Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Dashcams: Houd bewijs in handen bij een verkeersongeval

Met een dashcam voor uw auto of die van uw medewerkers, motor of fiets is er altijd een onvergankelijke elektronische ongevalsgetuige aan boord. De camera's voor de cockpit registreren de verkeerssituatie vanuit het oogpunt van de bestuurder en registreren kritieke momenten in het geheugen om bewijsmateriaal veilig te stellen.

 • Leg crash-situaties vast op een geheugenkaart met behulp van een dashcam

 • Goede dashcams doen hun werk automatisch

 • Autocamera's met GPS vereenvoudigen video-evaluatie

 • Wat is de juridische situatie voor dashcams?

 • Dit zijn de punten bij het kiezen van een dashcam

 • Tips voor de juiste installatie van een dashcam

Leg crash-situaties vast op een geheugenkaart met behulp van een dashcam

Het is altijd dezelfde situatie die tot een verkeersongeval kan leiden. Een andere bestuurder neemt je voorrang, een fietser poetst je voertuig terwijl je passeert, of een parkeerauto verdringt je spatbord op de parkeerplaats. Met deze en vele andere ongevallen tot aan de uitgelokte kop-staartbotsing in uw nadeel, rijst de vraag hoe u kunt bewijzen wie de oorzaak van het ongeval is en wie aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade.

Iedereen die als bestuurder met een bedrijfsauto, huurauto of privéauto bij een ongeval betrokken is of worstelt met materiële schade aan de auto, heeft vaak moeite om de exacte aard van de misdaad te bewijzen. Een dashcam kan hier het belangrijke bewijs leveren. De digitale videocamera's met compacte afmetingen zijn onopvallend aan het dashboard of de voorruit bevestigd en leggen de reis in beeld en geluid vast. De kleine autocamera's zijn vooral handig om ongevallen na te bootsen en zo veiligheid te creëren.

Dash cams worden ook steeds populairder bij motorrijders en fietsers. Hierbij is het belangrijk dat de camera met de houder op het stuur of frame wordt gemonteerd, zodat een veilige houvast gegarandeerd is.

Goede dashcams doen uw werk automatisch

Autocamera's registreren automatisch het verkeer. Hierdoor blijven de handen tijdens het rijden op het stuur. In de dash cams is meestal een groothoekobject met een grote kijkhoek geïntegreerd. De opname vindt plaats in videoloops (loop) vanaf een minuut of is ingesteld als eindeloze opnames, die juridisch problematisch zijn. In parkeermodus activeert bewegingsdetectie automatische video-opname zodra iemand het voertuig aan de voorkant nadert in het detectiegebied van de camera.

Dashcam

De opnamen worden opgeslagen op interne geheugenchips of op een microSD-kaart met snelheidsklasse 10 of hoger. Als er geen geschikte geheugenkaart bij de levering is inbegrepen, kunt u het beste meteen een microSD-kaart bestellen. De gegevens worden handmatig opgeslagen met een druk op de knop en automatisch in noodsituaties wanneer de G-sensoren in de camera hoge centrifugale krachten of bewegingen detecteren, bijvoorbeeld bij volledig remmen of een crash.

Afhankelijk van het model bekijk je de opnames op het display op de behuizing van de camera, met de bijbehorende smartphone app en op de computer. Sommige modellen zijn volledig te bedienen met een app op een smartphone. Dan kun je via de app ook gemakkelijk de basisinstellingen zoals datum en tijd, beeldkwaliteit, opnamemodus enzovoort instellen.

Dashcam-camera's zijn over het algemeen geschikt voor montage achteraf. Ze kunnen eenvoudig worden bevestigd met een zuignap, klittenbandsluiting, een kleefpad of een vergelijkbare houder. De camera's krijgen het benodigde vermogen voor de werking van een batterij en het 12 V-boordnet.

Autocamera's met GPS vereenvoudigen video-evaluatie

Er zijn dashcams met en zonder GPS-ontvangers. De afkorting GPS staat voor Global Positioning System en verwijst naar het wereldwijde navigatiesysteem voor positiebepaling. Autocamera's met GPS-functie registreren de afgelegde snelheid en de afgelegde afstand. U kunt de gegevens later op de computer begrijpen. Als je een autocamera met gps-sensor koopt, profiteer je van het feit dat de camera je ondersteunt bij het evalueren van de video's naast de datum- en tijdregistratiestempel en de gps-coördinaten.

