bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat zijn codesloten?

Elektronische sluitsystemen in het algemeen en codesloten in het bijzonder worden gebruikt wanneer ruimten of gebouwen moeten worden beveiligd tegen toegang door onbevoegden. Zij vervangen het slot en de sleutel van de deur en bieden een hoog niveau van veiligheid. Welke soorten elektronische sloten er zijn, leest u hieronder.

Wat zijn de voordelen van codesloten?

Elektronische sluitsystemen behoren tot het gebied van de veiligheidstechnologie. Zij worden gebruikt in particuliere huishoudens, maar ook in onderzoeklaboratoria, medische praktijken, bedrijfsgebouwen en openbare voorzieningen zoals ziekenhuizen. In wezen zijn codesloten moderne toegangssystemen die dienen ter bescherming tegen inbraak en voor een betrouwbare toegangscontrole. De voordelen van elektronische deursloten spreken voor zich: aangezien er geen sleutel nodig is om ze te bedienen, kan er geen verloren gaan of in handen vallen van onbevoegden. Dit biedt een verhoogde mate van veiligheid.  Bovendien wordt de administratieve rompslomp tot een minimum beperkt. Woningbouwverenigingen, bijvoorbeeld, hebben vaak te maken met een groot aantal verschillende sleutels die moeten worden bijgehouden. Zij moeten tegen hoge kosten worden geëtiketteerd, zo nodig afzonderlijk worden geëtiketteerd en naar behoren worden opgeslagen. Codesloten veroorzaken dergelijke ongemakken niet.

Welke soorten codesloten zijn er?

Elektronische sloten zijn er in verschillende soorten en zijn verschillend ontworpen, afhankelijk van hun functie. Veel voorkomende types zijn:

 • Codeslot
  Een elektronisch codeslot kan alleen worden geopend door het invoeren van een vooraf bepaalde code en is daarom meestal ontworpen zonder een mechanische sluitcilinder. Een codeslot is een type lezer dat bestaat uit een elektronische eenheid en een toetsenbord waarmee een PIN-code wordt ingevoerd. Iedereen die de code kent, kan het codeslot ontgrendelen. Toetsenbord en codeslot hoeven niet noodzakelijk in één unit geïnstalleerd te zijn. Het is niet ongebruikelijk dat het toetsenbord zich op een bepaalde afstand van het eigenlijke codeslot bevindt.
  Codesloten kunnen een eenvoudig of complex ontwerp hebben. Hoogwaardige modellen bieden de mogelijkheid aan elke persoon die toegang heeft tot het gebouw een individuele code toe te kennen en het tijdstip van toegang te registreren. Dit maakt het mogelijk te loggen wie welke deur heeft geopend en wanneer. Door de PIN-codes op gezette tijden te vernieuwen, kan de veiligheid verder worden verhoogd. Codesloten met cijfercodes worden vaak gebruikt in kantoren of winkels. Ze worden gebruikt om de toegang tot afzonderlijke kamers of volledige gebouwen te controleren.
 • RFID-sluitsystemen
  RFID-sloten zijn een praktisch alternatief voor het klassieke codeslot. RFID staat voor radio-frequentie-identificatie en verwijst naar een communicatietechnologie op basis van elektromagnetische golven die het mogelijk maakt personen of voorwerpen automatisch en zonder contact te identificeren. RFID-sloten bestaan uit een lezer of schrijver en een transponder, die is uitgerust met een microchip en als gegevensdrager fungeert. De lezer heeft een antenne en genereert een elektromagnetisch veld. Indien de transponder zich binnen het bereik van dit veld bevindt, kunnen gegevens worden uitgewisseld, d.w.z. de chip kan worden gelezen door de lezer. Als de transponder een schrijftoestel is, is het mogelijk om nieuwe gegevens naar de transponder te schrijven. Transponders zijn verkrijgbaar in twee verschillende versies: 
  1. Passieve transponders hebben geen eigen stroomvoorziening nodig. Ze halen hun energie uit het elektromagnetische veld dat door de lezer wordt uitgezonden. 
  2. Actieve transponders daarentegen zijn voorzien van hun eigen stroomvoorziening, gewoonlijk in de vorm van een batterij. Beide transpondertypes hebben hun voor- en nadelen. Terwijl passieve transponders vrijwel onderhoudsvrij zijn, maar alleen op korte afstand kunnen worden gebruikt, functioneren actieve transponders ook op lange afstand, maar moeten zij worden onderhouden.
  Een RFID-slot heeft ten opzichte van een elektronisch combinatieslot het voordeel dat de gebruiker geen code hoeft te onthouden. In plaats daarvan houdt de bevoegde persoon zijn transponder tegen de lezer, die de ontvangen gegevens leest, ze vergelijkt met de interne databank en bij een hit de deur ontgrendelt. Ook tijdcontroles zijn mogelijk met RFID-sloten: Sommige versies bieden de mogelijkheid om een tijdvenster in te voeren waarbinnen de deur zonder transponder kan worden geopend. Dit geeft ook toegang aan mensen die het digitale sluitsysteem niet gebruiken. Een goedkoper alternatief voor RFID-technologie zijn overigens vergrendelingssystemen met chipkaarten. Dit zijn geprogrammeerde magnetische kaarten die in een kaartlezer worden gestoken en gelezen. Chipkaarten zijn niet zo complex als transponders en zijn daarom betaalbaarder in aanschaf.
 • Vergrendelingssystemen met vingerafdruk
  Toegangssystemen met vingerafdruk hebben een sensorveld waarop de geautoriseerde persoon zijn vinger plaatst. De vingerafdruk wordt gescand en vergeleken met de geïntegreerde databank. Als de biometrische waarden overeenkomen met de opgeslagen gegevens, gaat de deur open. Vergrendelingssystemen op basis van vingerafdrukken worden beschouwd als bijzonder inbraakbestendig. Enerzijds heeft dit te maken met het feit dat de vingerafdruk van elke persoon individueel is en dus duidelijk kan worden toegewezen aan de persoon die gemachtigd is om de deur te betreden. Anderzijds zijn de gevaren die zich bij andere elektronische sluitsystemen voordoen, zoals het in verkeerde handen vallen van een transponder of het vergeten van de code van het codeslot, bij toegangssystemen met vingerafdruk uitgesloten. Hoogwaardige vergrendelingssystemen van dit type kunnen meerdere vingerafdrukken opslaan en zo verschillende toegangspersonen indexeren.
 • Slimme vergrendelingssystemen
  Er zijn ook sluitsystemen die via WiFi of Bluetooth in het slimme huis kunnen worden geïntegreerd en met behulp van een app kunnen worden bediend. Zij herkennen de geautoriseerde persoon zodra zijn smartphone in de buurt is en openen de deur zonder dat hij iets hoeft te doen. Slimme vergrendelingstechnologie biedt een hoge mate van bedieningsgemak, maar heeft ook zijn zwakke punten. Als er bijvoorbeeld bezoekers komen, kunt u gastaccounts aanmaken en meerdere mensen toegang verlenen zonder dat u sleutels hoeft uit te wisselen. Net als bij fysieke sleutels, transponders en smartcards bestaat echter het risico dat de smartphone wordt gestolen en in het ergste geval wordt gebruikt om onrechtmatig toegang tot het huis te verkrijgen.

