bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

 

Interessante feiten over campingsatellietsystemen

 • Wat is een Camping SAT-systeem?

 • Wat zijn de componenten van een Camping SAT-systeem?

 • Waar moet u op letten bij het kopen van campingsatellietsystemen?

 • In focus: wereldwijde ontvangst

 • Veelgestelde vragen: de meest voorkomende vragen over Camping SAT-systemen

 • Conclusie: zo koopt u het juiste Camping SAT-systeem

Wat is een Camping SAT-systeem?

Om tijdens je vakantie op de camping niet te hoeven missen van het gebruikelijke televisieprogramma, zijn er compacte campingsatellietsystemen die snel kunnen worden opgezet als je op je bestemming aankomt. In tegenstelling tot SAT-systemen voor permanente installatie, moeten camping-SAT-systemen enerzijds compact zijn en zo snel mogelijk de juiste satelliet op de vakantielocatie ontvangen. Naast gebruik op reis worden Camping SAT-systemen ook gebruikt waar de installatie van een groter systeem niet is toegestaan (in sommige huurappartementen) of om andere redenen niet rendabel is (bijvoorbeeld voor een WK voetbalfeest in het tuinhuisje).

Wat zijn de componenten van een Camping SAT-systeem?

SAT-antenne
Het centrale onderdeel van elk SAT-systeem is altijd de SAT-antenne, die de beeld- en geluidsgegevens van de satelliet ontvangt. De antenne kan een ronde SAT-spiegel (parabolische spiegel) zijn die de ontvangen golven op een bepaald punt bundelt, of het kan een platte antenne zijn die een grotere openingshoek biedt. De SAT-antenne is het onderdeel dat op de satelliet moet worden gericht. Er zijn goedkope varianten die handmatig uitgelijnd moeten worden en comfortabelere modellen die zichzelf automatisch uitlijnen.

LNB-ontvanger
De LNB (Low Noise Block Converter) of ontvangstkop versterkt de ontvangen satellietsignalen en vertaalt deze naar een signaal dat de satellietontvanger kan verwerken. Bij SAT-spiegels wordt de LNB voor de spiegel gemonteerd en absorbeert deze de gebundelde golven; bij platte antennes is de LNB in de antenne geïntegreerd. Het aantal deelnemers, d.w.z. het aantal aansluitbare satellietontvangers, wordt bepaald door de LNB. De overgrote meerderheid van campingsatellietsystemen hebben enkele LNB's, dat wil zeggen LNB's waarop slechts één ontvanger kan worden aangesloten, maar er zijn ook modellen die meer deelnemers ondersteunen. De LNB wordt via de antennekabel van stroom voorzien, een extra voeding voor de LNB is niet nodig.

Verbindingskabel
De LNB is verbonden met de satellietontvanger met een coaxkabel, de antennekabel, die tv-signalen naar de ontvanger en elektriciteit naar de LNB transporteert. Veel campingsatellietsystemen bevatten een antenneaansluitkabel die meestal 10 m lang is, maar het is logisch om voordat u op reis gaat te weten of de meegeleverde kabel lang genoeg is voor het beoogde gebruik.

Ontvanger
Camping SAT-systemen zijn verkrijgbaar met of zonder ontvanger. Complete sets hebben als voordeel dat het campingsatellietsysteem meestal direct klaar is voor gebruik, bij systemen zonder ontvanger kunnen bestaande ontvangers toch gebruikt worden. Sommige ontvangers bieden meer dan alleen de ontvangst van tv-kanalen, maar kunnen mogelijk alleen hun volledige scala aan functies gebruiken met de juiste televisie. Camping SAT-systemen met ontvangers bevatten vaak ook een sigarettenaansteker-kabel voor de stroomvoorziening, wat praktisch is omdat een normaal stopcontact niet altijd beschikbaar is tijdens het kamperen.

