bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Draadloze deurbellen en deurgongs: optimale apparatuur voor uw belinstallatie

Draadloze deurbellenen zijn bellen waarbij de zender en het ontvangststation met luidspreker niet via kabels, maar draadloos met elkaar verbonden zijn. In ons assortint vindt u een grote keuze aan draadloze deurbellen. 


Hoe werkt een draadloze deurbel?

Draadloze  deurbellen, zoals normale deurbellen, geven een signaal wanneer mensen op de knop drukken. Het signaal wordt echter niet via vaste lijnen verzonden, maar draadloos. Dit betekent dat deze deurbellen vrij geplaatst kunnen worden en dat de ingebruikname weinig moeite kost. Draadloze deurbellen zijn geschikt voor mobiel gebruik of voor diverse doeleinden binnen gebouwen en buitenfaciliteiten, bijvoorbeeld als extra deurbel bij tuinpoorten en seniorenwoningen of als dienstbellen in hotels, appartementencomplexen en restaurants en als noodbellen voor ouderen.

Draadloze deurbellen bestaan uit een zender, die gewoonlijk voor de voordeur wordt geplaatst, en de bijbehorende ontvanger, die het belsignaal binnen het bereik uitzendt. Zo mist u nooit een bezoeker: zodra de belknop op de zender wordt ingedrukt, wordt een radiosignaal naar de ontvanger gestuurd, die een toon, een visueel signaal of beide uitzendt. De mobiele overdracht van het signaal tussen zender en ontvanger opent een breed scala aan toepassingsmogelijkheden voor draadloze deurbellen, die veel verder gaan dan de standaardfunctie als draadloze deurbel.


Voordelen van een draadloze deurbel

 • Eenvoudige installatie door montage zonder het leggen van kabels en meestal zonder boren
 • ongecompliceerde montage achteraf als bel in seniorenwoningen, zolderverbouwingen en op tuinhekken
 • de bel kan gemakkelijk worden meegenomen bij een verhuizing
 • Mobiel gebruik als dienst- of noodbel, sommige met riemlushouder
 • Voor de beltoon kunnen meestal verschillende melodieën en volumes worden ingesteld
 • Afstandsverlenging door signaalversterker
 • Bereik buiten tot 500 meter mogelijk
 • Sommige kunnen als draadloze deurbel worden gecombineerd met andere apparaten zoals een intercomsysteem, deuropener en camera.

Onze praktische tip: weinig installatiewerk

Uitgerust met een hoogwaardige draadloze deurbel hoeft u geen kabels te leggen of gaten te boren voor de installatie. Dit bespaart veel moeite en is interessant voor huurders die voor dergelijke ingrepen in het weefsel van het gebouw vooraf toestemming van de verhuurder zouden moeten krijgen. Ook voor hen is de aanschaf van draadloze deurbellen de moeite waard bij de modernisering van belinstallaties vanwege de geringe installatiekosten.


Meerdere instellingen voor draadloze deurbellen

De eenvoudige installatie vereenvoudigt de uitbreiding van draadloze belsets met extra toestellen. Bij veel draadloze belsystemen kunnen meerdere zenders aan één ontvanger worden toegewezen. Functies voor oproepdifferentiatie maken het mogelijk om door middel van verschillende beltonen te begrijpen welke van de zenders is geactiveerd. Bijvoorbeeld of uw bezoeker nog bij het tuinhek staat of al bij de voordeur.

Anderzijds is het ook mogelijk een zender aan te melden bij meerdere ontvangers met luidsprekers, zodat het belsignaal op verschillende plaatsen klinkt. Zo kunt u bijvoorbeeld worden gewaarschuwd voor de komst van bezoekers in afgelegen delen van het pand, zoals een garage of een uitbouw. In mobiele toepassingen is de toewijzing van meerdere ontvangers nuttig, bijvoorbeeld wanneer meerdere personen tegelijkertijd op het belsignaal moeten reageren, zoals bij een noodoproep.

Tip: Sommige fabrikanten bieden complete systemen aan met verschillende draadloze toepassingen voor de smart home sector, waaronder bijvoorbeeld draadloze deurbellen, draadloze deurintercoms en bewakingscamera's. Let bij het kiezen van een draadloze deurbel op de compatibiliteit met andere apparaten als u later wilt uitbreiden.


Wat is de beste draadloze deurbel?

In de filters op onze website kunt u een voorselectie maken van criteria voor uw deurbel. De modellen verschillen in functie. Enkele belangrijke criteria staan hieronder:

De reikwijdte

Het bereik van de nieuwe draadloze deurbel speelt een belangrijke rol. Er zij op gewezen dat de fabrikanten het bereik meten "in het open veld", d.w.z. zonder obstakels. Stel het bereik zo hoog mogelijk in, want stalen balken, muren en zelfs kleine planten verminderen het bereik van de radiogolven. Afstandsvermenigvuldigingsschakelingen vergroten de radiosignalen en daarmee de actieradius van het radiosignaal.

