende metalen die in een chemische oplossing gedompeld zijn, meer bepaald elektrolyt. De metalen reageren samen met het elektrolyt en produceren stroom die accumuleert op de negatief geladen pool, ook de anode genoemd. De positieve kant, de kathode, heeft deze lading niet en hier wordt de stroom zelfs weggezogen. Daardoor ontstaat er een bepaald voltage tussen de twee kanten.

Type C batterij behoort tot de grote cilindrische batterijen

De C batterij behoort tot de groep van de zogenaamde cilindrische batterijen, samen met de soorten AAA, AA, C en D. In het geval van deze batterijen is de kathode, dus de positieve zijde, de kant met het metalen uitsteeksel of punt. De negatieve zijde is plat. Wist u trouwens dat er ook gewoon A en B-batterijen bestaan? Deze zijn echter nooit echt doorgebroken. Voor elektronische toestellen gebruikt u ze dan ook zelden.

Hoe meet u de werking van uw C batterijen met een multimeter?

Om de werking van een C-batterij te meten, kunt u altijd een multimeter gebruiken. Daarvoor zet u de schakelaar voor DC-voltage op 20 volt, en houdt de positieve en negatieve meetpen tegen de positieve en negatieve pool van de batterij. Hierdoor krijgt u het resultaat te zien, wat het verschil is tussen het voltage in de positieve en de negatieve pool.

Herlaadbare of niet herlaadbare C batterijen?

Bij de C batterijen heeft u de keuze tussen herlaadbare en niet herlaadbare batterijen. Herlaadbare C batterijen kosten iets meer dan niet herlaadbare batterijen. Ze gaan echter langer mee, omdat u ze keer op keer kunt opladen als ze leeg zijn. Indien u investeert in herlaadbare batterijen, dan doet u uw voordeel met kwaliteitsvolle accessoires zoals een batterijlader of een batterijhouder. Hiermee houdt u de batterijen in topvorm.

Kwaliteitsvolle C batterijen met een grote capaciteit

Er bestaan veel verschillende soorten batterijen. Bovendien zijn er grote verschillen tussen diverse batterijen. Bij Conrad hebben we een groot aanbod kwaliteitsvolle C batterijen. Elke C accu heeft bij ons een royale capaciteit van minstens 2400 mAh. Daardoor blijft de tank van de batterij letterlijk langer vol en kunt u een elektronisch toestel of een bepaald elektronisch project langer van stroom voorzien voordat u de batterij opnieuw moet opladen of vervangen.

Daarnaast zijn er nog andere belangrijke criteria. Zo zijn de C batterijen geschikt voor hoge stroomsterktes en zijn ze voorgeladen als u ze koopt. Ook goed om te weten is dat een C batterij een geringe zelfontlading kent. Bewaart u ze een tijdje in de kast, dan kunt u ze snel gebruiken zonder ze eerst te moeten opladen. C batterijen van kwaliteitsmerken zijn bovendien ook duurzaam (u kunt ze tot wel duizend keer opladen) terwijl dat aantal bij veel andere oplaadbare batterijen beperkter is. Verder hechten we er bij Conrad veel belang aan dat C batterijen zo ecologisch mogelijk geproduceerd worden en weinig impact hebben op het milieu bij de productie.