bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Diodes om uw eigen customized projecten te ontwerpen en te realiseren

Een diode is een bekende soort halfgeleider. Een halfgeleider is gebaseerd op technologie die in de jaren 40 van de vorige eeuw ontstaan is en het produceren van heel wat elektronische toestellen, zoals radio’s en andere consumentenelektronica, mogelijk heeft gemaakt. Met halfgeleiders zoals diodes kunt u uw eigen customized projecten ontwerpen en realiseren. Bij Conrad hebben we een groot aanbod aan hoogwaardige diodes.

Diodes bestaan in veel vormen en maten

Meestal hebben diodes een langwerpige vorm en lijken ze op weerstanden. Er is echter een groot verschil met weerstanden. Het belangrijkste kenmerk van een diode is dat dit item stroom vrij in één richting laat vloeien, maar dezelfde stroom blokkeert als deze de andere richting uit wil gaan. Daardoor lijkt een diode een beetje op een draaideurtje waarmee u een gebouw binnen kunt, maar niet kunt gebruiken om weer naar buiten te gaan. Diodes en het principe erachter zijn cruciaal voor heel wat diverse elektronische circuits.

Een halfgeleider geleidt stroom, maar dit enkel gedeeltelijk

Technisch belangrijk bij diodes is de PN-doorgang. Dit de doorgang die we vergeleken met een draaideur. Bij een circuit waarin u een diode integreert, zet u een positief voltage aan de kant van de P en een negatieve voltage aan de kant van de N. In dit geval gaat de stroom door de PN-overgang. Zet u het voltage andersom op het circuit, dan blokkeert de poort.

Waaruit bestaat een diode?

Een diode bestaat uit een kathode en een anode, met in het midden de PN-overgang. Gaat er stroom door de diode, dan spreekt men van forward bias. De kathode is de negatieve kant van de diode terwijl de positieve kant van de diode de anode is. Wanneer de stroomrichting omgekeerd wordt, heeft men het over reversed bias. Dat betekent niet dat u elke diode kunt gebruiken om stroom tegen te houden. Er zijn bepaalde grenzen en technische eigenschappen. Daarom moet u goed kijken welke diode u voor uw project wenst te gebruiken.

Welke verschillende soorten diodes bestaan er?

Sommige diodes zijn heel zeldzaam en enkel bedoeld voor hobbyisten, terwijl andere vaak gebruikt worden bij allerlei projecten. U kunt bij Conrad dan ook heel wat soorten diodes vinden. We denken hierbij aan volgende soorten:

  • Gelijkrichterdioden. Een gelijkrichterdiode is speciaal ontworpen voor schakelingen die wisselstroom moeten omzetten in gelijkstroom. De meest voorkomende gelijkrichterdioden worden aangeduid met de modelnummers 1N4001 tot en met 1N4007. Deze diodes kunnen stroom tot 1 ampère doorlaten en hebben een peak inverse voltage (PIV) die varieert van 50 tot 1000 volt.
  • Signaaldiodes. Een signaaldiode is ontworpen voor veel kleinere stroombelastingen dan een gelijkrichterdiode en kan gewoonlijk ongeveer 100 mA of 200 mA aan stroom verwerken.
  • Zener-dioden. In een normale diode is de peak inverse voltage gewoonlijk vrij hoog, namelijk 50, 100 of zelfs 1000 volt. Indien de sperspanning over de diode dit getal overschrijdt, vloeit er stroom in omgekeerde richting over de diode. Dit maakt een diode kapot, maar Zener diodes zijn ontworpen om dergelijke lawines' te weerstaan.
  • Ledverlichting is ook een diode. Led staat voor 'light emitting diode'. Met gepaste transformatoren en netvoedingen gebruikt u diodes als verlichting.
  • Redundantiemodule. Redundantiemodules bieden de mogelijkheid om twee of meer voedingen aan te sluiten op de belasting van de toepassing om deze te beschermen tegen het uitvallen van een enkele voeding.

Bij Conrad hebben we een grote keuze aan diodes voor uw project

We verkopen naast individuele diodes grote assortimenten en combinaties van diodes. Zo kunt u uit een set de beste diode en diodemodule voor uw project kiezen. Heeft u nog vragen over diodes? Aarzel dan niet om onze klantendienst te contacteren. Bij Conrad denken we graag mee met uw project en geven we u advies over de beste keuze voor uw project.

Wij houden van innovatieve projecten. Daarom hebben we samen met onze leveranciers het Technology in Focus Program gestart. Check dus regelmatig onze website om op de hoogte te zijn van de nieuwste generaties diodes.