Wat is de juridische situatie voor dashcams?

De juridische beoordeling van dashcams in het Duitse wegverkeer en dus in het openbaar verkeer is nu door de hoogste rechter verduidelijkt. De VI. In zijn arrest van 15 mei 2018 heeft de burgerlijke senaat van het Federale Hof van Justitie in Karlsruhe, met dossiernummer VI ZR 233/17, besloten dat dash cam-video's mogelijk als persoonlijk bewijsmateriaal voor de rechtbank in burgerlijke rechtszaken kunnen worden gebruikt en kunnen worden gebruikt in het kader van het verhelderen van de fout in het geval van een ongeval . Dit betekent echter niet dat je alles met een autocamera kunt filmen.

Het Federale Hof van Justitie heeft het legitieme gebruik van een voertuigcamera gekoppeld aan een aantal vereisten waaraan moet worden voldaan. De achtergrond is dat een continue, puur preventieve en dus ongegronde video-opname zonder toestemming van de andere chauffeurs om gegevensbeschermingsredenen niet is toegestaan.

Permanent filmen van anderen zonder hun toestemming is in strijd met de Federal Data Protection Act, het recht op een eigen imago en het algemene recht op privacy. De getroffenen weten niet dat zij, hun voertuig en hun kentekenplaten worden geregistreerd en bewaard. Ze krijgen ook geen informatie over wat er met de geregistreerde gegevens gebeurt. Volgens de federale rechters is alleen "een kort, evenementgerelateerd record" toegestaan.

Een belangrijke voorwaarde voor de legale exploitatie van dashcam-opnames in het wegverkeer is daarom dat de camera alleen korte videoclips opneemt en de loop-functie gebruikt om deze automatisch en continu te overschrijven met nieuwe opnames.

De opnamen mogen alleen permanent worden opgeslagen als dat nodig is als er zich een ongeval heeft voorgedaan of een ongeval waarschijnlijk is. Cameramodellen die voldoen aan de eisen van de uitspraak van de rechtbank zijn uitgerust met een G-sensor, die inschakelt bij plotselinge acceleratie, trillingen, ontwijkende manoeuvres of abrupt remmen. Als een dashcam aan deze technische eisen voldoet en de opnames van voldoende beeldkwaliteit zijn, kun je de videoclips gebruiken als bewijs in een ongevalproces en in het algemeen gebruiken.

Let bij het kiezen van een camera voor uw bedrijfswagen of privé-auto op een bijbehorende lusfunctie en een G-opnamesensor. Als u een oudere dash-camera gebruikt met non-stop opname in uw auto, moet u het apparaat om redenen van rechtszekerheid vervangen door een actueel model.

Opmerking: Dashcam-records kunnen ook door de rechtbank worden gebruikt als bewijs tegen de bestuurder als onderdeel van een proces.

Strafzaak

Het wetshandhavingsmonopolie van politie en vergelijkbare opsporingsinstanties is van toepassing in strafprocedures. Video-opnames van het wegverkeer die door particulieren zijn aangevoerd voor wetshandhavingsdoeleinden zijn over het algemeen niet toegestaan. In de BGH-uitspraak staat echter: “De ongeldigheid van het verzamelen van bewijs in burgerlijke procedures leidt niet noodzakelijkerwijs tot een verbod op het gebruik van bewijs in straf- en boeteprocedures. Of het bewijsmateriaal kan worden gebruikt, moet per geval worden bepaald op basis van een evenwicht tussen belangen en goederen. "

Puur privé-opnames

Ongeacht de ontvankelijkheidskwesties van de exploitatie van gerechtelijk videobewijs, zijn dashcam-opnamen voor puur privé-doeleinden in veel gevallen niet toegestaan zonder de openbaarmaking of publicatie van het beeldmateriaal. Er is een belangenafweging van toepassing. Er is meestal niets te zeggen tegen het vastleggen van het prachtige landschap op weg naar vakantie, zelfs als de camera per ongeluk andere voertuigen en inzittenden van voertuigen vastlegt.

Dashcam-opnames in het buitenland

De juridische beoordeling van dashcam-opnamen in het buitenland is gebaseerd op de lokale voorschriften en verordeningen en verschilt van land tot land.