Onze praktische tip: Gebruik veilige numerieke codes 

Hoeveel veiligheid een codeslot biedt, hangt voor een niet onaanzienlijk deel af van hoe eenvoudig of complex de gekozen code is. Als algemene regel geldt dat het raadzaam is een PIN-code te gebruiken die geen verband houdt met uw eigen persoon of naaste familieleden. Geboorte- of trouwdata zijn gemakkelijk te bepalen en daarom geen goede keuze voor een codeslot. Korte cijfercodes zijn ook gemakkelijker te kraken dan lange, dus u moet een cijferreeks kiezen die uit zo veel mogelijk cijfers bestaat, zolang die maar gemakkelijk te onthouden is. Het herhalen van cijfers in de code moet ook worden vermeden.

Waar moet u aan denken als u een codeslot wilt kopen?

Bij het kopen van codesloten is het eerste wat u moet overwegen welk type toegangscontrole het meest geschikt is voor uw eigen doeleinden. Als inbraakbeveiliging en veiligheid de hoogste prioriteit hebben, zijn sluitsystemen met vingerafdrukken de juiste keuze. Sloten met transponders of chipkaarten bieden daarentegen meer flexibiliteit. Deze kunnen gewoon aan de gemachtigde personen worden overhandigd zonder dat eerst hun vingerafdrukken moeten worden genomen. Bij sluitsystemen met combinatiesloten is het aantal gebruikers gewoonlijk onbeperkt, maar om veiligheidsredenen is het raadzaam de code regelmatig te wijzigen. Dit leidt tot een bepaalde uitgave waarmee rekening moet worden gehouden. 
Om digitale codesloten in te stellen is programmering vereist, dus is het belangrijk te weten hoe dit in zijn werk gaat en of u er speciale software of accessoires voor nodig hebt. In het ideale geval is alles wat nodig is voor het programmeren al inbegrepen. U moet ook onderzoeken of het vergrendelingssysteem kan worden uitgebreid. Dit geldt met betrekking tot mogelijke inbouw achteraf en het maximaal mogelijke aantal transponders, opslagplaatsen voor vingerafdrukken of app-gebruikers. 
IP-bescherming speelt ook een belangrijke rol in vergrendelingssystemen. Lezers en toetsenborden die buiten worden geïnstalleerd, moeten spatwaterdicht zijn om bijvoorbeeld in de regen te kunnen blijven functioneren. Idealiter zouden transponders zelfs waterdicht moeten zijn. Zij worden vaak ingebouwd in sleutelhangers of polsbandjes, waardoor zij gemakkelijk te vervoeren zijn, maar ook blootstaan aan vele invloeden van buitenaf.

FAQ - veelgestelde vragen over codesloten

Zijn er elektronische sluitsystemen met een ingebouwd alarmsysteem?

Ja. Er zijn modellen die automatisch een alarm activeren zodra iemand ze gewelddadig behandelt. Er zijn ook sluitsystemen beschikbaar die kunnen worden aangesloten op het interne alarmsysteem. U schakelt het alarmsysteem in of uit zodra u het huis binnenkomt of verlaat.

Kan ik mijn voordeur achteraf uitrusten met een codeslot of een ander elektronisch deurslot?

In de meeste gevallen is dit zonder problemen mogelijk. Voor bijna elk type deur zijn er passende sets voor inbouw achteraf, ongeacht of u kiest voor een codeslot of een ander sluitsysteem. Installatie is over het algemeen eenvoudig, maar moet bij twijfel worden uitgevoerd door een specialist.