Advies

Deurintercoms: Veiligheid en comfort in één product. Als er ‘s avonds laat aan de deur wordt gebeld, geeft het een veilig gevoel om van tevoren te weten wie er aan de deur staat. Dit is mogelijk met een deurintercomsysteem die voor duidelijkheid zorgt, zelfs achter gesloten deuren. Een intercom zorgt niet alleen voor uw veiligheid, maar het is ook een gastvrije manier om uw bezoekers te begroeten en ontvangen.

Wat is een deurintercom?

Een deurintercom is een communicatie-eenheid. De intercom wordt gemonteerd op of naast de voordeur en maakt communicatie van buiten naar binnen - en andersom - mogelijk. Het spraak- of videobeeld wordt via een elektrisch signaal naar het binnenstation verstuurd. Via deze verbinding is het dan mogelijk om met de bezoeker te praten. Bij een video-intercom kan er ook worden gezien wie er voor de deur staat. 

Als een bezoeker welkom is, kunt u de deur direct openen. Bij ander bezoek kunt u zich de wandeling naar de voordeur besparen.

Welke soorten deurintercoms zijn er?

Bij deurintercoms is er onderscheid te maken tussen twee categorieën:

 • Audio-deurintercoms
  Deze klassieke intercom beschikt over een microfoon en luidspreker, zowel in het binnen- als deurstation. Het deurstation heeft ook een knop waarmee de belfunctie van het binnenstation wordt geactiveerd 
 • Video-deurintercoms
  Bij een video-deurintercom zit er in het deurstation een videocamera geïnstalleerd. Het binnenstation beschikt over een monitor voor weergave van de videobeelden. Terwijl spraaksignalen  beide richtingen op gaat, wordt het videosignaal alleen van buiten naar binnen verstuurd. 

Deze twee categorieën kunnen weer onderverdeeld worden: 

 • Kabelgebonden deurintercoms
  Om deze deurintercom te installeren, gebruikt u uw bestaande telefoonkabel. Zoals de naam al aangeeft, wordt bij dit systeem een verbinding gelegd tussen het deur- en binnenstation. Het voordeel hiervan is de lage storingsgevoeligheid en het feit dat het deurstation op het stroomnet werkt, in plaats van op batterijen. Het komt vaak voor dat oudere woningen een bedrading hebben met slechts twee kabels. De oplossing hiervoor zijn deurintercoms met 2-draadstechniek. Zo zijn de twee bestaande kabels voldoende om het deurstation aan te sluiten. Het binnenstation heeft wel nieuwe bekabeling nodig. 
 • Radiografische deurintercoms
  Deze deurintercoms worden gebruikt als er geen bestaande kabelverbinding is met het buitenstation. De stroomvoorziening werkt veelal op (oplaadbare) batterijen. Als er wel een bestaande verbinding is, kan het deurstation hierdoor eventueel voorzien worden van stroom. Hou bij een radio-intercomsysteem rekening met het zendbereik. Fabrikanten geven altijd het maximale bereik aan, maar dit geldt vaak bij helder en duidelijk zicht zonder obstakels. Het werkelijke bereik kan aanzienlijk kleiner zijn, afhankelijk van de locatie waar u uw systeem plaatst. Daarom raden wij u aan de radioverbinding te testen voordat de installatie plaatsvindt. 
 • WiFi-deurintercoms
  Van de intercom naar het internet en van het internet naar uw smartphone. Smart homes zijn huizen waarin slimme apparatuur met elkaar communiceert. Alle processen in en rondom het huis kunnen in een smart home geautomatiseerd worden en nu kan uw deurintercom hier ook onder vallen! WiFi-deurintercoms zijn uitgerust met een LAN-aansluiting of hebben toegang tot WLAN. Dit betekend dat u direct op uw smartphone wordt geïnformeerd als er thuis aan wordt gebeld. Met de bijbehorende app ziet u direct wie er voor de deur staat en maakt het bovendien mogelijk om in gesprek te gaan met de bezoeker. Als alternatief kunt u ook een deurintercom gebruiken die verbonden wordt via bluetooth. Ook DECT-verbindingen met meerdere intercoms behoren tot de mogelijkheden. In dit geval zou u gewoon via de draadloze vaste telefoon opnemen als de bel gaat.

Wat zijn de voordelen van een deurintercom?

