bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

D batterijen oplaadbaar: de grootste cilindrische staafbatterij voor krachtige toestellen

D batterijen zijn grote staafbatterijen voor professionele zaklampen of andere toestellen die stroom verslinden zoals lasapparaten. Het is een standaardformaat van droge cel-batterijen. Dit zijn gemakkelijk verwisselbare modellen die iedereen op grote schaal in krachtige zaklampen en andere elektronische en huishoudelijke apparaten gebruikt. De term droge cel onderscheidt deze batterijen van de meer gespecialiseerde natte cel-batterijen die, zoals de naam al doet vermoeden, vloeistof bevatten.

D batterijen oplaadbaar, bijgenaamd de zaklampbatterij

Hoe ziet een D batterij oplaadbaar eruit? Om te beginnen valt de cilindervorm op. Het positieve contactpunt of de pool aan de bovenkant heeft hierbij een duidelijke metalen kapvorm. De eerste D batterijen dateren uit het jaar 1898. Er bestaan trouwens diverse andere benamingen voor D batterijen oplaadbaar. Denk bijvoorbeeld maar aan de term R20, zoals het IEC (International Electrotechnical Commission) ze noemt. Omdat D batterijen van oudsher bekend zijn voor het gebruik in grote, energieverslindende zaklampen krijgen ze ook vaak de naam zaklampbatterijen.

Wat maakt D batterijen oplaadbaar geschikt voor sterke energietoevoer?

D batterijen zijn als oplaadbare of als niet-oplaadbare batterijen verkrijgbaar, en hebben een standaardmaat van 33,2 mm als diameter en een hoogte van 61,5 mm. Met een gemiddeld gewicht van 160 tot 180 gram per stuk behoren ze tot de grotere batterijformaten en zijn ze dus ideaal voor toestellen die gedurende langere tijd veel stroom vergen, een verbruik dat batterijen met een kleinere capaciteit snel zou doen leeglopen.

Zowel oplaadbare als niet-oplaadbare D batterijen kunt u in zaklampen of andere toestellen gebruiken. D batterijen oplaadbaar genieten vaak de voorkeur, omdat u ze inderdaad gemakkelijk kunt opladen en hergebruiken.

Waar worden D batterijen oplaadbaar voor gebruikt?

We hebben al vermeld dat D batterijen oplaadbaar vaak dienen om zaklampen van stroom te voorzien. Daarnaast zijn er nog andere veel gebruikte toepassingen. Hoewel deze apparaten allemaal verschillend zijn, hebben ze met elkaar gemeen dat ze een bovengemiddelde stroombehoefte hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • radio-ontvangst- en zendapparatuur
  • elektrische motoren
  • elektronisch speelgoed
  • megafoons

Welk voltage hebben D batterijen oplaadbaar?

Standaard D batterijen hebben een spanning van 1,5 volt. Dat is een gebruikelijk cijfer voor droge cel-batterijen. C batterijen, AA en AAA batterijen hebben allemaal hetzelfde voltage. Typisch voor D batterijen oplaadbaar is een iets mindere 1,2V.

Het standaard D batterijvoltage is echter niet het einde van het verhaal. De stroom die de verschillende types batterijen produceren, is ook van belang. Spanning staat gelijk aan druk of momentum, waardoor de stroom uit de batterij wordt gestuwd, terwijl de stroom het werkelijk geproduceerde vermogen is. Veel elektronische apparaten hebben extra stroom nodig, maar mogelijk geen extra spanning.

Hoe lang gaan D batterijen oplaadbaar mee?

D batterijen oplaadbaar zijn ideaal voor veeleisende apparaten omdat ze een hoge stroomsterkte leveren. De precieze hoeveelheid varieert naargelang het merk en de omstandigheden, maar een gemiddelde D batterij zal naar verwachting stroom produceren van ongeveer 10.000 mAh (milliampère per uur). Een milliampère is een duizendste van een ampère, de standaardeenheid van elektrische lading. Een hoge stroomopname van 500 mAh (milliampère per uur) geeft een batterijlevensduur van ongeveer 14 uur voordat u de batterij moet opnieuw opladen.

Batterijen worden vaak aangeduid met een Ah-waarde, wat ampère-uur betekent. Een Ah-waarde van 2,5 betekent dat de oplaadbare batterijen D 2,5 uur meegaan als ze precies 1 ampère per uur wordt ontladen. Dit is echter een puur theoretisch cijfer dat u enkel kunt gebruiken voor vergelijkingsdoeleinden. Stroomverbruik vindt immers niet met dezelfde constante snelheid plaats.

D batterijen oplaadbaar hebben verschillende voordelen

In plaats van een lege batterij te vervangen, hoeft u als gebruiker de oplaadbare D batterij er alleen maar uit te halen en in een compatibele oplader te plaatsen. Zodoende is hij snel weer opgeladen en klaar om opnieuw te gebruiken.

Conrad, uw leverancier van kwaliteitsvolle D batterijen oplaadbaar

Conrad is uw partner als u een lading nieuwe D batterijen oplaadbaar wenst te kopen voor uw toestellen. Conrad is niet zomaar een online shop, maar een echt sourcingplatform. Dat wil zeggen dat we u graag bijstaan met advies, ook als het op de keuze van batterijen aankomt. Bulkbestellingen of een bestelling van enkele specifieke D batterijen oplaadbaar, het kan allemaal bij Conrad.