Advies

Dashcams: Bewijsmateriaal bij de hand hebben bij een verkeersongeval

Met een dashcam voor uw auto of die van uw werknemers, motor of fiets rijdt er altijd een onkreukbare elektronische ongevalsgetuige mee. Dashcams registreren verkeerssituaties vanuit het oogpunt van de bestuurder en leggen kritieke momenten vast in het geheugen om bewijsmateriaal te bewaren.

Registreer aanrijdingen via een dashcam op een geheugenkaart

Het zijn vaak dezelfde situaties die tot een verkeersongeval kunnen leiden. Een andere bestuurder geeft u voorrang, een fietser raakt uw voertuig terwijl u passeert, of een geparkeerde auto botst tegen uw vleugel. Bij deze en vele andere ongevallen, tot en met een uitgelokte kop-staartbotsing in uw nadeel, rijst de vraag hoe u kunt bewijzen wie het ongeval heeft veroorzaakt en aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade.

Als u als automobilist met een zakelijke auto, huurauto of personenauto betrokken bent bij een ongeval of te kampen hebt met materiële schade aan uw voertuig, is het vaak moeilijk te bewijzen wat er precies is gebeurd. Een dashcam kan hier het belangrijke bewijs leveren. De digitale videocamera's met compacte afmetingen worden onopvallend op het dashboard of de voorruit bevestigd en leggen de reis vast in beeld en geluid. De kleine autocamera's zijn bijzonder nuttig om ongevallen in kaart te brengen en zo veiligheid te creëren.

Dashcams worden ook steeds populairder als opnameapparatuur voor motorrijders en fietsers. Hierbij is het van belang dat de camera met de houder zodanig op het stuur of het frame wordt gemonteerd dat een stevige grip gegarandeerd is.

Goede dashcams doen automatisch hun werk

Dashcams registreren automatisch verkeerssituaties. Zo kunt u uw handen aan het stuur houden tijdens het rijden. In de regel is in de dashcams een groothoeklens met een grote kijkhoek geïntegreerd. Er kan worden opgenomen in videoloops vanaf één minuut of als eindeloze opnames, die echter juridisch problematisch zijn. In de parkeerstand activeert de bewegingsdetectie de automatische video-opname zodra iemand het voertuig aan de voorzijde nadert binnen het detectiebereik van de camera.

De opnamen worden opgeslagen op interne geheugenchips of op een microSD-kaart van snelheidsklasse 10 of hoger. Als er geen geschikte geheugenkaart wordt meegeleverd, kunt u het beste tegelijkertijd een microSD-kaart bestellen. De opnamen worden handmatig opgeslagen met een druk op de knop en automatisch in noodsituaties wanneer de G-sensoren in de camera grote middelpuntvliedende krachten of bewegingen detecteren, bijvoorbeeld tijdens een noodstop of een botsing.

Afhankelijk van het model kunt u de opnames bekijken op het display op de camerabehuizing, met de bijbehorende smartphone-app en op de computer. Sommige modellen kunnen volledig via de smartphone-app worden bediend. Dan kun je ook handig via de app de basisinstellingen zoals datum en tijd, beeldkwaliteit, opnamemodus enzovoort instellen.

Dashcamcamera's zijn over het algemeen geschikt voor inbouw achteraf. Ze kunnen gemakkelijk worden bevestigd met een zuignap, klittenband, zelfklevende pad of een vergelijkbare bevestiging. De camera's halen de voor de werking benodigde stroom uit een oplaadbare batterij en het 12 V boordnet.

Dashcams met GPS vereenvoudigen videoanalyse

Er zijn dashcams met en zonder GPS-ontvanger. De afkorting GPS staat voor Global Positioning System en verwijst naar het wereldwijde navigatiesysteem voor positiebepaling. Dashcams met GPS-functie registreren de gereden snelheid en de afgelegde afstand. U kunt de gegevens later volgen op uw computer. Als u een dashcam met een GPS-sensor koopt, profiteert u van het feit dat de camera u bij de evaluatie van de video's naast de datum- en tijdregistratie ook de GPS-coördinaten ondersteunt.

Hoe zit het juridisch met dashcams?

Dashcamvideo's kunnen in civiele rechtszaken als persoonlijk bewijs worden toegelaten en kunnen worden gebruikt in het kader van de opheldering van schuld bij ongevallen. Dit betekent echter niet dat u alles mag filmen via een dashcam.

Het gebruik van een dashcam is gebonden aan een aantal voorwaarden. Het permanent filmen van anderen zonder hun toestemming schendt de federale wet op de privacy, het recht op het eigen beeld en het algemene persoonlijkheidsrecht. De betrokkenen weten niet dat zijzelf, hun voertuig en het kenteken ervan worden geregistreerd en opgeslagen. Zij krijgen ook geen informatie over wat er met de geregistreerde gegevens gebeurt. Volgens de federale rechters is alleen "een korte, gelegenheidgebonden opname" toegestaan.

Een belangrijke voorwaarde voor de bruikbaarheid van dashcamopnames in het wegverkeer is daarom dat de camera alleen korte videoclips opneemt en deze automatisch en continu overschrijft met nieuwe opnames met behulp van de loop-functie.

De opnamen mogen alleen permanent worden opgeslagen als dat nodig is, als zich een ongeval heeft voorgedaan of als een ongeval waarschijnlijk is. De cameramodellen die aan deze eisen van de rechterlijke uitspraak voldoen, zijn uitgerust met een G-sensor die in werking treedt bij bijvoorbeeld plotselinge acceleratie, trillingen, uitwijkmanoeuvres of abrupt remmen. Als een dashcam aan deze technische eisen voldoet en de opnamen van voldoende beeldkwaliteit zijn, kunt u de videoclips inbrengen als bewijs in een ongevalszaak en meestal ook gebruiken.

Wanneer u een camera kiest voor uw bedrijfswagen of privévoertuig, zoek dan naar een geschikte lusfunctie en een G-opnamesensor. Als u een oudere dashcamera met non-stop opname in uw auto gebruikt, moet u het apparaat om juridische redenen vervangen door een actueel model.

Let op: In de loop van een proces kunnen dashcamopnamen ook door de rechtbank worden gebruikt als bewijs tegen de bestuurder.

Strafrechtelijke procedures
In strafzaken hebben de politie en vergelijkbare onderzoeksinstanties het monopolie op vervolging. Video-opnamen van wegverkeer die door particulieren voor strafrechtelijke vervolging worden ingebracht, zijn in het algemeen niet toelaatbaar. Het arrest van het BGH verzachtte dit echter door te stellen: "De ongeldigheid van de bewijsvergaring in civiele procedures leidt niet noodzakelijkerwijs tot een verbod op het gebruik van bewijsmateriaal in straf- en boeteprocedures. Of het bewijs bruikbaar is, moet in het individuele geval worden beslist op basis van een afweging van belangen en goederen."

Zuivere privé-opnamen
Ongeacht de toelaatbaarheid van videobewijs in de rechtbank, zijn dashcamopnames voor louter privédoeleinden in veel gevallen toegestaan zonder dat de beelden worden doorgegeven of gepubliceerd. Hier geldt een belangenafweging. Er is meestal niets op tegen om het mooie landschap op weg naar een vakantie vast te leggen, bijvoorbeeld, zelfs als de camera toevallig andere voertuigen en inzittenden vastlegt.

Dashcam opnames in het buitenland
De juridische beoordeling van dashcam-opnamen in het buitenland hangt af van de plaatselijke wettelijke voorschriften en verordeningen en verschilt van land tot land.

Deze punten zijn belangrijk bij het kiezen van een dashcam

Wanneer u een dashcam voor uw voertuig koopt, let dan op de volgende kenmerken:

 

Accu

Vergelijk bij aankoop de capaciteit van de dashcam-accu. De informatie over de levensduur van de batterij is belangrijk als u de camera niet op de sigarettenaansteker of een boordcontactdoos aansluit. De batterij zorgt ervoor dat de opname doorgaat als de dashcam niet meer is aangesloten op de stroomvoorziening in de auto, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk. Hoe langer de batterij meegaat, hoe minder vaak u de camera hoeft op te laden.

