bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Wat u moet weten over CB-radio's

  • Wat is CB-radio?

  • Wat zijn CB-radio's?

  • Welke bereiken zijn mogelijk met CB-radio's?

  • Toepassingen van CB-radio's

  • Welke CB-radio's zijn er?

  • Instructies voor het gebruik van CB-radio's

Wat is CB-radio?

Portofoon

De term "CB-radio" of "CB-radio" komt oorspronkelijk uit de VS. De afkorting CB staat voor "Citizen Band", in het Duits "Bürgerfunk", een radiotoepassing voor "gewone burgers" die geen interesse hebben in commerciële radiodiensten of amateurradio.

De Federal Network Agency definieert CB-radio als een particuliere, niet-commerciële radiotoepassing die wordt gebruikt om berichten (spraak en data) tussen gebruikers met gelijke rechten te verzenden - de "CB-radio-operators".

Als onderdeel van de "algemene toewijzing van frequenties voor mobiele radiotoepassingen, DECT, WLAN, CB-radio en soortgelijke toepassingen" door de Federale Netwerkagentschap, wordt een frequentiebereik toegewezen aan CB-radio. Dit varieert van 26.565 megahertz tot 27.405 megahertz en is onderverdeeld in 80 kanalen. De kanalen zijn gescheiden door stappen van 10 kilohertz. Enkele van de toegewezen kanalen zijn gereserveerd:

  • 8 kanalen voor de overdracht van digitale gegevens inclusief de mogelijkheid om meerdere CB-radio's via een internetverbinding met elkaar te verbinden
  • 8 kanalen voor spraakoverdracht via onbemande, automatisch werkende CB-radiosystemen

Verder gelden er classificaties en restricties voor autoriteiten en organisaties met beveiligingstaken (BOS) zoals politie, rampenbestrijding, brandweer of THW. Kanalen zijn ook gereserveerd voor bosbouw of vaartuigen, evenals voor het gebruik van bepaalde transmissietechnologieën (transmissietypes) en transmissievermogen in CB-radio.

Wat zijn CB-radio's?

Apparaten voor CB-radio zijn handhelds, mobiele of ingebouwde apparaten voor gebruik in de voor CB-radio goedgekeurde frequenties. Het spraaksignaal van de gebruiker wordt in de radio omgezet in de te verzenden frequentie met het toegestane type modulatie en vervolgens via een HF-versterker via de antenne verzonden. Inkomende signalen worden gedemoduleerd en uitgevoerd via luidsprekers in het frequentiespectrum van menselijke spraak. Krachtige accu's of aansluitmogelijkheden op elektrische systemen van voertuigen of juist gedimensioneerde powerpacks voorzien de stations van elektrische energie. Sommige CB-radio's, vooral voor gebruik in voertuigen, detecteren automatisch de voedingsspanning.

De beschikbare CB-radio's hebben verschillende prestatieparameters, die vooral het bereik beïnvloeden.

Sommige modellen zijn uitbreidbaar voor gebruik op amateurradiofrequenties.

Welke bereiken zijn mogelijk met CB-radio's?

Portofoon

Het bereik is sterk afhankelijk van de locatie. Kortom, hoe hoger de locatie, hoe groter het bereik. Zoals bij alle draadloze verbindingen, hangt het bereik in detail af van parameters die de gebruiker niet direct kan beïnvloeden. Het zendvermogen, de gebruikte antenne en het zogenaamde radioweer, de meteorologische omstandigheden zijn essentieel. Bij benadering (!) Voor portofoons van circa 5 kilometer, voor mobiele radio's van 10 tot 15 kilometer en voor huisstations tot 50 kilometer kunnen richtwaarden worden aangenomen.

 

Toepassingen van CB-radio's

CB-radio is geschikt om te praten en informatie uit te wisselen. In een motorvoertuig fungeert hij ook als "noodtelefoon" als de brandstof op is of als er een andere storing is opgetreden. In het geval van een ongeval kan een CB-radio levensreddend zijn, omdat je bijna altijd op een kanaal iemand zult vinden die om hulp kan bellen.