 

Dit zijn de punten bij het kiezen van een dashcam

Let bij het kopen van een minicamera voor uw voertuig op de volgende kenmerken:

 

Accu

Vergelijk bij aankoop de capaciteit van de dashcam-accu. De informatie over de levensduur van de batterij is belangrijk als u de camera niet aansluit op de sigarettenaansteker of een ingebouwde aansluiting. De accu zorgt ervoor dat de opname doorgaat als de dashcam door een ongeval niet meer is aangesloten op de stroomvoorziening in de auto. Hoe langer de batterij meegaat, hoe minder vaak je de camera hoeft op te laden.

 

Display (LCD-scherm)

Een groot kleurendisplay met hoge resolutie is een handige functie en maakt het gemakkelijker voor u om de basisinstellingen op uw nieuwe dashcam te maken en de lens uit te lijnen. U kunt uw opnamen op elk moment direct op het scherm bekijken. Zodra je het apparaat naar wens hebt ingesteld, is een algemeen voordeel van dash cams dat de apparaten automatisch hun werk doen, zodat een groot display niet absoluut noodzakelijk is. Als alles goed verloopt, mag u idealiter niet in de ongewenste situatie van een ongeval terechtkomen.

 

Dual camera

Modellen met een dubbele camerafilm vooruit en achteruit. Naast het vastleggen van de weg, legt een tweede camera vast wat er in het interieur gebeurt aan de achterkant van het voertuig en dus de inzittenden. De interieuropname kan interessant zijn voor taxi's, bedrijfswagens, carpooling en pendelaars.

 

Dual camera

Modellen met een dubbele camerafilm vooruit en achteruit. Naast het vastleggen van de weg, legt een tweede camera vast wat er in het interieur gebeurt aan de achterkant van het voertuig en dus de inzittenden. De interieuropname kan interessant zijn voor taxi's, bedrijfswagens, carpooling en pendelaars.

 

Spraakbediening

Met stembesturing bedien je de Dashcam door woorden en commando's uit te spreken. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld tijdens het rijden een foto of time-lapse-video wilt maken.

 

USB ("mini-B"-bus)

Verbind de camera via de USB poort met de computer. Sommige modellen gebruiken ook de USB-aansluiting voor de stroomkabel naar de stroombron in het voertuig. Dashcams met WLAN kunnen het livebeeld naar een verbonden smartphone of tablet streamen. Als er een HDMI-aansluiting beschikbaar is, kan je camera ook op de televisie worden aangesloten om daar de opgenomen video's af te spelen.

 

Extra's zoals botswaarschuwing of rijstrookassistent

Beter uitgeruste dashcams hebben soms comfortfuncties aan boord die vergelijkbaar zijn met de optionele assistentiesystemen in moderne auto's. Deze omvatten een botswaarschuwing (botsingswaarschuwingssysteem) die op basis van de cameragegevens een waarschuwing afgeeft over voorliggers. Een waarschuwingssysteem voor het verlaten van een rijstrook waarschuwt u wanneer u over de rijstrookmarkeringen rijdt, en een opstartalarm signaleert u akoestisch en visueel wanneer stilstaande voertuigen voor u rijden.

 

Tips voor de juiste installatie van een dashcam

Naast de resolutie en beeldkwaliteit van de camerasensor, bepaalt de juiste installatie in de cockpit ook wat er te zien is op de clips van de autocamera.

 • Door het voertuig zo centraal mogelijk te plaatsen met de lens centraal uitgelijnd met de voorruit, wordt een goede dekking van het relevante gebied gegarandeerd. Geef de voorkeur aan een positie die wordt afgedekt door de ruitenwisser, zodat zelfs in de regen heldere opnamen mogelijk zijn. De camera mag het gezichtsveld van de bestuurder niet belemmeren. De dashcam wordt vaak tussen de binnenspiegel en de voorruit bevestigd, omdat hij daar door de bedekking van de spiegel nauwelijks extra zichtveld inneemt.

 • Sommige modellen ondersteunen je bij het instellen van de camerapositie via het menu van de dashcam. Als uw camera deze optie biedt, moet u er gebruik van maken.

 • Vergrendel de camerabevestiging zodat de dashcam vastzit en niet wiebelt tijdens het rijden.

 • Leid de stroomkabel naar het elektrische systeem aan boord zodat deze het rijden niet hindert. Een kabelroute in een opening in de lambrisering langs de A-stijl en de zonneklep wordt aanbevolen.

 • Maak de cameralens regelmatig schoon met een pluisvrije doek.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U hebt de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord