bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

DIN-rail netvoedingen zorgen voor een stabiele stroomvoorziening

Voor een betrouwbare en stabiele stroomvoorziening zijn efficiënte voedingseenheden nodig. Versies die op de hoedrail of DIN-rail worden gestoken zijn bijzonder ruimtebesparend. Op deze pagina leest u over de speciale kenmerken van DIN-rail netvoedingen en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.


Wat is een DIN-rail netvoeding?

Een DIN-rail netvoeding zorgt, net als elke andere conventionele voedingseenheid, voor een efficiënte en stabiele stroomvoorziening. Zoals de naam al zegt, wordt een DIN-rail netvoeding gewoon op een DIN-rail gestoken. De DIN-rail volgens DIN EN 60715 is een norm die nu wereldwijd geldig is en bijna overal in de industrie wordt gebruikt. 

DIN-rails kunnen worden gemaakt van staal, aluminium of koper en zijn verkrijgbaar in de maten 35 x 15, 35 x 7,5 en 15 x 5 millimeter. Zij worden gebruikt in schakelkasten, verdeelkasten en vele andere elektrische systemen. De afmetingen van een DIN-rail voeding zijn dan ook zeer compact. Er zijn DIN-rail voedingen met een vermogen van minder dan 5 watt tot meer dan 1000 watt.

Behalve voedingseenheden kunnen op een DIN-rail ook een groot aantal andere apparaten en elektronische componenten zoals stroomonderbrekers, relais of zelfs complete industriële pc's ruimtebesparend worden ondergebracht.


De voordelen van een DIN-rail netvoeding

Schakelkasten en verdeelkasten met een DIN-rail zijn tegenwoordig in bijna elke industriële installatie te vinden. Een DIN-rail biedt de mogelijkheid om veel apparaten plaatsbesparend in één kast onder te brengen. De montage is kinderspel en de bedrading van alle op de DIN-rail geplaatste apparaten kan in korte tijd worden uitgevoerd.

Aangezien een DIN-rail netvoeding bijzonder compact moet zijn, heeft deze een hoog rendement om geen onnodige afvalwarmte te produceren. Sommige voedingen maken ook een eenvoudige regeling van de uitgangsspanningen mogelijk.

LED-voedingen hebben statusindicatoren die in één oogopslag laten zien of het apparaat goed functioneert of dat er een storing is. Elektronische circuits in DIN-rail voedingen bieden bescherming tegen kortsluiting en overbelasting.


Vor- und Nachteile von Trafo und Schaltnetzteil

Voedingen kunnen worden onderverdeeld in transformatorvoedingen en schakelende voedingen. Vergeleken met een geschakelde voeding heeft een transformator een veel eenvoudiger structuur en is daarom relatief gemakkelijk te repareren. Anderzijds zijn de eenheden aanzienlijk zwaarder en groter. Bovendien heeft een lineaire voeding een hoger energieverbruik.

Geschakelde voedingen zijn daarentegen veel compacter en lichter met hetzelfde vermogen. Wat het stroomverbruik betreft, werken ze veel efficiënter, waardoor de energiekosten dalen en er dus geld wordt bespaard. Het gebruikte circuit is echter complexer dan bij een transformator, wat reparatie bemoeilijkt. Er is ook een verhoogde gevoeligheid voor hoogfrequente interferentie.


Waarop moet u letten als u een DIN-rail netvoeding koopt?

Voordat een DIN-rail netvoeding wordt aangeschaft, moet het benodigde vermogen worden bepaald. Daarbij zijn de minimale en maximale ingangsspanningen en uitgangsspanningen van belang. Dit geldt ook voor de maximale uitgangsstroom. Het hoogst mogelijke rendement zorgt voor een lage temperatuurontwikkeling en een efficiënt gebruik van de toegevoerde energie. Houd ook rekening met de beschikbare ruimte in de schakel- of verdeelkast en kies een voedingseenheid met de juiste afmetingen.

De omgevingstemperatuur in de kast speelt ook een belangrijke rol: een voedingseenheid levert slechts tot een bepaalde temperatuur zijn volledige prestaties. Als de temperatuurgrens wordt overschreden, is derating noodzakelijk. Dit betekent dat het maximale vermogen dat kan worden onttrokken, beperkt is. Daarom moet de koelste plaats in de schakelkast worden bepaald en moet de voedingseenheid daar worden geïnstalleerd. Indien zich toch thermische problemen voordoen, is actieve ventilatie van de kast een goede manier om de temperatuur te verlagen.

Bij een voedingseenheid voor de DIN-rail heeft u de keuze uit kabels met verschillende soorten aansluitingen. Deze variëren van push-in klemmenstroken die aan de behuizing zijn bevestigd tot schroefklemmen en klemmenstroken. Vooral als er meerdere voedingen in de schakelkast zijn, kunnen apparaten met status-LED's het opsporen van storingen verkorten. Indien meerdere voedingen parallel moeten worden gebruikt, is het raadzaam om vóór de aankoop na te gaan of het gewenste model deze functie ook ondersteunt.


Onze praktische tip: bescherm de stroomvoorziening met een UPS!

Soms kunnen zelfs relatief kleine spanningsschommelingen de reden zijn waarom een elektrisch apparaat gewoon uitschakelt. Het herstarten van machines en apparaten kan onder bepaalde omstandigheden veel tijd kosten. 

U kunt dergelijke storingen tegengaan met een ononderbreekbare stroomvoorziening (UPS). Overeenkomstige apparaten zijn ook verkrijgbaar voor DIN-rail montage.


Veelgestelde vragen over DIN-rail netvoedingen

Wat is een DC/DC-omvormer? 

Een DC/DC-converter kan een gelijkspanning zodanig omzetten dat aan de uitgang van de converter een hogere, lagere of geïnverteerde gelijkspanning staat. 

Wat wordt bedoeld met de boost functie op DIN rail voedingen? 

Een voedingseenheid met een boost-functie levert gedurende enkele seconden een aanzienlijk hoger vermogen zonder kortsluiting te veroorzaken. Deze overbelasting is altijd nuttig wanneer gedurende korte tijd meer vermogen nodig is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het starten van een motor.