In de logistieke sector gebruiken vrachtwagenchauffeurs CB-radio al geruime tijd om zich te informeren over de toestand van de wegen en files, maar ook om te waarschuwen voor snelheidsmetingen.

Bedrijven, boeren of machineverhuurbedrijven hebben bijvoorbeeld een goedkope optie met CB-radio om in contact te blijven met bedrijfsvoertuigen of collega's op de site. Last but not least zijn CB-radio's standaarduitrusting op veel waterscooters.

Bij sportevenementen en andere grote evenementen worden daarentegen vaak CB-radio's gebruikt om een vlotte organisatie te garanderen.

Welke CB-radio's zijn er?

In onze online shop bieden wij u verschillende CB-radio's aan, die zijn onderverdeeld volgens de volgende criteria:  

Portofoon

Het zendvermogen varieert van 1 tot 12 watt, gedifferentieerd naar de soorten modulatie waarvoor de vermogensbereiken zijn goedgekeurd.

De categorie maakt onderscheid tussen stand-alone / ingebouwde en draagbare radio's.

De speciale features zetten bepaalde uitrustingskenmerken op de voorgrond. Dit omvat aansluitingen voor luidsprekers, koptelefoons en / of microfoons, een automatische squelch, de "Roger Beep", waarmee het loslaten van de spreekknop (wanneer een partner aan het woord is) akoestisch wordt gesignaleerd. Andere mogelijke features zijn de uitrusting met S-Meter voor het meten van de sterkte van het radiosignaal, scanfuncties voor de frequenties evenals spatbescherming en tweekanaals monitoring.

De frequentie van alle apparaten is beperkt tot het bereik van 27 megahertz.

Onze praktische tip

Er is een aantal regels opgesteld die als het ware "goede vorm" zijn onder CB-radio-operators. Dit omvat het kort houden van gesprekken via CB-radio en het alleen starten van het gesprek als u zeker weet dat het gebruikte kanaal vrij is. Wacht daarnaast na elke oproep of een station antwoordt voordat u uw oproep herhaalt. Last but not least: open de squelch zodat u zwakkere stations niet hoort.

Instructies voor het gebruik van CB-radio's

De voorschriften van het Federaal Netwerkagentschap moeten worden nageleefd voor de soorten transmissie en het gebruik van bepaalde soorten apparatuur (mobiele / stationaire / onbemande stations). Bij CB-radio zijn in het algemeen niet toegestaan: uitzendingen zoals uitzendingen of continue uitzendingen, uitzendingen zonder nieuwsinhoud of die niet direct dienen om een radioverbinding tot stand te brengen of om deel te nemen aan bestaand radioverkeer, evenals zogenaamde bakenuitzendingen (met uitzonderingen).

Krachtiger CB-radio's zijn meestal ontworpen voor intermitterend gebruik. Dit betekent dat de zendtijd ongeveer 10 procent van de ingeschakelde bedrijfstijd bedraagt.

Bij het installeren van het voertuig mag de bruikbaarheid van het voertuig niet worden beperkt. Er mag ook geen risico zijn op letsel voor mensen in het voertuig. De nabijheid van uitlaatopeningen voor het verwarmings- of airconditioningsysteem moet worden vermeden. Op enkele uitzonderingen na is de installatie van de apparaten op het dak van het voertuig verboden door de verkeerswet. Bovendien mag de radio niet tijdens het rijden worden gebruikt. Voor installatie en onderhoud van de CB-radio's dient u te beschikken over de juiste specialistische kennis, geschikt gereedschap en meetapparatuur.

Lees de uitgebreide bedieningsinstructies met aanvullende veiligheids- en bedieningsinstructies zorgvuldig voordat u met de installatie en het gebruik begint.

Mogelijk zijn er voorschriften voor het gebruik van bepaalde antennes in of op motorvoertuigen.

Sommige modellen kunnen worden gebruikt op amateurradiofrequenties. Als gebruiker bent u verantwoordelijk voor het verkrijgen van de benodigde licenties.