Hechting
Er zijn mobiele en ingebouwde camping SAT-systemen, d.w.z. camping-SAT-systemen die alleen op de bestemming worden opgesteld en die permanent op de stacaravan of caravan zijn geïnstalleerd en tijdens de reis eenvoudig worden opgevouwen. Camping SAT-systemen hebben meestal zuignapvoeten, masthouders of muurbeugels om de satellietantenne te bevestigen. Zuignapvoeten zijn de snelste oplossing om de SAT-antenne te bevestigen, maar houden alleen op gladde oppervlakken vast. Mastbeugels kunnen worden bevestigd aan leuningen, handgrepen en verticale palen en bieden meer ondersteuning. De veiligste oplossing zijn muurbeugels, die vaak moeilijk te implementeren zijn, vooral tijdens het kamperen.

Waar moet u op letten bij het kopen van campingsatellietsystemen?

SAT-antenne

 • Parabolische spiegel of platte antenne
 • Spiegel diameter
 • Aantal deelnemers
 • Automatische uitlijning

Ontvanger

 • inbegrepen of niet inbegrepen
 • SD of HD
 • 230 of 12 volt (stopcontact of sigarettenaansteker)
 • USB-aansluiting voor het afspelen van bestanden
 • TimeShift-functie
 • Kaartsleuven voor betaaltelevisie

Onze praktische tip: antennes aarden

Met name antennes die buiten staan opgesteld dienen geaard te zijn. Zeker als het om uitzendwerk gaat, hebben veel mensen de neiging om veiligheidsaspecten buiten beschouwing te laten, maar in het geval van een claim kunnen er moeilijkheden zijn met de verzekering. Tijdens onweer moeten elektronische apparaten altijd mechanisch worden gescheiden van de antennekabel.

In focus: wereldwijde ontvangst

Niet elke satelliet (orbitale positie) kan vanaf elk punt op aarde worden waargenomen. Dit is niet een kwestie van het ontwerp van het campingsatellietsysteem, maar eerder de functionaliteit van de satelliet-tv. De opvangmogelijkheden in de vakantieregio kunt u meestal online vernemen. Bij veel sets wordt een kompas meegeleverd om de satellietschotel correct uit te lijnen op de doellocatie.

Veelgestelde vragen: de meest voorkomende vragen over Camping SAT-systemen

Is het mogelijk om een camping-satellietsysteem in het appartement te gebruiken?
Ja, campingsatellietsystemen kunnen ook in het appartement worden gebruikt, maar de stroomvoorziening moet worden gecontroleerd voor sets inclusief ontvangers, de campingsatellietontvanger mag alleen op 12 volt werken en mogelijk is een adapter of tweede apparaat nodig.

Kan ik ook radioprogramma's ontvangen met een Camping SAT-systeem?
Ja, want een camping SAT-systeem verschilt van een normaal SAT-systeem in termen van mobiliteit, niet in termen van basisfunctionaliteit. Een campingsatellietsysteem kan dus worden gebruikt om uw favoriete radiostation (als deze via satelliet wordt uitgezonden) in het buitenland te ontvangen.

Waar bewaar ik mijn Camping SAT-systeem als het niet in gebruik is?
Mobiele campingsatellietsystemen worden doorgaans geleverd in een stevige koffer waarin alle componenten veilig zijn opgeborgen. Reisvoorbereiding begint dus niet met een grootschalige zoektocht.

Conclusie: hoe u het juiste satellietsysteem voor campings kunt vinden

Bij het kiezen van het juiste Camping SAT-systeem is niet alleen uw persoonlijke televisie- of radiogedrag van belang, maar ook het soort gebruik. Iemand die gewoon tv-nieuws uit zijn eigen land wil kijken, stelt andere eisen aan het technische ontwerp van het Camping SAT-systeem dan een filmliefhebber die ook op reis niet zonder zijn Dolby Surround-systeem wil. En het handmatig uitlijnen van de antenne is veel minder een probleem voor iemand die twee weken op één plek doorbrengt of die het systeem meer stationair wil gebruiken dan voor een globetrotter die elke nacht op een nieuwe locatie doorbrengt. De selectie begint bij jou en je wensen. Maar maakt u zich geen zorgen: het assortiment van Conrad is uitgebreid genoeg om uw droomsysteem te vinden.