bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante weetjes over daglichtlampen en daglichtwekkers

  • Wat brengt een daglichtlamp?

  • Hoe werkt een daglichtlamp?

  • Hoe lang moet een daglichtlamp worden gebruikt?

  • Aankoopcriteria voor daglichtlampen

  • Wat doet een daglichtwekker?

  • Hoe werkt een daglichtwekker?

  • Aankoopcriteria voor daglichtwekkers

  • Conclusie: Fitter voor de dag

Vooral in de bewolkte herfst- en wintermaanden vinden veel mensen het moeilijk om op gang te komen. Het is nog donker als je opstaat en als je thuiskomt van je werk is het al weer donker. Bovendien toont de zon zelden haar uitstraling. Maar er zijn apparaten die de dag opvrolijken met kunstmatig daglicht of kunstlicht: daglichtlampen en daglichtwekkers. Deze bestrijden niet alleen vermoeidheid, maar bevorderen ook het concentratievermogen en verbeteren de stemming.

Wat doet een daglichtlamp?

De reden voor vermoeidheid en gebrek aan energie kan vaak een hoog melatonine- en een laag serotonineniveau zijn, veroorzaakt door te weinig zonlicht. Te veel melatonine zorgt ervoor dat we ons moe voelen. Te weinig serotonine, dat ook als gelukshormoon wordt beschouwd, heeft een negatieve invloed op iemands humeur. Om de negatieve effecten te verzachten, helpt een verhoogde opname van kunstmatig daglicht veel mensen. Dit stimuleert net als natuurlijk zonlicht de aanmaak van serotonine en verlaagt het melatoninegehalte. Daarom helpen daglichtlampen enerzijds gezonde mensen om alerter te worden, anderzijds helpen de lampen bij een aantal gezondheidsproblemen.

Daglichtlampen zijn als conventionele lampen in de woonkamer, badkamer of keuken. Daar verlichten ze de ruimtes optimaal om te werken of te lezen. Daarnaast krijgen gezonde mensen een boost van energie en worden ze de rest van de dag fit als ze gedurende een gepaste tijd ingeschakeld worden, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of tijdens het koffie drinken. Het licht moet voor je staan en op je schijnen, zodat het zijn effect laat zien.

Een daglichtlamp is echter ook geschikt voor lichttherapie die voor medische doeleinden wordt gebruikt. Lichttherapie helpt bijvoorbeeld tegen winterdepressie, die veel mensen door het koude seizoen begeleidt. Deze vorm van therapie is ook een effectief middel tegen huidaandoeningen zoals psoriasis, migraine of slaapstoornissen.

Overigens is het zinloos om voor een gewone lamp te zitten die niet expliciet als daglichtlamp wordt bestempeld. Omdat normaal, kunstlicht te zwak is om fysieke processen te stimuleren.

Hoe werkt een daglichtlamp?

Daglichtlampen bootsen zonlicht na in termen van helderheid, spectrale samenstelling en kleurtemperatuur van het licht.

Fabrikanten specificeren de helderheid meestal in lux. Deze maateenheid voor verlichtingssterkte geeft een uitspraak over hoeveel lumen (lichtstroom) op een bepaalde oppervlakte in m²valt: lux (lx) = lumen (lm) / vierkante meter (m²).

De meeste daglichtlampen met wit licht schijnen met 10.000 tot 25.000 lux. Omdat om het hormonale evenwicht te veranderen, minimaal 10.000 lux nodig is. Ter vergelijking: 10.000 lux komt overeen met een schaduwrijke plek op een zomerse dag, 20.000 lux komt overeen met een bewolkte zomerdag.
Opgemerkt moet worden dat de lichtintensiteit zwakker wordt naarmate de afstand tot de lichtbron toeneemt. Houd daarom rekening met de optimale afstand tot de daglichtlamp, deze staat meestal in de gebruiksaanwijzing. Bij een lichtintensiteit van 10.000 lux adviseert een fabrikant bijvoorbeeld een afstand van 15 tot 20 cm.

Bovendien is een overeenkomstige spectrale compositie vereist die natuurlijk licht simuleert. Dit bestaat uit lichtgolven die verschillende hoeveelheden energie hebben, afhankelijk van hun golflengte en die mensen in verschillende kleuren waarnemen. Het voor de mens zichtbare kleurenspectrum varieert van kortgolvig violet (400 nanometer) tot langgolvig rood (700 nanometer). Daarnaast zijn er UV-stralen (290 tot 380 nanometer) en infraroodstralen (700 tot 770 nanometer). Ze maken ook deel uit van licht, maar zijn niet zichtbaar voor mensen.

Veel daglichtlampen genereren kunstmatig daglicht met behulp van drie lichtkleuren. Andere lampen, zogenaamde full spectrum lampen, gebruiken alle zeven kleuren van de regenboog om het juiste licht te genereren.

Onze praktische tip:

Ondanks hun spectrale samenstelling is het aandeel UV-straling in lampen met een volledig spectrum voor alledaags gebruik meestal aanzienlijk verminderd. Dit kan zonnebrand of langdurige huidbeschadiging voorkomen. Om deze reden zijn ze niet geschikt om de aanmaak van vitamine D in het lichaam te stimuleren, zoals bij natuurlijk daglicht het geval is. Als er een vitamine D-tekort is, worden speciale lampen met UV-straling gebruikt - bij voorkeur na overleg met een arts.      

              

 De kleurtemperatuur is een ander criterium voor daglichtlampen. Deze moeten een kleurtemperatuur hebben tussen 5.300 en 6.500 Kelvin. Mensen zien dit licht als blauwachtig wit.

Hoe lang moet een daglichtlamp worden gebruikt?

De aanbevolen levensduur is afhankelijk van de hoogte van de luxwaarde en het beoogde gebruik. Als de lamp bedoeld is voor lichttherapie, adviseren fabrikanten een minimale zitafstand en een minimale gebruiksduur. In de regel is, afhankelijk van de lichtintensiteit, de afstand minder dan 50 cm en is de tijd 30 tot 90 minuten. Overdag werkt de lamp het beste, bijvoorbeeld bij het ontbijt direct na het opstaan of bij de koffie in de middag. In de avonduren mag lichttherapie met een daglichtlamp niet meer plaatsvinden, omdat men tot rust moet komen om in slaap te vallen.

Aankoopcriteria voor daglichtlampen

Lichtsterkte 

Daglichtlampen zijn verkrijgbaar met een lichtintensiteit tussen 2.500 en 10.000 lux. Voor lichttherapie wordt 10.000 lux aanbevolen. Opgemerkt dient te worden dat de luxwaarde tijdens lichttherapie invloed heeft op de duur en afstand tot de lamp. Hoe lager de lichtintensiteit, hoe langer de duur en hoe dichter de afstand tussen de stoelen. 

Als de daglichtarmaturen alleen bedoeld zijn om de ruimte te verlichten, is een lagere verlichtingssterkte voldoende.

Lampen 

In de daglichtlampen worden in de regel leds gebruikt. Deze zijn energiebesparend en hebben een langere levensduur. Daarnaast zijn in sommige modellen ook klassieke tl-buizen ingebouwd. In tegenstelling tot LED-lampen zijn de TL-buizen eenvoudig te vervangen. Fabrikanten van daglichtlampen bieden bijbehorende vervangingslampen te koop aan. 

Stroomverbruik

Daglichtlampen voor lichttherapieën verbruiken vaak veel energie omdat ze meerdere lichtbronnen hebben geïntegreerd om de juiste helderheid te bereiken. Waarden van 45 of 72 watt zijn mogelijk.

dimmer
Daglichtlampen met dimmers worden niet gedimd en zijn geschikt voor lichttherapie. Om als kamerverlichting te dienen, kunnen ze tot de gewenste helderheid worden gedimd.

Bevestiging

Sommige lampen hebben een standaard om op tafel te plaatsen. Andere daglichtlampen hebben ook een bevestiging om op te hangen, zodat ze bijvoorbeeld aan een muurhaakje bij de badkamerspiegel gehangen kunnen worden.

Kantelhoek;

Een voet die in verschillende fasen kan worden aangepast, maakt de lamp flexibeler. Op deze manier kan hij worden aangepast aan de hoogte van de tafel en de grootte van de persoon. Dit betekent dat het licht direct op de persoon die ervoor zit schijnt.

Verdere functies

Denk hierbij aan timers die het apparaat automatisch uitschakelen of de geheugenfunctie. Hiermee slaat u de lichtintensiteit en sessieduur op en roept u deze eenvoudig met een druk op de knop op.

           

 

Wat brengen daglichtwekkers?

Je sluimert zo lekker en plotseling maakt de wekker je ruw wakker. Een begin van de dag die velen kennen en eerder stressvol dan mooi vinden. Zogenaamde daglichtwekkers maken je zachter wakker, omdat ze in de eerste stap licht gebruiken in plaats van geluid.

Daglicht wekker

Daglichtwekkers (ook wel wake-up lights genoemd) beloven een zachte start van de dag, vooral als het buiten nog donker is en er geen natuurlijk zonlicht is om wakker te worden. Net als bij daglichtlampen spelen de niveaus van de hormonen melatonine en serotonine een cruciale rol bij het ontwaken. Lichtwekkers werken dienovereenkomstig, hun licht wordt gedurende een bepaalde periode helderder. Dit is hoe een zonsopgang wordt gesimuleerd.

Het toenemende licht zou de melatonineproductie verminderen, die verantwoordelijk is voor de slaap. Tegelijkertijd neemt de productie van serotonine toe. Dit zorgt ervoor dat het opstaan langzaam wordt voorbereid. Je valt niet meer terug in diepe slaap of REM-fasen, maar blijft in de lichte slaap- of inslaapfase.

'S Avonds moe in bed vallen en slapen: het tegenovergestelde is het geval bij de slaapfunctie. Naarmate het kunstmatige zonlicht zwakker wordt, geeft het lichaam meer melatonine en minder serotonine af. Zo word je moe en val je makkelijker in slaap.

Onze praktische tip:

Om de sunrise wekker optimaal te gebruiken, moet het licht direct op het gezicht of de ogen vallen. U kunt de weklamp het beste testen voordat u deze voor de eerste keer gebruikt. Ga in bed liggen en plaats de wekker zo dat deze op uw gezicht schijnt op ongeveer 70 cm afstand. Bij sommige apparaten kan bijvoorbeeld ook de lichtintensiteit of de alarmtoon worden ingesteld.  

        

Hoe werkt een lichte wekker?

Led- of halogeenlampen zijn geïntegreerd in een daglichtwekker. Afhankelijk van het apparaat en de instelling beginnen deze ongeveer 20 tot 120 minuten voor het daadwerkelijke opstaan een zonsopgang te simuleren. Sommige modellen beginnen met gedempt, wit licht dat steeds helderder wordt totdat het op daglicht lijkt. Anderen beginnen met rood licht en schakelen over naar oranje en geel naar wit licht - zoals een zonsopgang.

Daglicht wekker

De doorslaggevende factoren voor lichte wekkers zijn vooral kleurtemperatuur en helderheid. Of je nu kiest voor een wekker met wit licht of met het kleurverloop van een gesimuleerde zonsopgang is een kwestie van smaak. Omdat alleen het hoge aandeel blauw in het kleurenspectrum verantwoordelijk is voor het ontwaken, dat in elk gekleurd licht net zo aanwezig is als in wit.

Het is belangrijk dat de lamp niet te donker is zodat het licht in ieder geval door de gesloten oogleden heen valt. Daglichtwekkers hebben in de regel een verlichtingssterkte tot 300 lux op een afstand van ongeveer 50 cm aan het einde van de ontwaakfase. Waarden van meer dan 100 lux zijn absoluut aan te raden, een verlichtingssterkte tussen 200 en 300 lux is optimaal.
Veel wake-up lights bieden de mogelijkheid om muziek af te spelen, geluiden zoals het geluid van golven of normale wekgeluiden aan het einde van de wekfase.

Een andere functie die lichte wekkers nu vaak hebben, is handig om in slaap te vallen. Als de wekker dienovereenkomstig is ingesteld, licht deze in eerste instantie op met helder daglicht, dat geleidelijk automatisch wordt gedimd. Op een van tevoren ingesteld tijdstip wordt het licht zodanig gereduceerd dat het helemaal uitgaat. Dit zou mensen die moeite hebben met inslapen moeten helpen om hun lichaam in slaapstand te brengen door het licht te verminderen.

Aankoopcriteria voor daglichtwekkers

Wakker worden
Zorg ervoor dat de duur van de ontwaakfase bij u past. Er zijn modellen waarbij de wekfase individueel kan worden ingesteld. Vaak niet per minuut, maar bijvoorbeeld elk kwartier. Andere daglichtwekkers geven de duur van de wekfase aan of bieden een vast aantal mogelijke tijden aan. Er wordt echter een minimale wekfase van 30 minuten aanbevolen, zodat het hormoonniveau kan veranderen.