Onze tip: Alle obstakels verstoren het radiosignaal. Dit omvat zowel muren als meubels en zelfs kleine struiken. Daarom moet het bereik van een deurbel vanaf het begin zo hoog mogelijk worden gekozen!


Zender: Drukknopversies voor binnen- en buitengebruik

De zender is het deel van de bel dat door de bezoeker wordt bediend, waarna het belsignaal klinkt bij de ontvanger. Indien de zender buiten moet worden geïnstalleerd, is een weerbestendig model, d.w.z. ongevoelig voor temperatuur en waterdicht, geschikt.

Verlichting van belborden en etiketteringsopties voor naamplaatjes zijn ook essentieel voor draadloze deurbellen. Sommige draadloze deurbellen voor buiten hebben lichtsensoren die het automatische nachtlicht alleen activeren als het donker wordt, waardoor elektriciteit wordt bespaard.

Naast de standaardversie als voordeurbel zijn er verschillende uitvoeringen voor de drukknoppen van draadloze deurbellen. Als u regelmatig mensen verwacht die onbekend zijn met de locatie, moet de drukker zo opvallend mogelijk worden vormgegeven of worden geaccentueerd door aparte decoratie zoals LED-verlichting. In sommige toepassingsscenario's daarentegen is de bewuste keuze voor een discrete of zelfs verborgen belknop zinvol, bijvoorbeeld voor noodbellen in juwelierszaken en andere kassa's.

Het energieverbruik

De meeste draadloze deurbellen werken op batterijen. Een geïntegreerde indicator van het batterijniveau op mobiele zenders en ontvangers (bv. in de vorm van een LED-lampje) is praktisch voor dit doel, aangezien deze tijdig aangeeft wanneer de batterijen bijna leeg zijn en er vervangende batterijen moeten worden aangeschaft.

Opmerking: Bij sommige modellen die op batterijen werken, zijn de batterijen niet bij de levering inbegrepen en moeten dus apart worden besteld.

Er zijn ook modellen waarbij de ontvanger permanent wordt gevoed door een op een stopcontact aangesloten netadapter of radioklokken met USB-aansluiting die hun bedrijfsstroom halen uit de aangesloten computer, die ook de luidsprekeruitgang overneemt.


Speciale deurbellen

Naast de conventionele keuzeknoppen op klokken zijn er ook andere triggermechanismen voor het belsignaal:

 • Deur- en raamcontacten worden vaak gebruikt als winkelbel of als wegloopbeveiliging in seniorenwoningen. Deze modellen werken meestal met magneten en sturen dan een signaal naar de ontvanger wanneer het contact op een deur of raam wordt verbroken omdat het door een persoon is geopend.

 • Passagedetectoren sturen het belsignaal naar de ontvanger voor akoestische output wanneer zij bewegingen in een bepaald gebied registreren. Deze functie kan technisch worden gerealiseerd, hetzij mechanisch via deurbeveiligers, hetzij optisch via draadloze bewegingsmelders.

 • Veel bewegingsmelders op draadloze deurbellen zijn vooral bedoeld om energie te besparen: zij activeren de volledige reeks functies van de draadloze deurbel alleen wanneer een potentiële actor de belknop nadert.

FAQ - veelgestelde vragen over draadloze deurbellen

Hoe groot moet het bereik van mijn draadloze deurbel zijn?

Het bereik van moderne draadloze deurbellen is gemiddeld ongeveer 100 meter. Het optimale bereik van uw deurbel hangt af van het beoogde gebruik. De specificaties van de fabrikant voor het bereik verwijzen naar het bereik in het open veld, d.w.z. een maximale afstand die u bij praktisch gebruik van draadloze gongs nauwelijks zult bereiken. 

Elk obstakel, zoals meubilair, struiken enz. en andere draadloze netwerken, buigt de radiogolven af en verkort het bereik. Vooral muren belemmeren het radiosignaal. Daarom is het beter om meteen een radiobel te kiezen met een bereik dat een veelvoud kan zijn van de afstand die u beoogt bij het uitzenden van het signaal, of te overwegen signaalversterkers te gebruiken, vooral als u de ontvanger wilt gebruiken in afgeschermde ruimten zoals kelders.

Frequentieproblemen: Waarom gaat mijn telefoon over terwijl er geen trigger is?

Als uw draadloze deurbel afgaat terwijl niemand op de knop heeft gedrukt, dan heeft u mogelijk te maken met een probleem van overlappende frequenties. Dan rinkelt uw ontvanger door een signaal van een ander radionetwerk, bijvoorbeeld van een naburige belinstallatie of omdat iemand een grap uithaalt. Probeer uw bel op een ander frequentiebereik te zetten. Draadloze gongs met een gecodeerd signaal of een unieke IP-herkenning tussen zender en ontvanger zijn minder gevoelig voor storingen.

Doet een draadloze bel automatisch de deur open?

Nee, de draadloze bel geeft alleen een signaal als iemand op de belknop drukt. Dan moet u zelf naar de deur lopen, tenzij u de draadloze bel via een relais op een elektrische deuropener hebt aangesloten. Hier vindt u ook elektrische deuropeners.