 • Verhoogde veiligheid
  Het belangrijkste aan een deurintercom is het gevoel van veiligheid wat het met zich meebrengt. Vooral voor ouderen of alleenstaanden is dit een prettig idee. Met een intercomsysteem is het immers erg eenvoudig om erachter te komen wie er voor de deur staat, zonder de deur te openen. Een video-intercom maakt dit nog makkelijker, u ziet nu op beeld wie u komt bezoeken.
 • Meer gemak
  U hoeft niet voor elk wissewasje naar de voordeur te lopen omdat de reden van het bezoek al kenbaar gemaakt wordt via de intercom. Zo bespaart u uzelf veel moeite bij ongewenste of vervelende bezoekers. 
 • Eenvoudige bediening
  Deurintercoms zijn erg eenvoudig te bedienen wat voordelen biedt voor ouderen, maar ook voor kinderen. Een korte uitleg is voldoende om te begrijpen hoe de intercom werkt. 
 • Grote selectie van verschillende modellen
  Deurintercoms zijn in verschillende uitvoeringen te koop. Van simpele uitvoeringen met alleen beschikking over basisfuncties tot uitgebreide modellen met verschillende aansluitmogelijkheden, de keuze is groot. In sommige gevallen zijn er ook verwisselbare afdekkappen verkrijgbaar zodat de intercom qua uiterlijk integreert met de omgeving. 
 • Eenvoudige aansluiting
  De aansluiting van een deurintercom is over het algemeen eenvoudig en wordt vlot gedaan. Bij de producten worden gedetailleerde gebruiksaanwijzingen meegeleverd. 

Aankoopcriteria voor deurintercoms - wat is belangrijk?

Om het juiste deurintercomsysteem te vinden, is het van belang dat u zichzelf de volgende vragen stelt:

Audio of audio en video?

Allereerst moet u bij uzelf nagaan of u voldoende heeft aan alleen audio of dat het wat uitgebreider mag met een video-deurintercom. Ga bij twijfel voor de video intercom, zo heeft u altijd een juist beeld van de situatie.  

Aantal huishoudens

Voor hoeveel huishoudens is het systeem bedoeld? In een woning met meerdere huishoudens zijn video-intercoms verkrijgbaar voor twee - of drie-gezinswoningen. Deze sets hebben meerdere binnenstations die zijn aangesloten op één buitenstation. Bovendien zijn deze sets voordeliger dan meerdere aparte deurintercoms aan te schaffen. En wie eenmaal gewend is aan een video-intercom zal het niet meer willen missen.

Kabelgebonden of draadloos?

Hierbij wordt er vaak gekeken of er al bestaande verbindingen aanwezig zijn. Als er al bekabeling is, wordt een bekabeld systeem aangeraden. De 2-draads verbinding van de deurbel kan hiervoor worden gebruikt. Als installatie u te ingewikkeld is, raden wij u aan voor een video-deurintercom te kiezen. Kiest u voor een draadloze en radiografische variant, vergeet dan niet om over de stroomvoorziening na te denken voor het deurstation.

Montagewijze

Bij montage gaat het over het bevestigen van het deurstation. Zowel op- en inbouwmontage zijn mogelijk. Veel huiseigenaren geven de voorkeur aan inbouwmontage zodat de deurintercom mooi weg kan worden gewerkt in de deur of muur. Bij huurwoningen is het raadzaam om voor opbouwmontage te gaan.

Welk materiaal?

Het materiaal van het buitenstation moet weersbestendig zijn, zo hebben regen, kou en vocht geen negatieve invloed op de zender. De meest gangbare modellen zijn gemaakt van aluminium of RVS. De IP-beschermingsklasse geeft de beschermingsgraad aan en is te vinden bij technische specificaties. Bij binnenstations speelt het materiaal niet zo’n belangrijke rol, deze wordt immers niet blootgesteld aan langdurig direct zonlicht of flinke regenbuien. 

FAQ - Veelgestelde vragen over deurintercoms

Hoe wordt het deurstation aangesloten?

De aansluiting van het buitengedeelte is afhankelijk van het gekozen model. Daarom is het aan te raden te controleren welke aansluitingen er aanwezig zijn voordat u een deurintercom koopt. Zelfs bij een draadloze intercom kunt u bestaande kabels gebruiken voor de stroomvoorziening. Daarmee bespaart u uiteindelijk op batterijen. 

Kan iedereen een intercom aansluiten?

In principe wel. Met name radiografische deurintercoms zijn snel en simpel te installeren. Bij het werken met een bestaande 2-draads bekabeling, is het raadzaam om contact op te nemen met een gekwalificeerde elektricien. 

Wat is de ideale plek voor een deurintercom?

Het deurstation wordt geïnstalleerd op een plek die zichtbaar is voor de bezoeker. Bovendien moet het buitenstation zoveel mogelijk worden beschermd tegen de weersomstandigheden. Bij video-deurintercoms worden instructies meegeleverd voor correcte montage. 

Hoe werkt de intercomfunctie?

Deze functie maakt communicatie tussen verschillende stations mogelijk.

Wat is het verschil tussen een intercom en een intercomsysteem?

Met een intercom kan de ene partij spreken terwijl de andere persoon luistert. Gelijktijdig spreken en luisteren is niet mogelijk. Met een intercomsysteem zijn horen en spreken tegelijkertijd mogelijk. 

Wat is een groothoekcamera?

Bij een video-deurintercom zit er meestal een groothoekcamera in het deurstation geïnstalleerd. Deze camera heeft een kort brandpunt en een grote horizontale openingshoek tot wel 160°. Zo is het mogelijk om een groot gebied te bestrijken. Camera’s met een kleinere kijkhoek zijn vaak mechanisch verstelbaar, hierdoor zijn ze optimaal aan te passen naar uw voorkeur.