Slaapfase
Heeft u niet alleen ondersteuning nodig bij het opstaan, maar ook bij het inslapen, dan kiest u het beste voor een wekker met een slaapfunctie of een schemerfunctie.

Lampen
In de regel worden leds zowel in lichtwekkers als in daglichtlampen ingebouwd. Deze kenmerken zich door een laag energieverbruik en een lange levensduur.  

Daglicht wekker

Wakker worden 

Zorg ervoor dat de duur van de ontwaakfase bij u past. Er zijn modellen waarbij de wekfase individueel kan worden ingesteld. Vaak niet per minuut, maar bijvoorbeeld elk kwartier. Andere daglichtwekkers geven de duur van de wekfase aan of bieden een vast aantal mogelijke tijden aan. Er wordt echter een minimale wekfase van 30 minuten aanbevolen, zodat het hormoonniveau kan veranderen.

Slaapfase

Heeft u niet alleen ondersteuning nodig bij het opstaan, maar ook bij het inslapen, dan kiest u het beste voor een wekker met een slaapfunctie of een schemerfunctie.

Lampen 

In de regel worden leds zowel in lichtwekkers als in daglichtlampen ingebouwd. Deze kenmerken zich door een laag energieverbruik en een lange levensduur.  

Verlichtingssterkte

Ideaal is een verlichtingssterkte voor wake up lights van 200 tot 300 lux op een afstand van ca. 50 cm. Om een idee te krijgen van de lichtsterkte van deze waarde: Volgens DIN 5035 is bijvoorbeeld in verkoopruimten of vergaderruimten een verlichting van 300 lux vereist. Armaturen met 200 lux zijn te vinden in kantoren met openbaar verkeer of in de eetzalen van hotels.

Kleurniveaus

Het is een kwestie van smaak - of het nu gewoon wit licht is in verschillende helderheidsniveaus of kleurveranderingen van rood naar oranje naar wit, zoals bij een zonsopgang. Het is niet relevant om wakker te worden. Omdat alleen de blauwe component in het kleurenspectrum van het licht je opfleurt. Het aandeel blauw is in elk licht in een andere mate terug te vinden.

Alarmtijden

Als de tijd om op te staan binnen een week varieert, is het vervelend om de wektijd handmatig te wijzigen. Het is logischer om een wekker te selecteren die meerdere alarmtijden opslaat. Het is dus geen probleem om voor het weekend een latere wektijd te programmeren dan op weekdagen.

Alarmtonen

Om niet alleen op het licht als alarmfunctie te vertrouwen, hebben de meeste daglichtwekkers ook alarmtonen. Afhankelijk van het apparaat is er een ingebouwde radio of een usb-aansluiting om de playlist op de smartphone af te spelen. Bovendien bieden wekkers een selectie klassieke alarmtonen of spelen ze zachte natuurlijke geluiden af, zoals het fluiten van vogels. Zodat er geen luidruchtige radiostations of houten klinkende natuurlijke tonen de ochtendrust verstoren, is het beter om ervoor te zorgen dat de geluidskwaliteit geschikt is.

Dimbare display

Sommige mensen hebben absolute duisternis nodig om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen. Omdat de daglichtwekker zich zeer dicht bij het gezicht bevindt, kan het display met een heldere tijdweergave interferentie veroorzaken. In dit geval helpt het als het display kan worden gedimd.

Functie als bedlamp

Als de lichte wekker een verlichtingssterkte heeft van 200 tot 300 lux, kan hij ook als bedlamp worden gebruikt. Dit helderheidsniveau is absoluut voldoende om bijvoorbeeld te lezen.

         

Conclusie: Fitter voor de dag

De impact van licht op mensen mag niet worden onderschat. Dit aspect wordt vaak over het hoofd gezien als u zich zwak voelt, vooral in de herfst- en wintermaanden. Als u 's ochtends moeite heeft met opstaan of als u zich de hele dag moe voelt, moet u een daglichtlamp of een lichte wekker proberen. Met behulp van daglichtwekkers begin je de dag meer ontspannen en alerter. Daglichtlampen zorgen voor het nodige momentum bij het ontbijt of overdag. Daarnaast worden ze ook gebruikt bij ernstige ziekten zoals winterdepressie, migraine of huidaandoeningen.