Advies

D batterijen, ideaal voor toestellen die veel stroom nodig hebben

D batterijen zijn grote, cilindervormige batterijen die zaklampen of andere stroomverslindende toestellen gebruiken. Een D batterij is een typisch voorbeeld van een droge cel-batterij. Deze benaming onderscheidt de D batterijen van de natte cel- batterijen, die vloeistof bevatten en in meer gespecialiseerde toepassingen ingezet worden. Een D cell batterij biedt weinig gevaar in een open toestand, maar het is toch raadzaam om er voorzichtig mee om te gaan.

Batterij D, zaklampbatterij of R-20 batterij zijn andere benamingen voor D batterijen

Een D batterij heeft een universeel formaat met een hoogte van 61,5 mm en een diameter van 33,2 mm. De bovenkant van de cilindervorm is het positieve contactpunt van de batterij. Andere benamingen voor de D batterij zijn de R20 batterij of de zaklampbatterij. Het is een type batterij dat trouwens al meer dan een eeuw bestaat. De eerste D batterij dateert uit het jaar 1898. Een D batterij voelt stevig en groot aan in de hand, en het is dan ook een echte krachtpatser onder de batterijen.

Oplaadbare batterijen D of batterijen voor eenmalig gebruik?

Gaat u voor D batterijen, dan heeft u de keuze tussen de types LR20 of HR20.

  • LR20 staat voor de batterij type D voor eenmalig gebruik. Niet herlaadbare D batterijen hebben een spanning van 1,5 volt, wat overeenkomt met andere droge cel-batterijen, zoals C, AA en AAA batterijen. LR20 batterijen hebben als voordeel dat ze vaak goedkoper zijn dan herlaadbare batterijen. Het nadeel is uiteraard dat je ze niet meer opnieuw kunt gebruiken zodra de stroom verbruikt is.
  • HR20 staat voor oplaadbare batterijen. Het voltage van oplaadbare batterijen ligt iets lager dan dat van niet-oplaadbare batterijen. Meestal is dit 1,2V. HR20 batterijen zijn meestal een stuk duurder dan LR20 batterijen, maar het voordeel is dat u ze keer op keer kunt opladen en hergebruiken. Een ander voordeel van oplaadbare batterijen is dat u bij de aankoop een goede inschatting kunt maken van de capaciteit. Deze staat in principe aangeduid op de batterij of op de verpakking. Bij niet-oplaadbare batterijen is dat meestal niet zo duidelijk.

Wat zijn de voordelen van een herlaadbare D batterij?

Als u het over de gehele levensduur van een batterij bekijkt, kan de aankoop van een herlaadbare batterij u tientallen euro’s besparen. Daarnaast zijn oplaadbare D accu’s beter voor het milieu. U hoeft immers minder snel een nieuwe set te kopen, en dat scheelt qua grondstoffen en CO²-uitstoot. Koopt u herlaadbare D batterijen, dan is het wel belangrijk enkele accessoires te kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan een acculader of batterijhouders voor elektronische projecten.

D batterijen ideaal voor elektrische motoren, elektronisch speelgoed of radio-ontvangst en zendapparatuur

Zowel de eenmalig bruikbare als de oplaadbare D batterijen zijn ideaal voor toestellen die gedurende langere tijd veel stroom moeten leveren. Denk bijvoorbeeld aan verlichtingstoestellen zoals de genoemde zaklampen, maar ook aan bepaalde lasapparaten of megafoons. Andere typische toepassingen zijn elektrische motoren, elektronisch speelgoed of radio-ontvangst en zendapparatuur.

Het voltage van D batterijen en de verhouding tot de stroomcapaciteit

Bij batterijen staat het voltage voor de spanning. Dit is als het ware druk of de kracht die een batterij afgeeft. Daarnaast is er ook de stroomcapaciteit. Dit staat hierbij voor het werkelijk geproduceerde vermogen. Deze capaciteit verschilt sterk per type batterij en bepaalt ook voor een groot deel de prijs. Er bestaan D batterijen met een capaciteit van 500 mAh en batterijen met een capaciteit van 10000 mAh.

Koop nu uw D batterijen voor professionele en andere toepassingen bij Conrad

Conrad is uw partner als u een lading nieuwe D batterijen oplaadbaar wenst te kopen voor uw toestellen. Conrad is niet zomaar een online shop, maar een echt sourcingplatform. Dat wil zeggen dat we u graag bijstaan met advies, ook als het op de keuze van batterijen aankomt. Bulkbestellingen of een bestelling van enkele specifieke D batterijen oplaadbaar? Het kan allemaal bij Conrad.