Display / Touchscreen

Een groot, bij voorkeur hogeresolutiekleurenscherm is een comfortfunctie en maakt het u gemakkelijker om de basisinstellingen van uw nieuwe dashcam te maken en de lens uit te lijnen. U kunt uw opnames op elk moment direct op het scherm bekijken. Zodra u het apparaat naar wens hebt ingesteld, is een algemeen voordeel van dashcams dat ze hun werk automatisch doen, zodat een groot display niet essentieel is. Idealiter, als alles soepel verloopt, kom je niet in de ongewenste situatie van een ongeluk.

Dual-Kamera

Modelle mit Dual-Kamera filmen nach vorne und nach hinten. Zusätzlich zur Aufnahme der Straße wird durch eine zweite Kamera das Geschehen im Innenraum in Richtung Fahrzeug-Heck und damit die Insassen aufgenommen. Die Innenraumaufzeichnung kann für Taxis, Betriebsfahrzeuge, Fahrgemeinschaften und Pendler interessant sein.

 

Dubbele camera

Modellen met dubbele camera's filmen voor en achter. Een tweede camera registreert niet alleen de weg, maar ook wat er in het interieur naar de achterkant van het voertuig en dus de inzittenden gebeurt. De interieuropname kan interessant zijn voor taxi's, bedrijfswagens, car pools en forenzen.

 

Spraakondersteuning

Met spraakbesturing kunt u de dashcam bedienen door woorden en commando's te spreken. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld tijdens het rijden een foto of een time-lapse video wilt maken.

USB / Wifi / HDMI

De USB-poort wordt gebruikt om de camera op de computer aan te sluiten. Sommige modellen gebruiken ook de USB-aansluiting voor de voedingskabel naar de stroombron in het voertuig. Dashcams met Wi-Fi kunnen het live-beeld streamen naar een aangesloten smartphone of tablet. Als er een HDMI-aansluiting beschikbaar is, kan uw camera ook op de TV worden aangesloten om de opgenomen video's daar af te spelen.

Extra's zoals botsingswaarschuwing of rijbaanassistent

Beter uitgeruste dashcams hebben soms comfortfuncties aan boord die vergelijkbaar zijn met de optionele assistentiesystemen in moderne auto's. Deze omvatten een botsingswaarschuwing (collision warning system), die op basis van de cameragegevens een waarschuwing afgeeft voor voorliggers. Een waarschuwingssysteem voor het verlaten van de rijstrook waarschuwt u wanneer u de rijstrookmarkeringen overschrijdt, en een uitwijkalarm geeft akoestische en visuele signalen wanneer stilstaande voertuigen voor u doorrijden.

Tips voor de juiste installatie van een dashcam

Naast de resolutie en de beeldkwaliteit van de camerasensor bepaalt ook de juiste montage in de cockpit wat er op de filmpjes van de autocamera te zien is.

  • Door de lens zo centraal mogelijk in het interieur van het voertuig te plaatsen, met een centrale uitlijning op de voorruit, wordt een goede dekking van het relevante gebied gegarandeerd. Geef de voorkeur aan een positie die door de ruitenwisser wordt bedekt, zodat ook in de regen duidelijke opnamen mogelijk zijn. De camera mag het gezichtsveld van de bestuurder niet beperken. De dashcam wordt vaak gemonteerd tussen de achteruitkijkspiegel en de voorruit, omdat hij nauwelijks extra gezichtsveld nodig heeft door de spiegel te bedekken.

  • Sommige modellen ondersteunen u bij het instellen van de camerapositie via het dashcammenu. Als uw camera deze optie biedt, moet u er gebruik van maken.

  • Vergrendel de camerabevestiging zodat de dashcam vast zit en niet wiebelt tijdens het rijden.

  • Leg de voedingskabel naar het boordnet zo dat hij het rijden niet hindert. Een kabeltracé in een opening in de bekleding langs de A-stijl en de zonneklep wordt aanbevolen.

  • Maak de lens van de camera regelmatig schoon met een niet pluizende doek.